Тема: Украйна

3 Юни, 2024 17:01 3 013 68

Русия създава заплахи за глобалната сигурност, въвлича чужди граждани във войната си срещу Украйна

  • украйна-
  • дмитро колев-
  • глобален юг-
  • русия-
  • путин-
  • война-
  • войници

Русия вече не разполага с достатъчно ресурси, за да продължи войната. Но въпреки това я продължава, разпространявайки разрушителното си влияние в други региони на света.

Русия създава заплахи за глобалната сигурност, въвлича чужди граждани във войната си срещу Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Дмитро Колев, специално за ФАР:

През двете години на пълномащабна война Русия се сблъска с криза в мобилизационната си политика: стана много по-трудно да се вербуват руснаци за войната, тъй като броят на хората, готови да отидат на фронта дори за пари, намалява с всеки изминал месец на войната. В същото време Русия се хваща за всяка възможност да привлече чуждестранни наемници, за да покрие недостига на човешки ресурси. И често го прави незаконно, пренебрегвайки международното право и правата на човека.

Още новини от Украйна

По-специално, Русия въвлича във войната много граждани от глобалния Юг. Възползвайки се от факта, че населението на страните с тежко икономическо положение не е в състояние да си изкарва достойно прехраната у дома, руските специални служби ги вербуват за участие във войната срещу Украйна. Така например Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщава, че по време на настъплението към Вовчанск в Харковска област Русия е подсилила своите части с Африканския корпус, който се контролира от руското Министерство на отбраната, редовни руски войски и подразделенията на ” Щорм Z”.

За “Африканския корпус” Русия набира наемници от Централна Африка. По-специално това са жители на Руанда, Бурунди, Конго и Уганда. Русия изпраща на фронта граждани от държави с много ниски доходи, тъй като вътрешните мобилизационни ресурси на страната агресор намаляват. За тази цел Русия увеличи усилията си за агитация, мобилизация и изпращане на фронта на граждани от страни с много ниски доходи. В частност, заедно с руснаците, Кремъл набира и обучава граждани на Сирия и Непал.

По данни на CNN Кремъл е вербувал близо 15 000 непалци за участие във войната срещу Украйна. При пристигането си в Русия те получават руски паспорти и след това са мобилизирани в руската армия. “Не съм се присъединил към руската армия за забавление. Нямах никакви възможности за работа. Но като погледна назад, това беше погрешно решение. Не мислехме, че толкова бързо ще ни изпратят на фронта и колко ужасно ще бъде положението”, казва Рамчандра Хадка, чуждестранен наемник, в коментар за CNN.

Специално създадено подразделение на руското министерство на отбраната отговаря за набирането на африканци за участие в “месни” нападения на украинска територия. Наемниците се примамват с 2000 долара стартова сума за подписване на договор, като им се обещава месечна заплата от 2200 долара, здравна застраховка и руски паспорт за войника и семейството му. “Африканският корпус” на руското МО е създаден през декември 2023 г. и разполага с повече от 2000 войници и офицери, както и с опитни наемници. Много от тях преди това са служили в групата “Вагнер”. Подразделенията на “Африканския корпус” най-вероятно преди това са били разположени в Сирия, Либия, Буркина Фасо и Нигер.

Русия вече не разполага с достатъчно ресурси, за да продължи войната, но въпреки това я продължава, разпространявайки разрушителното си влияние в други региони на света. Държавата агресор дори не се опитва да следва мирен път, вместо това прави всичко възможно, за да удължи войната за по-дълъг период. Целта на Русия е ясна: в тази война тя се стреми да отслаби не само Украйна и западните ѝ партньори, но и държавите от Глобалния юг, създавайки хибридни заплахи за региона, като например продоволствена криза или набиране на хора за борба срещу Украйна.

За да се сложи край на войната възможно най-скоро и да се попречи на престъпните планове на Кремъл да станат реалност, е необходимо колкото се може повече държави да се включат в Глобалната среща на върха за мир, която ще се проведе в Швейцария на 15-16 юни. Срещата на върха трябва да бъде първата стъпка към възстановяване на глобалната архитектура за сигурност и противодействие на агресията на някои държави. Очаква се в нея да участват представители на над 80 държави. Украинската формула за мир, както знаете, включва 10 точки, включително изправяне на Русия пред съда за нарушаване на международното право и установяване на справедлив мир, което от своя страна е основа за изравняване на руските хибридни заплахи не само срещу Украйна, но и срещу глобалната сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сократ

    118 14 Отговор
    Аре спрете с тези мантри бе. Писнахте на всички. Лъжете не нас, а себе си.

    Коментиран от #10, #21

  • 2 Българин

    107 13 Отговор
    Отново ни предлагат бледа, слаба и жалка пропаганда. Това представлява горното писание.
  • 3 Сталин

    95 11 Отговор
    Онзи ден Русия забиха няколко Кинжала в Яворовския полигон до Лвов където се намираха натовски инструктори и наемници,и 189 са груз 200 и още 207 са груз 300 и няколко дена вече се влачат трупове и ранени към Полша и Германия

    Коментиран от #64

  • 4 Русофил

    17 76 Отговор
    Руските граждани - на привършване. Идват измамени африканци. Белите Лади руските
    вдовици щели да ги получат през 2384 г.

    Коментиран от #29, #35, #55

  • 5 да де

    89 8 Отговор
    Явно тъЪпата ви пропаганда няма край.
  • 6 Укрите

    78 7 Отговор
    Стоят на 5-звездни хотели, храним ги издържаме ги, зяпат "Слава украина" , с искат наши натовски момчета да пращат да се бият за уж тяхната земя. Кой въвлича чужди граждани във военните действия? Не е Русия....а НАТО. Не лъжете.
  • 7 Кресна

    87 6 Отговор
    По глупава статия не съм чел никога .Нивото и е на нивото на евроатлантическите коментари тук във Факти .Русия набирала хора ....а за Украйна отиват с бодра крачка и песен на уста да се бият .В този сайт избихте рибата и скоро и риба няма да остане по морета ,океани и реки с глупостите които пишете .
  • 8 Въпроса е ...

    78 8 Отговор
    Въпроса е какво дири ФАШ и в Украйна, в Азия , В Африка , в Южна Америка ? Пишете моля ви , не не споменавайте думата "демокрация " че ни се повдига от нея !!!!
  • 9 Бонго Бонго от Конго

    12 37 Отговор
    Пусин е наш вожд!
    Канибали от вси страни съединявайте се!

    Коментиран от #56

  • 10 Диди

    11 61 Отговор

    До коментар #1 от "Сократ":

    Не е лъжа. Преди седмици имаше предаване по немската телевизия за това. От рашистите нищо добро не се очаква. Окупатори .

    Коментиран от #13, #37

  • 11 Яне Сандански

    53 6 Отговор
    Има едни лечебни заведения които са заградени с огромни мрежи и бодлива тел ,писача на тази статия и сайта който е поместил тази статия са за това лечебно заведение .
  • 12 А дсшри се ма Маро

    49 6 Отговор
    Седнала някакъв си Димитро Хохохол да ми цитира.
  • 13 Смотльо,

    46 5 Отговор

    До коментар #10 от "Диди":

    А по палестинската телевизия онзи ден имаше предаване как икономиката на Германия е вече като тази в Северна Македония .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Рон Джереми

    7 35 Отговор
    Както знаем черната семка е много силна. До 20 години Русия вече няма да е викингска страна с бледо-руси деца, ако ме разбирате какво искам да кажа.

    Коментиран от #19, #52, #61

  • 16 Така по добре ли звучи

    35 6 Отговор
    Щото в Оо, украйна няма нито жужди оръжие нито чужди наемници???? Абе там не загиват воиници помним :::до последния украйнец сега казваме до последният украйночужденец!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 незнайко

    43 6 Отговор
    Украйна въвлече цяла ЕВРОПА във войната, но за това не се говори !!! Аман от подли статии !!!

    Коментиран от #24

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Укро Скот

    24 4 Отговор
    Димитро да си пасе козите и да не се мъчи да анализира!
  • 21 Хахахаха

    4 16 Отговор

    До коментар #1 от "Сократ":

    Кви мантри бе колега? Ето ти видеа, да гледаш африканските християни в раша. Факти пуснете видеото, интересно е.

    Коментиран от #41

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ехааа

    28 4 Отговор
    Я да видим как е с човешкия ресурс Украйна и защо се налага да ги ловят по улиците а храбрите украинци бе смеят да излезнат от вкъщи
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Инна

    18 4 Отговор
    „От 24 февруари 2022 г. общият брой на чуждестранните наемници, пристигнали в Украйна, възлиза на 13 387. В същото време към днешна дата е потвърдено унищожаването на 5962 чуждестранни наемници“, съобщава Telegram каналът на руското министерство на отбраната. .
    На първо място по брой убити бойци в Украйна е Полша, от която са пристигнали 2960 души, като на второ място е Грузия с цифри съответно 1042 и 561 души, а САЩ са на второ място. трети (1113 и 491).
    Канада (1005 и 422)
    Румъния (784 и 349)
    Германия (235 и 88)
    Франция (356 и 147).
  • 26 Професора

    22 6 Отговор
    Сатанински Американски Щати застрашат глобалната сигурност всички бежански, финансови и енергийни кризи тръгват именно от тех.
  • 27 Само да питам

    23 2 Отговор
    Гурките които се кълнят във Великобритания и са просяци, също са от Непал.Бившите колонии на Франция в Африка и т. н Всички са НАЕМНИЦИ! Само видиш ли Русия не може да ги наема?!
  • 28 Инна

    16 6 Отговор

    До коментар #24 от "Хахахаха":

    Историята не търпи подчинителното настроение. Но ако Западът беше послушал В. В. Путин през декември 2022 г., тогава изобщо нямаше да има война.
    Ако украинският закъснял президент не се беше вслушал в съветите и инструкциите на Б. Джонсън през март 2022 г., тогава войната вече щеше да приключи.

    Коментиран от #30

  • 29 Кримският мост е вече под контрола

    8 6 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    на украинската армия.
    Вече можеш да тръгваш.
    Там има и бетонни отломки, които ще ти свършат работа.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пръц

    10 2 Отговор
    Марийка е генийййй.ЛЕОНАРДО и МОНА ЛИЗА Ряпа да ядат
  • 32 Ролан

    11 1 Отговор
    Може и събира)))
  • 33 балкански

    19 2 Отговор
    олеговренска статия! и отново двоен стандарт без да се виждат наемниците които се млатят за укропия... и отново ще ми заговорят за "честните" журналета и свободни медии... за злата мецана която иска да се облажи от еуропейскио кошер!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 На никой не му пука,

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Важното е контранаступа че е успешен и освободи Крим, Леопардите влязоха в Севастопол, а Зеленски есента почива там, после освободиха Курска и Белгородска област и сега вече щурмуват Урал.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 максим

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Диди":

    ама, не си разбрал,какво говориха по- дойче веле и какво ти говорят тука!!!!! виж,това е голям проблем!!!непалеца давал 2000 евра да дойде в русия и да се бие за 2000 долара.логиката,някак убягва.с паспорти и къщи, не ни лъжете.
    нещата не са такива.

    Коментиран от #39

  • 38 СМЕШНИЦИ, МНОГО СТЕ ЗЛЕ,ВЗЕМЕТЕ МЕРКИ

    13 3 Отговор
    МА ВЕРНО ЛИ????КОЙ ВИ НАУЧИ ТАКА НЕГРАМОТНО ДА СЕ ИЗЛАГАТЕ ИЛИ СТЕ СИ ТЪПИ ПО РОЖДЕНИЕ???
    ЗАЩО , В ИМЕТО НА КАКВО ТАКА БРУТАЛНО СЕ ИЗЛАГАТЕ С ТЕЯ НЕЛЕПИ ПИСАНИЯ!!!!
    ИЗРАЕЛ-НЕ,САЩ-НЕ ХАМАС-НЕ ЕС -НЕ , РУСИЯ Е ЗАПЛАХА ??????
  • 39 гост

    4 11 Отговор

    До коментар #37 от "максим":

    Разликата е много ясна , но не за коне с путински капаци , дето им е забранено да мислят !! Щото "непалеца" ще дойде в Раша само веднъж , а тия 2000 долара са му обещани ВСЕКИ МЕСЕЦ !! Само дето са пропуснали да му кажат , че няма да изкара и месец на фронта , щото го гласят единствено за пушечно месо !!
  • 40 Румен по

    10 3 Отговор
    Авторът йа статията е гьиндурат!.Русия привличала чуждди граждани но пкрайна привлича целия свят, военни блокове и тн. Пита се кой влишава международната пбстановка? Наглеци сте.
  • 41 Хахахаха

    3 13 Отговор

    До коментар #21 от "Хахахаха":

    Копейките нацъкали минусите! Хахахаха. Само, че не разбират че това не променя фактите.
  • 42 Сократ

    14 3 Отговор
    Създава тя. Тези дни руснаците пак са думнали сборище на всякакви западни "инструктори". Направо са им разказали играта.
  • 43 А теб какво те интересува?

    9 3 Отговор

    До коментар #36 от "гост":

    Може би си руснак?
    Или имаш роднини в Русия?
    Не трябва ли да те интересува ония kaпути от КЕВР как се ивават с теб?
    Куха leйка си и това си е.
    А руснаците не ги мисли.

    Коментиран от #44

  • 44 Хахахаха

    4 13 Отговор

    До коментар #43 от "А теб какво те интересува?":

    А ти може би си руснак, та така искаш путлера да побеждава? Не ти ли е ясно, че това е против българския интерес? Или за вас, като четете такива новини и веднага обръщате темата на другаде?

    Коментиран от #47, #67

  • 45 Сатана Z

    6 3 Отговор
    В Света има Рисия-Белорусия-Новорусия и Чернорусия.Това е Руский мир.Не е важно от къде си ,а какъв се чувстваш.Български наемници се бият за укрия например.
  • 46 а краварите йок

    4 1 Отговор
    хич не въвличат направо ги сритват
    и оръжие им продават биля
  • 47 Атина Палада

    8 5 Отговор

    До коментар #44 от "Хахахаха":

    И къде е интереса на България от това, Русия на каква цена ще си продава газа?
    Колкото до по горе коментиращият, който донася инфо там от някаква си чуждоземска медия, явно не е наясно изобщо, че цената на газа в света се определя от първокласния Азиатски пазар, където индустриалното развитие и енергийните нужди нямат нищо общо с The Financial times и мераците им.

    Коментиран от #59

  • 48 Рамчандра Хадка

    5 1 Отговор
    “Не съм се съгласил за това интервю на CNN за забавление. Нямах никакви възможности за работа. Предложиха ми повече отколкото е договора ми руснаците. Но като погледна назад, това беше погрешно решение."

    Коментиран от #51

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Каквото вършат Украйна и Запада

    3 3 Отговор
    , в момента в който ги хванат на тясно и се разчуе, отричат- и го приписват на руснаците.

    А услужливи журналисти готови да си продадат душите, винаги се намират.
  • 51 Мара Джамбазова

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "Рамчандра Хадка":

    При мен случая е подобен.
  • 52 Шукаритет

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Рон Джереми":

    Ъъъъъ да не се бъркаш с Германия,Франция , Англия?
    Бая тъмнозелени са там вече.
  • 53 Аддд

    4 2 Отговор
    Това което чета не радва подготвите се за война неизбежна е 1000% НАТО зор лягам ни вавлякоха лъжеики ни тънката Русия не е слаба силна е но как ще ни поущрят да се подготвим и атакуваме ако не ни излъжат. Русия не отстъпва на САЩ и затова те въвличат нас а те стоят на страна.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Мехмет Магриб Париж

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Няма вече бели хора в Русия и Париж. Само в Факултето има.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 мара бандерката..

    6 2 Отговор
    Ало,Ало..факти какво става,извадиха ли ковчезите със макронските инструкторски петли,дето един бг,един украйнец и немец ги положиха в основите на айфеловата башня..вчера целия европейски печат пишат за това-а от вас нищо.
  • 58 медведевь..

    5 2 Отговор

    До коментар #56 от "Бонго от Лондон":

    Заминаваш директно за юртата ако излети поне една ефка от игнатиево..и почваш отначало да връзваш конската опашка за тоягата- и трети път никакво освобождение.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 россиян..

    5 2 Отговор

    До коментар #59 от "гост":

    Очень болной мозгь..цитирам у цян началник щаб на ноак-китайската армия е готова,заедно с руските си колеги да защитят международната справедливост и безпристрастност и са готови да приложат всички усилия за обезпечаване сигурността на двете държави..две империй срещу краварското зло.
  • 61 Май

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Рон Джереми":

    Говориш за Европа. Русия си е тип-топ!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Доктор

    1 0 Отговор
    Стига глупости, продажни нещастници.
  • 64 Да бе

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    Пак ли бе? Всеки ден онзи ден сте ударили военни.инструктори на нато и все по 300-400 наведнъж... не ви ли омръзна да се излагате? Вие ползвате чужди наемници, негъри в т.ч
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Пешо

    3 1 Отговор
    Слагаш празен ковчег и хоп на съд.Демокрация.
  • 67 да бе

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Хахахаха":

    Това се нарича уотабаутизъм и е продукт на кгб още от 80те години. Вицът "а вие защо биете негрите" отразява реални политики, а не просто виц
  • 68 Биби Кинг

    0 1 Отговор
    Ега, почнале у Ромсiа да се пръкват отроци с афрекански слепоци(тъкмо ка за кольегата Путлин). Женските че са с големи пухени подглавници одпред а одзаде че могат да си возат челедта връз багажното оделение! Презеденд че им стане камарад Путимба, од Савецкио племенен союз!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания