Отидете към основна версия

1 753 40

Комисията към Грузинския парламент реши да не подкрепи ветото на президента Саломе Зурабишвили

  • комисията-
  • парламент-
  • вето-
  • саломе зурабишвили-
  • чуждестранни агенти-
  • закон-
  • грузия

Предстоящият парламентарен вот ще бъде от решаващо значение за определяне на посоката, която страната ще поеме

Снимка: БГНЕС

Грузинската парламентарна комисия реши да не подкрепи ветото на президента Саломе Зурабишвили срещу закона за чуждестранно влияние, предава БТА.

Решението предизвика широки протести и дебати относно бъдещата посока на страната, особено по отношение на връзката ѝ с Европейския съюз и свободата на медиите.

На 18 май президентът Зурабишвили наложи вето на закон, който според критиците може да ограничи свободата на медиите и да попречи на пътя на Грузия към членство в ЕС.

Управляващата партия "Грузинска мечта" и нейните съюзници, които първоначално приеха законопроекта, се подготвят за гласуване в парламента, за да преодолеят ветото на президента.

Столицата Тбилиси е гореща точка за протестите срещу закона. Ситуацията се изостри, когато президентът Зурабишвили и министър-председателят Иракли Кобахидзе си размениха резки реплики по време на честванията на Деня на независимостта на Грузия.

Зурабишвили подчерта важността на привеждането в съответствие с Европа за гарантиране на независимостта и мира на страната, докато Кобахидзе подчерта ролята на правителството за поддържане на мира сред външни заплахи и предизвикателства.

Предстоящият парламентарен вот ще бъде от решаващо значение за определяне на посоката, която страната ще поеме. Дебатът относно закона за чуждестранното влияние не само подчертава вътрешната политическа динамика, но също така подчертава по-широките геополитически предизвикателства, пред които е изправена Грузия.

С надвисналата сянката на Русия и стремежа за присъединяване към Европейския съюз решенията, взети през следващите дни, ще имат трайни последици за бъдещето на Грузия.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 35 гласа.

Свързани новини