Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Май, 2024 17:02 3 096 61

Волчанск: Евакуация под постоянен руски обстрел

  • украйна-
  • волчанск-
  • харков-
  • русия-
  • война-
  • евакуация

Украинските власти евакуират града, който от дни е под ожесточен руски обстрел. За местните хора тази стъпка не е лека.

Волчанск: Евакуация под постоянен руски обстрел - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руската армия атакува усилено Харковска област и е окупирала няколко гранични села. Боевете в района правят живота на местните жители опасен, казва Владислав Ефаров, началник на следствения отдел във Волчанск, който е ангажиран с евакуацията на населението. Колата, с която той и полицейският служител Юрий Еремчук извеждат хората от града, е надупчена от куршуми, някои от които са от снайпери. Спасява ги само фактът, че автомобилът им е брониран – предоставен им е от американските им партньори.

Във Волчанск падат бомби, руснаците обстрелват жилищни квартали с множество ракетни установки и артилерия, казва полицаят.

Хора и домашни животни

Владимир живее в южната част на града, където в момента не се водят боеве. Минаваме по няколко улици с разрушени и горящи къщи, преди да стигнем до тази на Владимир. Прозорците на къщата са без стъкла – били са изпотрошени от детонациите на бомбите. Внезапно идва команда да залегнем – тъкмо навреме, защото в следващия миг наблизо избухва авиационна бомба.

Владимир вади костюми и ризи от гардероба, които слага в чантата си. Владислав Ефаров пренася опакованите чанти до колата. В двора забелязва едно рошаво куче, намира отнякъде стар ремък и го слага на животното. "И ти ще отидеш с нас", обръща се той към кучето и го вкарва в багажника. Владимир оглежда двора и наднича в плевнята, сякаш се опитва да запомни домакинството си. Под звук от експлозии полицейската кола се насочва към Харков. В задната част на колата прибрани и три прасета.

По пътя за Харков Владимир се среща с дъщеря си Марина, която е полицейска служителка. Тя прегръща баща си, а сълзите на радост се сменят с упреци за това защо е отлагал заминаването си толкова дълго. "Боли ме сърцето. Аз съм на 66 години и явно повече няма да се върна“, казва Владимир и прегръща кучето си. „Трудно е да се разделиш с дома си", съгласява се Марина и се усмихва окуражително на баща си.

Първата окупация

Руската армия окупира Волчанск още в първия ден на нахлуването си в Украйна, сутринта на 24 февруари 2022 година. „Затова не успяхме да евакуираме местните хора тогава“, казва Владислав Ефаров. Заедно с колегите си той изнесъл оръжия и документи от окупирания град. Имало обаче част от колегите му, които останали и започнали да сътрудничат на руснаците. Цели два месеца окупационните власти не пускали хората да минат в контролираната от Украйна територия. Руснаците предложили на Марина да работи с тях, но тя отказала.

През есента на 2022 г. украинската армия освободи Волчанск и оттогава руските войски редовно обстрелват града. Марина заминала за Харков, където постъпила на работа в полицията. А Владимир постепенно свикнал с живота под обстрел. От около 17 000 души, които живеели в града преди началото на руската инвазия в Украйна, днес са останали не повече от 3500 души. По данни на полицията почти всички вече са евакуирани - във Волчанск са останали само около 200 човека.

Руските военни вече са навлезли в северните покрайнини на града и държат хората, които не са успели да избягат, затворени в мазетата на къщите им. На една от жените било наредено да помага на ранените руснаци. В първите дни на евакуацията изчезнали двама доброволци. По-късно местни жители установили, че двамата са били застреляни от руски войници.

Евакуация пешком

На половината път към Харков срещаме хора, които бягат от окупация. Повечето от тях не знаят как и накъде да продължат. "От шест дни спим в едно мазе", казва Дария, жителка на Волчанск. На нейната улица не е останала нито една здрава къща. „Всичко е бомбардирано, всичко гори. В зеленчуковата ми градина лежат невзривени снаряди“, казва жената. „Минахме покрай унищожена военна техника и убити войници, някои от които с откъснати крайници."Градът вече го няма", добавя тя с треперещ глас.

"В първите дни на евакуацията хората отказваха да тръгнат, но сега вече сами се обаждат и ни молят да ги вземем", въздъхва Владислав Ефаров. Той потвърждава, че ситуацията във Волчанск се влошава с всеки изминал ден, а полицията вече не може да навлиза дълбоко в града. Затова на местните жители им се налага да се спасяват пешком, изминавайки километри, докато се озоват на сигурно място. "Хората са отчаяни", казва Владислав.

Автор: Хана Соколова


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слава на Русия!

    77 9 Отговор
    Вова е Бог!

    Коментиран от #42

  • 2 Българин

    64 2 Отговор
    Два дни преди края на мандата си Зеленски подписа закон за мобилизация на затворници в редиците на въоръжените сили на Украйна
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 az #СВО

    73 6 Отговор
    Извънредно!

    Много лакома цел е ударена в Одеса.
    Пожарът е грандиозен!

    Коментиран от #6, #57

  • 5 Тц.. Тц...

    9 91 Отговор
    Ужас.... и тъпите и продажни български русофили чакат дивите руски орди да дойде ли и пак да "освобождавали" България.... Боже колко простотия има по този свят!!!

    Коментиран от #24, #45

  • 6 Атина Палада

    50 4 Отговор

    До коментар #4 от "az #СВО":

    Сподели коя е тази лакома цел в Одеса..

    Коментиран от #16

  • 7 ТаУмВзе

    59 3 Отговор
    Нещо Бега окраинското наци а! Z
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    66 3 Отговор
    А през това време хазаринът Зеленски си седи в кабинета. Разбира се и той е роб на хазарите от САЩ, които му заповядват какво да прави.
  • 10 Дедо ви...

    67 1 Отговор
    Каква евакуация беее...! Евакуация на цивилното население е извършена преди месец, останали са жители които не искат да се евакуират. При посещението на Харков преди дни зеления е отказал дори евакуация на ранените от Волчанск затуй са и масовите предавания на ВСУшниците.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Прометей

    41 1 Отговор
    ,,Ситуацията във Волчанск се влошава с всеки изминал ден..."
    -------
    Учете се от ДеВелето как се пише Волчанск,за да не ни разсмивате с разни вариации на наименованието на това населено място.Ако не можете,просто го пишете на български-,,Вълчанск"
  • 13 От страни

    63 4 Отговор
    Брех ква снимка жална сте намерили. Като се сетя как укрите се прикриваха с цивилни та тамън снимката е на място. Ща вземе стареца и ще го държи пред него сигурно.
    Ей, уж побеждавате за ква евакуация става дума?
    Давай, там яйцата са на привършване, и лопатките също.
    Смешни жалки мисирки. Сами не знаете кво да пишите вече и се мятате като пиле в кълчища и си противоречите по неколко пъти на ден.
  • 14 От страни

    54 3 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК 🐱":

    Само да не се окаже обратното. Щото май слагането на Белоусов като министър на отбраната ще оправи финансовите потоци и да почне Русия да произвежда тройно повче. Да видиш тогава чудото.
  • 15 Хохо Бохо

    55 2 Отговор
    Кракен са дезертирали. Те обичат да се крият зад живи щитове от жени и деца. Айдар ще евакуира ли цивилни от Суми? Чака ги голям бой там
  • 16 az #СВО

    58 1 Отговор

    До коментар #6 от "Атина Палада":

    Ударен е голям склад с боеприпаси за ВСУ.
    Още няма пълна информация.

    Коментиран от #17

  • 17 Атина Палада

    47 2 Отговор

    До коментар #16 от "az #СВО":

    Благодаря! Помислих си да не са пак натовски офицери... :)

    Коментиран от #27

  • 18 ДрБр

    35 2 Отговор
    Колко сърцераздирателно! Пуснах 2 сълзи.

    Коментиран от #21, #22

  • 19 Отец НАФАРФОРИЙ

    42 5 Отговор
    Нека Бог благослови Русия...
    АМИН....

    Коментиран от #61

  • 20 Дедо ви...

    42 1 Отговор
    Днес руските сили унищожават гр. Волчанск използвайки танкове и артилерия и напредват към гр. Лукянчи. " Не просто е опасно да си там , това е почти невъзможно" казва губернаторът Олег Синехубов. Около 200 всушници остават на земята. Градът е разположен на 50 км от Харков и преди нойната е имал 18 000 жители.
  • 21 Пешо

    28 2 Отговор

    До коментар #18 от "ДрБр":

    За кучето ли или за 3-те прасенца?

    Коментиран от #23, #26

  • 22 Янко Виа

    27 3 Отговор

    До коментар #18 от "ДрБр":

    Аз пък цяла кърпичка намокрих,ред сълзи,ред со Поли Пантев,поне ми се прочистиха синусите.
  • 23 Млад готен Канибал

    28 2 Отговор

    До коментар #21 от "Пешо":

    За кучето разбира се.Изяж веган спаси младо агне.
  • 24 Дедо Гошо

    56 4 Отговор

    До коментар #5 от "Тц.. Тц...":

    Сега ни освободиха краварите.За милиарди ни продадоха картинки,освободиха ни от: златото, Южен поток, АЕЦ Белене, Бургас - Александруполис.Освободиха ни и от армията, но затова пък ни дариха ГЕЙ-парадите.
  • 25 Отец Дионисий

    42 3 Отговор
    Бог да накаже козяшкоукрофилташките жълтопаветни под Логги и пропадналата им челяд.
  • 26 Атина Палада

    25 1 Отговор

    До коментар #21 от "Пешо":

    Най вероятно за сърцераздирателното селфи:)

    Коментиран от #31

  • 27 Уайномет

    33 2 Отговор

    До коментар #17 от "Атина Палада":

    Има по груби оценки към 30 -40 души дали фира,нали се сещаш,че цивилни не работят във складове за амуниции.

    Коментиран от #35

  • 28 az #СВО

    38 7 Отговор
    Интересно!

    За седмица действия в Харковска област, руснаците са завзели повече територия, отколкото ВСУ в прехваления летен "контранаступ", превърнал се в пълно фиаско!

    Отделно преди началото на операцията в Харковска област руснаците са заглушили терминалите на "Starlink" в областта.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ачо

    38 4 Отговор
    Укрите са си го заслужили.Да накажат Зеленски за своите страдания.Той се продаде на краварите.Четете повече за да научите истината
  • 31 Пешо

    5 11 Отговор

    До коментар #26 от "Атина Палада":

    Оф! Жива да не бях!:(
  • 32 Мишел

    31 1 Отговор
    Седмица след атаката на руската армия Харковска област, руснаците са превзели 12 населени места и 200 кв.км. площ.Украинцитесе изтеглят бързо на по-добри позиции.
  • 33 Гощо

    9 19 Отговор
    Много мазна цел е ударена в Крим!
  • 34 Истории от БЛАТОТО

    3 27 Отговор
    Преди блатните територии ги владееше златната орда сега ги владее Zлата орда 🤮

    Коментиран от #41

  • 35 Ужас(истински)

    13 1 Отговор

    До коментар #27 от "Уайномет":

    Сигурно имаш предвид "....Муниции..."...
  • 36 Катъра на МАМА

    1 16 Отговор

    До коментар #29 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Почти си те представям как подскачаш на място от радост 🤩🤩🤩
  • 37 плевен

    29 2 Отговор
    Я да се разберем и разграничим. За нас градчето се нарича Волчанск, а за вас /ДВ и останалите на издръжката на Пентагона/ ще важи украинското име Вовчанск. Учете се от Марето!
    Ние и вие не сме едно и също. Поне за България е така.

    Коментиран от #39, #47

  • 38 Неразбиращ

    4 30 Отговор
    Странно защо Путин има толкова подържници тук в България! Тези хора, нима не знаят, че е много по-ценно да съграждаш отколкото да рушиш

    Коментиран от #49, #58

  • 39 Марш

    2 26 Отговор

    До коментар #37 от "плевен":

    БЕ руска подлога и плевел
  • 40 Даааа, даже вече нямат

    18 3 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК 🐱":

    Ракети и яйца.Бият се само със сапьорски лопатки.
  • 41 Ха ха

    2 14 Отговор

    До коментар #34 от "Истории от БЛАТОТО":

    Много точно! Браво
  • 42 Мубахааа

    5 11 Отговор

    До коментар #1 от "Слава на Русия!":

    Да Бог! Но Сатана -бог
  • 43 факуса

    17 0 Отговор
    що се напъват зелките нали няма да има избори в демократична осрайна,а и да го напускатм поредния град без значение
  • 44 факуса

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК 🐱":

    що се косиш проскубляк,ще печатат ка великите
  • 45 факуса

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "Тц.. Тц...":

    чакаме ги да изгонятпедерасите кат теб
  • 46 Човека КоZа

    14 1 Отговор
    Къде е стоян георгиев да ми обясни и днес как се пише Волчанск?? Че вчера нещо се пълнеше... 🤭🤭🤣

    Коментиран от #51

  • 47 Човека КоZа

    12 1 Отговор

    До коментар #37 от "плевен":

    Що така с лошо? Един път зелето да направят опит да са обективни 😁
  • 48 Ксаниба

    18 0 Отговор
    волочанск - евакуация на азив и бандеровците къде бандеро!!!
  • 49 Мунчо

    15 0 Отговор

    До коментар #38 от "Неразбиращ":

    Аааа това го кажи да ромите от гербппдбдпс. От Тошово време насам нищо не са построили, само разграждат.
  • 50 Видял

    13 8 Отговор
    Брутални загуби на окупатора...

    Коментиран от #52, #54, #55

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ксаниба

    7 13 Отговор

    До коментар #50 от "Видял":

    видял ма недочул, преди да сложиш шведските флагчета вместо сръбски - и стана ясно, че окупаторите пак отлитат при бандеро като 1944!!!

    Коментиран от #56

  • 53 Трябва да се създаде санитарната зона,

    8 0 Отговор
    какъв ви е проблем?
  • 54 Край, вече капитулира

    3 12 Отговор

    До коментар #50 от "Видял":

    Особено след това филмче, особено пък и ако са го гледали в Ю Тюб.Довечера подписват капитулацията.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Пий си хапчетата навремеПедал!

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Ксаниба":

    Да не мислиш, че някой ще си играе да манипулира клип, който показва ликвидиране на рашисти?
  • 57 Кухата ти кратуна е ударена

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "az #СВО":

    още като си се родил. Затова е крива.
  • 58 От страни

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Неразбиращ":

    Добре си се нарекъл Неразбиращ. Щото не съм те чул тук да ревеш за разрушаване на Донецк и Луганск цели 8 години от 2014 до 2022 година. Ама сега си се сетил че не е добре това разрушаването. Сеща ли се пак за разрушаването че не е добре когато бомбардираха Сърбия, Ирак, Сиоия, Либия.....Не за мен - за един приятел питам.
  • 59 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    НО И ВСЕКИ МОЖЕ ДА СЕ ЕВАКУИРА НА ИЗТОК !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 60 Факти

    2 0 Отговор
    Е руски сайд
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: