Отидете към основна версия

1 716 47

Чехия събра 1,6 млрд. евро за закупуване на артилерийски снаряди за украинската армия

  • чехия-
  • украйна-
  • боеприпаси-
  • петър фиала-
  • денис шмигал

Денис Шмигал отбеляза, че двамата с Фиала са обсъдили и възможността Украйна да използва оръжията на партньорите си за нанасяне на удари по военни цели на територията на Русия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Украйна Денис Шмичал и група лидери от ЕС се срещнаха в Прага, за да обсъдят изпълнението на инициативата за закупуване на артилерийски снаряди, за която вече са събрани над 1,6 млрд. евро, предаде Укринформ.

В Телеграм Шмигал информира за визитата си в Прага.

"По покана на чешкия министър-председател Петър Фиала пристигнахме в Прага, за да участваме в широка работна среща за обсъждане на нуждите на Украйна заедно с лидерите на Полша, Латвия, Дания, Нидерландия и представител на САЩ. По време на двустранната среща с г-н Фиала обсъдихме изпълнението на артилерийската инициатива, която вече е събрала повече от 1,6 млрд. евро. За нас е важно боеприпасите да бъдат доставени своевременно, систематично и планирано, считано от юни", пише той.

Шмигал отбеляза, че двамата с Фиала са обсъдили и възможността Украйна да използва оръжията на партньорите си за нанасяне на удари по военни цели на територията на Русия. Той благодари на чешкия премиер за подкрепата в тази област.

Шмигал добави, че сред темите на разговорите са били съвместното производство в отбранителната промишленост, съвместните усилия за увеличаване на натиска върху Русия. Обсъдени са били и санкциите, конфискацията на замразените руски активи, Формулата на мира и други важни въпроси на сътрудничеството.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания