Отидете към основна версия

3 868 2

Руски космически кораб от нов тип до 10 години ще атакува луната

  • луната-
  • пилотиран полет-
  • транспортен кораб-
  • космически кораб-
  • сащ-
  • китай-
  • русия

Китайците обещават да изградят база на земния спътник

С апарата "Луна-25" през 2016 г. се възобновява руската лунна програма

Началникът на пилотираните програми на руската космическа агенция „Роскосмос“ Алексей Краснов обяви, че до 2025 г. в Русия ще бъде създаден перспективен транспортен кораб от ново поколение, който ще бъде в състояние да прави по-далечни полети, отколкото днес съществуващите космически кораби. Подготовката за полети до Марс ще се отработва на лунна орбита, съобщи Нюзру.

"За усвояването на Луната имахме различни гледни точки и различни идеи. По тази програма, която днес се формира за периода 2016-2025 г., предвиждаме да продължи работата по създаване на перспективен транспортен кораб от ново поколение, който ще има технически възможности да достави хора и по-далеч, отколкото сега летим. Корабите "Союз" могат да летят само на тези орбити, по които днес лети Международната космическа станция. А ние говорим за лунна орбита. Преди всичко тя ни е нужна, за да отработим технически програми и бъдещи пилотирани експедиции до Марс“, заявява Алексей Краснов пред "Московски комсомолец".
Новият кораб ще бъде готов за пълноценни полети отвъд пределите на земната орбита в началото на новото десетилетие, надяват се специалистите.

Що се отнася до посещения на Луната, тъй като технология за създаване на постоянна човешка колония там засега не съществуват, учените работят върху вариантите за двуседмично самостоятелно пребиваване на хора на земния спътник с последващо безопасно завръщане на нашата планета. На Луната отсъстват земно притегляне и атмосфера, съществува високо ниво на радиация, затова учените търсят варианти да подсигурят поне двуседмично пребиваване там.

Руската лунна програма беше прекъсната преди 40 години. Първата крачка към възраждането й трябва да стане пускането на ракетата носител "Луна -25" през 2016 г. , инсталирането на ретранслатор в окололунна орбита и доставка на почвени проби от спътника обратно на Земята от транспортните кораби "Луна -26" и "Луна - 27" до 2018 година .

Китайците, които в края на 2013 г. доставиха на Луната лунохода „Нефритеният заек“, обещават да изпратят там и пилотиран космически кораб през 2017 г., а в продължение на 25-30 години може да постоят и пълноценна база. Лунната програма на САЩ е не по-малко амбициозна.

Шефът на Управлението за пилотирани програми към НАСА Грег Уилямс също обяснява, че полетите до Луната са изключително важни като тренировъчен етап преди експедиция до Марс. Освен това Луната е привлекателна и в качеството си на полигон за научни изследвания и като източник на полезни изкопаеми – желязо, алуминий, титан и изотопа хелий-3,1 който може да се използва като гориво за термоядрени реактори.

Засега Русия, САЩ и Китай не са стигнали до жестока конкуренция за примамливи участъци от Луната, но по мнението на Краснов приоритетите тепърва ще бъдат определени.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини