Last news in Fakti

11 Февруари, 2014 14:01 3 861 2

Руски космически кораб от нов тип до 10 години ще атакува луната

  • луната-
  • пилотиран полет-
  • транспортен кораб-
  • космически кораб-
  • сащ-
  • китай-
  • русия

Китайците обещават да изградят база на земния спътник

Руски космически кораб от нов тип до 10 години ще атакува луната - 1
С апарата "Луна-25" през 2016 г. се възобновява руската лунна програма

Началникът на пилотираните програми на руската космическа агенция „Роскосмос“ Алексей Краснов обяви, че до 2025 г. в Русия ще бъде създаден перспективен транспортен кораб от ново поколение, който ще бъде в състояние да прави по-далечни полети, отколкото днес съществуващите космически кораби. Подготовката за полети до Марс ще се отработва на лунна орбита, съобщи Нюзру.

"За усвояването на Луната имахме различни гледни точки и различни идеи. По тази програма, която днес се формира за периода 2016-2025 г., предвиждаме да продължи работата по създаване на перспективен транспортен кораб от ново поколение, който ще има технически възможности да достави хора и по-далеч, отколкото сега летим. Корабите "Союз" могат да летят само на тези орбити, по които днес лети Международната космическа станция. А ние говорим за лунна орбита. Преди всичко тя ни е нужна, за да отработим технически програми и бъдещи пилотирани експедиции до Марс“, заявява Алексей Краснов пред "Московски комсомолец".
Новият кораб ще бъде готов за пълноценни полети отвъд пределите на земната орбита в началото на новото десетилетие, надяват се специалистите.

Що се отнася до посещения на Луната, тъй като технология за създаване на постоянна човешка колония там засега не съществуват, учените работят върху вариантите за двуседмично самостоятелно пребиваване на хора на земния спътник с последващо безопасно завръщане на нашата планета. На Луната отсъстват земно притегляне и атмосфера, съществува високо ниво на радиация, затова учените търсят варианти да подсигурят поне двуседмично пребиваване там.

Руската лунна програма беше прекъсната преди 40 години. Първата крачка към възраждането й трябва да стане пускането на ракетата носител "Луна -25" през 2016 г. , инсталирането на ретранслатор в окололунна орбита и доставка на почвени проби от спътника обратно на Земята от транспортните кораби "Луна -26" и "Луна - 27" до 2018 година .

Китайците, които в края на 2013 г. доставиха на Луната лунохода „Нефритеният заек“, обещават да изпратят там и пилотиран космически кораб през 2017 г., а в продължение на 25-30 години може да постоят и пълноценна база. Лунната програма на САЩ е не по-малко амбициозна.

Шефът на Управлението за пилотирани програми към НАСА Грег Уилямс също обяснява, че полетите до Луната са изключително важни като тренировъчен етап преди експедиция до Марс. Освен това Луната е привлекателна и в качеството си на полигон за научни изследвания и като източник на полезни изкопаеми – желязо, алуминий, титан и изотопа хелий-3,1 който може да се използва като гориво за термоядрени реактори.

Засега Русия, САЩ и Китай не са стигнали до жестока конкуренция за примамливи участъци от Луната, но по мнението на Краснов приоритетите тепърва ще бъдат определени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Двата "съветски" лунохода през 1970 и 1973 г. са оставили две каси водка на Луната, новата лунна програма на Русия цели те да бъдат върнати на Земята /касите с водка, не луноходите/.
    П.П. Луньо, Луньо, земьо македонска, и заради тебе ли, ке треба да се трепеме...

    Коментиран от #2

  • 2 ннннн

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Монго":

    Не бе, нещо не си разбрал. Понеже водката е вече здраво отлежала, а новият шеф на американската лунна програма пие само водка ще пращат кораб там. Но пък понеже не са си платили митото руснаците ще идат да си я приберат. А що се отнася до китайците, те понеже нямат ензим, който да разгражда алкохола, не се интересуват от водката, но пък искат старите руски луноходи, че да ги копират в Грейт Уол.
    А макетата да си прочетат добре историята, че там сигурно пише кога Александър Македонски е завоювал луната.