Last news in Fakti

27 Май, 2024 14:36 1 717 40

Комисията към Грузинския парламент реши да не подкрепи ветото на президента Саломе Зурабишвили

  • комисията-
  • парламент-
  • вето-
  • саломе зурабишвили-
  • чуждестранни агенти-
  • закон-
  • грузия

Предстоящият парламентарен вот ще бъде от решаващо значение за определяне на посоката, която страната ще поеме

Комисията към Грузинския парламент реши да не подкрепи ветото на президента Саломе Зурабишвили - 1
Снимка: БГНЕС

Грузинската парламентарна комисия реши да не подкрепи ветото на президента Саломе Зурабишвили срещу закона за чуждестранно влияние, предава БТА.

Решението предизвика широки протести и дебати относно бъдещата посока на страната, особено по отношение на връзката ѝ с Европейския съюз и свободата на медиите.

На 18 май президентът Зурабишвили наложи вето на закон, който според критиците може да ограничи свободата на медиите и да попречи на пътя на Грузия към членство в ЕС.

Управляващата партия "Грузинска мечта" и нейните съюзници, които първоначално приеха законопроекта, се подготвят за гласуване в парламента, за да преодолеят ветото на президента.

Столицата Тбилиси е гореща точка за протестите срещу закона. Ситуацията се изостри, когато президентът Зурабишвили и министър-председателят Иракли Кобахидзе си размениха резки реплики по време на честванията на Деня на независимостта на Грузия.

Зурабишвили подчерта важността на привеждането в съответствие с Европа за гарантиране на независимостта и мира на страната, докато Кобахидзе подчерта ролята на правителството за поддържане на мира сред външни заплахи и предизвикателства.

Предстоящият парламентарен вот ще бъде от решаващо значение за определяне на посоката, която страната ще поеме. Дебатът относно закона за чуждестранното влияние не само подчертава вътрешната политическа динамика, но също така подчертава по-широките геополитически предизвикателства, пред които е изправена Грузия.

С надвисналата сянката на Русия и стремежа за присъединяване към Европейския съюз решенията, взети през следващите дни, ще имат трайни последици за бъдещето на Грузия.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаааа

    54 14 Отговор
    Най-добрата опорка е - Майдан , организиран от Запада ... Другари , сменете приоритети .. 😁

    Коментиран от #6, #9

  • 2 Хахайа

    76 9 Отговор
    Давайте до край ,те на соросоидчетата като им свършат паричките и ще спрат да крещят.Не ви трябват такива като при нас Кокорчовци и умно красиви спонсорирани отвъд океана.

    Коментиран от #4, #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Слава България

    10 68 Отговор

    До коментар #2 от "Хахайа":

    Никой не иска да е с затъваща русия

    Коментиран от #11, #20

  • 5 Нах

    59 6 Отговор
    Като секнат парите и Майдан няма да има.Но за да приключат трябва да запомнят най върлите протестиращи да разберат откъде са ги спонсорирали да ги изпратят там.И ще си решат всички проблеми за години напред!!Се и при нас да имаше подобен закон!!

    Коментиран от #31

  • 6 Щом младите тръгнат

    12 29 Отговор

    До коментар #1 от "мдаааа":

    Рано или късно всичко се получава! Така действа Вселената
  • 7 ЕС.....

    6 61 Отговор
    От такива руски подлоги ЕС няма нужда Унгария България и Словакия са им достатъчни

    Коментиран от #13

  • 8 Слава България

    6 53 Отговор

    До коментар #2 от "Хахайа":

    Слава ЕС
    Слава Нато
    Слава Украйна
    слаба русия
  • 9 РЕАЛИСТ

    51 6 Отговор

    До коментар #1 от "мдаааа":

    Те грузинците дано излязат по-умни. След Майдана дойдоха големите руски бомби ФАБ-500 и идват новите ФАБ-3000 . И всичко това за едни курабийки на Виктория Нюланд за 5 милиарда долара.

    Коментиран от #22

  • 10 флипп

    57 6 Отговор
    И в България трябва да се приеме такъв закон!
  • 11 Хахха

    51 6 Отговор

    До коментар #4 от "Слава България":

    Незнам,незнам колко е затъваща.Те даже западните медии с половин уста казват ,че икономиката и расте,че произвежда повече от ЕС,а и в пъти повече оръжия и боеприпаси от цялото НАТО.Та ти се замисли дали не си от страната на булката??

    Коментиран от #15

  • 12 Селянин

    54 6 Отговор
    Дано Възраждане спечели изборите и веднага въведе този закон. Всички чужди агенти да се разобличат и поставят на място.

    Коментиран от #17

  • 13 Хихи

    37 5 Отговор

    До коментар #7 от "ЕС.....":

    То и от още щатски подлоги ЕС няма нужда - вече си има предостатъчно.
  • 14 дано грузинците

    41 5 Отговор
    да не залитнат като слабоумните укри.
  • 15 Само да те светна че не всичко

    4 25 Отговор

    До коментар #11 от "Хахха":

    е икономика ! Гледай филма до края и ще разбереш

    Коментиран от #38

  • 16 Отец Арсений

    42 7 Отговор
    Подкрепяйки Украйна, България подкрепи унищожението на българската диаспора от хунтата в Киев която смени имената и националността на българите.
    Те вече не са българи с украинци с украински имена.
    Така българските либерал фашисти които подкрепиха ДПС против смяната на турските с български имена,сега подкрепиха смяната на българските с украински имена.
    Анатема на тях и близките им до девето коляно
  • 17 Мишата глава Коста ще ти въведе

    4 25 Отговор

    До коментар #12 от "Селянин":

    по дълъг работен ден с мотиката на село

    Коментиран от #19

  • 18 Тик ток

    27 4 Отговор
    Много маймун на НПО хранилка.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тра-ла-ла

    21 5 Отговор

    До коментар #4 от "Слава България":

    Така си викахме всички докато не видяхме колко е добре да си втора ръка човек в ЕС. А последните няколко години като го видяхме и в какво се превърна - макар вече метастазите да стигнаха и дотук предпочитам неизвестното зло пред известното доката има някакъв теоритичен шанс за спасение. Явно ти си от тия дето чакат обявяването на Европейския халифат който ще добива електроенергия от вятъра и слънцето. Поне с мигрантите не се притеснявам, че ще има проблеми с размножаването - европейките са достатъчно тъпи (или пък умни) като видят джендърите да идат при "мигрантите".
  • 21 Сандо

    22 5 Отговор
    Сянката на Русия спасява грузинската икономика от пълен колапс,а страните нямат дори дипломатически отношения.И дано грузинските управляващи успеят в начинанието си,защото това което им готвят западните партньори може да доведе до превръщането на Сянката в Солнцепек - а тогава ще стане страшно!

    Коментиран от #28

  • 22 мдаааа

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТ":

    Дори и ти не можеш да кажеш , РЕАЛИСТЕ Само " предполагаш" 🤫

    Коментиран от #24

  • 23 Сатана Z

    27 4 Отговор
    Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили е Френска гражданка и чуждестранен агент според новия закон..Тя е взела грантове в размер на 2.4 милиона евро от НПО и още 300 000 евро от европейската комисия.
    На кого служи френската гражданка президент на Грузия?
    На кого е служила Мара Габриел от Хаджидимово?
  • 24 РЕАЛИСТ

    20 5 Отговор

    До коментар #22 от "мдаааа":

    Май забравяш, че вече грузинците сърбаха попарата на натовските съветници. Бяха ги въоръжили, обучили и ги насъскаха по Южна Осетия по време на Олимпиадата в Китай. После когато 56-та руска армия тръгна и Сушките кръжаха над Тбилиси си осъзнаха грешката. Що молби бяха, да не ги превземат.
  • 25 Атина Палада

    15 3 Отговор
    Ш. Орошчета, как сте? :) Вярвам, че сте си починали през почивните дни и днес сте на линия да громите лошите руснаци:)))
    А в момента громите "руския" Закон за НПО :)))
  • 26 Артилерист

    12 6 Отговор
    Грузинците имат реален шанс да се спасят от европейската периферия. В противен случай е много вероятно да ни отнемат последното място по бедност в ЕС...
  • 27 и при нас

    18 3 Отговор
    Точно такъв закон ни трябва и на нас! За да се видят всички платени с грантове медии, които обслужват външни интереси!
  • 28 напредък

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Сандо":

    Имаш грешна информация - грузинската икономика има ръст от над 8 % за 2023г. За разлика от нас, които не можем и до 3 % да докараме, с всички нагласистики!

    Коментиран от #30

  • 29 Минувач

    16 1 Отговор
    Парадоксът е: чужда държава купува медии, плаща на медии и журналисти и това по някаква причина следва да се наричат СВОБОДНИ медии, а те са платени, така както са платени и рекламите.
    От друга страна - медии, които не искат да получават финансиране от чужда държава, журналисти, които не искат да членуват в НПО и да получават грантове за платената реклама на чуждата държава, то по някаква причина тези медии и журналисти са НЕСВОБОДНИ и нямало свобода на медиите??????
    Аз, кога съм по-свободен - когато завися от работодател и неговия кеф или, когато работя за себе си, така както искам и намирам за добре.
    Все пак този закон е за ВСИЧКИ чужди вмешателства, не е казано за американските, нали така... По проста логика ще се изсветлят и руските намеси, ако има такива!
    А съвсем отделен въпрос е, как само този наглед не толкова важен закон е такъв голям трън в очите на САЩ и ЕС! Един закон, който не забранява нищо, не подлага на преследване и репресии никого. Но САЩ знаят много добре, каква е силата на парите, а от там и на НПО-тата, които са вкарали, като октопод във всички държави от техен интерес, особено около Русия.
  • 30 Сандо

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "напредък":

    Ами нали това и аз казвам,че именно благодарение на останалите икономически връзки икономиката на Грузия се спасява.За да ги стимулират дори откриха авиолиния въпреки протестите на целия "демократичен" свят,който повече е загрижен от откриването на втори фронт срещу Русия,отколкото от развитието на Грузия.
  • 31 АУУУУУ

    4 14 Отговор

    До коментар #5 от "Нах":

    АКО ПРИ НАС ИМАШЕ ПОДОБЕН ЗАКОН .... ВЪЗРАЖДАНЕ И РУМЕН РАДЕВ ЩЯХА ДА БЪДАТ В НАРУШЕНИЕ ЗАЩОТО ТРЯБВАШЕ ДА ДЕКЛАРИРАТ РУБЛИТЕ КОИТО ПОЛУЧАВАТ ОТ КРЕМЪЛ 🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #32, #34, #35

  • 32 Хасковски каунь

    9 1 Отговор

    До коментар #31 от "АУУУУУ":

    Ей тва искам. Пък и ти ще си декларираш хранилката. Нали
  • 33 112

    11 1 Отговор
    Грузинците май ще се отърват от евроатлантическите пиявици.
  • 34 любител

    10 1 Отговор

    До коментар #31 от "АУУУУУ":

    ами какво ще кажеш за всички евроатлантидупедав-и които са на хравилка към краварското посолство.
  • 35 Атина Палада

    12 1 Отговор

    До коментар #31 от "АУУУУУ":

    Обаче русофилите в България го искат, а шорошите - не! Защо така? Русофилите не се страхуват от осветлява е, а шорошите се страхуват! В Грузия същата работа.. Русия никакво мнение не изразява по въпроса с този закон. Не се страхува, че ще осветли техните НПО, а хамериканците и ЕС даже санкции налагат защо законното правителство в Грузия ще приема закон, който те не са одобрили...
    С този закон няма ли да се осветлят и руските НПО, ако има такива там?
  • 36 Грузия ще се отърве от Петата колона и

    6 1 Отговор
    от агентите от НПО!! БРАВО НА Грузинците!!
  • 37 Браво

    6 1 Отговор
    на грузинците, оказаха се по далновидни от българите
  • 38 Ха ха ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Само да те светна че не всичко":

    Какво искаш да ме "светнеш"? Че гладен си лягаш, но си угаждаш? Това е същото като на оня, давоски таласъм швааб : - Няма да притежавате нищо, но ще бъдете много щастливи. Тези демУкратични бълнувания си ги декламирайте пред дяда си с0р0са.
  • 39 Пенчо

    0 0 Отговор
    Ами браво на парламента!
  • 40 Даа!

    1 0 Отговор
    Грузия -3,7 милиона население.Регистрирани НПО - на терен 5500.Да- Пет хиляди и петстотин! Или на всеки 650 грузинци се пада по едно НПО.Заедно с пеленачета и старците.Октопод,който е засмукал цялата държава.Точно с няколко НПО и марионетката им саакашвили, се провокира руснака, което струваше скъпо и за двете страни.Затова днешната власт го вкара на топло.Да не мъти водата отново.