Отидете към основна версия

20 Май, 2024 22:39, обновена 20 Май, 2024 22:39 4 922 208

Володимир Зеленски: Нужна е повече решителност, НАТО трябва да сваля руски ракети над украинска територия

  • володимир зеленски-
  • ракети-
  • пейтриът-
  • нато-
  • русия-
  • украйна-
  • харков

Според Зеленски ситуацията на бойното поле в североизточната част на страната вече е под контрол, след като силите на Москва пресякоха границата и започнаха нахлувания към град Харков

Снимка: БГНЕС/ЕРА

На западните съюзници им отнема твърде много време, за да вземат решения за военна подкрепа за Украйна, каза президентът Володимир Зеленски пред Ройтерс в ексклузивно интервю в Киев в понеделник.

Той описа доставката на военна помощ, по-специално на средства за противовъздушна отбрана като системите Patriot, на които Украйна разчита в голяма степен във войната си с Русия, като "една голяма крачка напред, но преди това две крачки назад".

"Всяко решение, до което ние, а след това и всички заедно, стигаме, закъснява с около една година", каза той, по време на интервюто, понякога повишавайки тон.

Тежките му забележки идват в опасен момент за силите му, които са превъзхождани числено и оръжейно от армията на Москва и губят територия в североизточната и източната част на страната.

Очевидно разочарован от това, което той вижда като забавяне и колебание от страна на партньорите на Запада, Зеленски предложи начини, по които съюзниците биха могли да помогнат по-пряко, включително чрез сваляне на руски ракети над украинска територия при определени обстоятелства.

Според Зеленски ситуацията на бойното поле в североизточната част на страната вече е под контрол, след като силите на Москва пресякоха границата и започнаха нахлувания към град Харков.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 64 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: