Отидете към основна версия

5 295 90

Германия се тресе: обвиниха канцлера Шолц, че работи за Путин

  • таурус-
  • антон хофрайтер-
  • олаф шолц-
  • германия-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • путин-
  • владимир путин

Член на управляващата коалиция обвини Шолц, че не иска Украйна да спечели войната срещу руския агресор

Снимка: БГНЕС/ EPA

Огромен политически скандал разтърси Германия заради войната в Украйна. Канцлерът Олаф Шолц дори беше обвинен от член на управляващата коалиция, че е съюзник на руския президент Владимир Путия, пише focus.de.

Антон Хофрайтер е един от най-яростните критици на канцлера. Той е част от „Зелените“ в Бундестага и често е заявявал, че на канцлера му липсва лидерство. Хофрайтер критикуваше Шолц и заради отказа му да предостави на Киев ракети Taurus.

Сега, в интервю за Der Spiegel, Хофрайтер заяви, че политиката на Шолц спрямо Украйна е катастрофална. „Стратегията е винаги да подкрепяме Украйна с половин уста, докато Украйна не е готова да преговаря и да се откаже от големи части от своята територия“, заяви Хофрайтер, посочвайки, че действията на канцлера на Германия са невероятно безотговорни. Той дори смята, че Шолц има „скрита“ стратегия, която е от полза на Кремъл.

Политологът проф. Герхард Мангот от Университета в Инсбрук е обезпокоен от изявленията на Хофрайтер. „Трудно е за вярване, че член на управляващата коалиция обвинява канцлера в злонамерена стратегия в конфликта в Украйна“. Според него Хофрайтер не само обвинява Шолц в колебливост, но и в злонамерена стратегия. Представителят на „Зелените“ разглежда канцлера като таен съюзник на Путин в агресията му срещу Украйна.

Преди Хофрайтер е казвал, че за да спечели войната, Украйна трябва да получи германски ракети Taurus. Берлин обаче, както и редица други европейски столици, след пълномащабната война показаха огромна слабост и отказват да дадат на Киев оръжия, за да спечели войната срещу руския агресор.

Украйна не получава от западните си партньори оръжията, необходими за нейното оцеляване, заяви през миналия месец украинският президент Володимир Зеленски. "Нашите партньори разполагат с определени оръжия, които днес са ни необходими, за да оцелеем. И аз просто не разбирам защо не получаваме тези оръжия", каза Зеленски. Ракетите Taurus са именно от оръжията, от които Киев има огромна нужда, защото са прецизни и могат да ударят руски цели на далечно разстояние.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 55 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: