Тема: Украйна

28 Май, 2024 16:30 2 540 74

Киев: Изтребителите Ф-16 идват много скоро, но голяма част от чуждестранната помощ се бави

  • рустем умеров-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • изтребители-
  • ф-16

Министър Рустем Умеров заяви, че Русия е разположила около половин милион войници в Украйна и по границата ѝ, като се готви да прибави към тях допълнителни 200-300 хиляди

Киев: Изтребителите Ф-16 идват много скоро, но голяма част от чуждестранната помощ се бави - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна ще придобие първите си изтребители Ф-16 „много скоро“, но около половината от необходимата ѝ чуждестранна военна помощ пристига със закъснение, заяви министърът на отбраната на страната Рустем Умеров по време на интервю, дадено снощи на Ройтерс, пише БТА.

Министърът заяви, че Русия разполага допълнителна жива сила и оборудване на фронта – повече от 27 месеца след началото на пълномащабната ѝ инвазия в Украйна.

Украинските военни са успели да стабилизират новооткрития фронт в североизточната Харковска област, където руските сили атакуваха по-рано този месец. Според Умеров в момента Москва подготвя нов удар.

„Целта им е да отворят нов фронт на север, за да използват цялата си жива сила и огнева мощ срещу нас. Те все още целят да разрушат нацията ни“, заяви той.

„Ние се държим, но, разбира се, се нуждаем от повече въоръжение, нуждаем се от повече огнева мощ, нуждаем се от ракети с дълъг обсег, за да не им позволим да навлязат в страната“, допълни Умеров.

Той заяви, че Украйна е благодарна за военната помощ и доставяното от партньорите въоръжение, но посочи, че едва половината от обещаните пратки пристигат навреме. Всяко забавяне е от полза на по-големия и по-добре екипиран противник по дългата 1200 км. фронтова линия.

Още преди руските сили да навлязат този месец в северната част на Харковска област, завземайки гранични села и принуждавайки хиляди цивилни да се евакуират, те бавно напредваха месеци напред в източната Донецка област.

„Времето е особено важно и за да отблъснем атаките, се нуждаем от навременни доставките“, заяви Умеров.

Украйна също така изпитва затруднения при мобилизацията на достатъчно военнослужещи, необходими ѝ, за да попълва и извършва ротация на изтощените си бойци, някои от които се бият от февруари 2022 г. насам. Миналата седмица в Украйна в сила влезе нов закон за мобилизацията.

Умеров каза, че до 1,2 милиона мъже са актуализирали военните си досиета онлайн, както изисква законодателството, за да помогнат в набора на военни, но не разкри колко правителството желае или смята, че ще може да призове.

Военните анализатори определят броя на украинските служещи, включително в сферите на сигурността и правоприлагането, на повече от един милион души.

Министърът заяви, че Русия е разположила около половин милион войници в Украйна и по границата ѝ, като се готви да прибави към тях допълнителни 200-300 хиляди.

Умеров, самият той кримски татарин по народност, потвърди, че Киев има намерение да освободи цялата си територия в международно признатите граници от 1991 г., включително Крим.

Но основната военна цел през следващите месеци е задържането на отбранителните линии и сдържането на противника, докато украинските способности по въздух, море и земя укрепнат.

Той заяви, че очаква доставките на изтребителите Ф-16 „да се надяваме много, много скоро“.

На въпроса колко бройки очаква да получи Киев, Умеров отговори: „Имаме нужда от толкова, колкото можем да получим“. Същевременно военният министър увери, че „на този етап“ украинските сили са се фокусирали върху обучение и тренировка, изграждане на инфраструктура и придобиването и модернизиране на техника.

Той допълни, че Украйна продължава да увеличава собственото си производство на оръжие и безпилотни летателни апарати, както и на средства за радиоелектронна борба.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Талибан

    45 5 Отговор
    По- добре вижте шолца да ни прати някое фау 2 изостанало от чичо хинки.
  • 2 Хахаха

    59 6 Отговор
    Не отдавна писаха че и камикдзетата им са завършили обученито си. Интересно преди полет какво ще пият, саке или горилка.
  • 3 Калпазанин

    54 9 Отговор
    Много ми интерсно къде ше кацат, или руснаците направо ще ги свалят с навлизането на въздушното пространство на укрия

    Коментиран от #40, #70

  • 4 Атина Палада

    61 7 Отговор
    И кой ще ги шофира тия кошници?

    Коментиран от #7, #8, #15, #16, #38

  • 5 Ачо

    9 41 Отговор
    Немската мишка да не се прави на улав ами да дава от квадратните ракети!

    Коментиран от #17, #28, #49, #50

  • 6 Голия

    5 53 Отговор
    руските цървули са отчаяни , само приказки.. и нищо с един милион войници не могат източна в Източна Украйна да се оправят тръгнали световен ред да променят.
    пълни индианци
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ха ха

    7 10 Отговор

    До коментар #4 от "Атина Палада":

    Мунчо.Наши е натовско генерал?
  • 9 россиян..

    37 5 Отговор
    Нека да идват..интересното е от къде ще излитат тия ефки с един двг..бандерите нямат летища,хангари а обслужващия им персонал още гасат мрия..власите и пановете да му мислат там са летищата-а това е пряка намеса на нато в дезинфекцията на укрофашагия..а вова отдавна чака това,да им напраий малко сейр.
  • 10 Булдог

    35 8 Отговор
    Време е за2-ра Хирошима , и евроатлантизма няма да го има!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 памперс за големи

    30 5 Отговор
    Министър Рустем Умеров заяви, че Русия е разположила
    около половин милион войници
    в Украйна и по границата ѝ, като се готви да прибави към
    тях допълнителни 200-300 хиляди
    Някои хора губят представа от числеността на една армия)))
  • 13 Жак Гиймен

    30 2 Отговор

    До коментар #11 от "Жак Гиймен":

    момента става дума за около шестдесет датски и холандски F-16. Очаква се Норвегия да я последва с петдесет самолета. Достатъчно е да се построят от три до шест ескадрили. И стана известно, че Франция ще участва в първоначалното обучение на пилоти. Уточнява се, че последният етап от полета на F-16 се провежда извън Франция.
    Защото украинският генерален щаб реши да остави своите опитни пилоти да изпълняват бойни задачи и да изпрати млади пилоти без опит в обучението на F-16. Може да не е най-добрият вариант за противопоставяне на добре обучени руски пилоти, но разбираме, че Киев вече няма достатъчно ресурси, за да изпрати опитни пилоти да се обучават в чужбина за месеци напред.
    Малка група пилоти и механици вече са в Англия, за да подобрят своя английски, преди да преминат към теория, процедури, симулатори и летене. Точните срокове за тези различни етапи все още не са определени.
    Едно е да обучаваш пилоти на F-16, а друго е да обучаваш боеспособни пилоти. Бойната ескадрила се състои от активни пилоти (PO), заместник-командири на патрули (SCP) и командири на патрули (CP). Невъзможно е да водите няколко самолета в битка без много опит. CP е пет години опит и минимум 1000 летателни часа, както е посочено във връзката. Дори по време на война времето за обучение на съвременните бойни самолети не може да се сравни.
    Накратко, НАТО директно започва да обучава украински изтребители на F-16 от А до Я. Това не може да стане за шест месеца. Освен ако не изпратим пил

    Коментиран от #20

  • 14 Педро Ибаньес

    5 42 Отговор

    До коментар #7 от "Жак Гиймен":

    Стара информация.Пилотите са обучени перфектно.Съчетсно с перфектен изтребител като ф 16,става страховито оръжие.Очакват се загубите на окупаторите за денонощие да не падат под 2000.

    Коментиран от #23, #27, #33, #61

  • 15 Търтей

    27 5 Отговор

    До коментар #4 от "Атина Палада":

    Нали още миналата година нарочиха шестима смъртника да учат английски и да се учили да карат
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Нико

    22 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ачо":

    Защото и с квадратните ракети,ще е същото........
  • 18 Спорт

    29 4 Отговор
    Много интересно новата партида западна скрап , от къде ще излита и къде ще каца.

    Коментиран от #24

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Жак Гиймен

    33 4 Отговор

    До коментар #13 от "Жак Гиймен":

    Това не може да стане за шест месеца. Освен ако не изпратим пилоти под наем, наети на златна цена, които да бъдат свалени в Украйна.
    Но освен обучението на пилоти, техническата среда също е истински проблем. Защото самолетът след всяка мисия изисква поддръжка или ремонт, които изискват сериозна логистика. Без качествено обслужване няма мисии. А тези добре оборудвани авиобази явно ще са приоритетна цел за руснаците. Без писта няма излитане, няма мисия. Обучението на техници за работа с модерни самолети също ще отнеме много време, с изключение на наемането на „изпълнители“ на златни цени.
    Защото видяхме какви щети могат да нанесат руските ракети на редиците на съветниците или наемниците на НАТО. Припомняме, че в Украйна вече бяха ликвидирани 5000 наемници. Добре платена работа, но няма проспериращо бъдеще.
    И всичко това ще бъде скъпо, много скъпо, с много скромни резултати. Защото не 60 или 120 F-16 ще променят хода на една война в лицето на стотиците бойни самолети, които Москва може да изпрати.
    Колко млади пилоти и от двете страни ще умрат за Байдън и негодниците, които го подкрепят? Надявам се, че войната е свършила, преди този проект да бъде завършен.
    Байдън, Зеленски, Макрон, Шолц и всички тези пияни русофобски маниаци са просто жалки касапи, бездушно жертващи украинския народ. Историята ще ги съди. Държат се така, сякаш римляните не искат да гледат как гладиаторите умират на арената. И цялата тази касапница под прикритието на защита на демокрацият
  • 21 Всяка европейска "помощ"

    30 4 Отговор
    е насочена срещу гражданите на Европа.

    Америка е отвъд океана!
  • 22 Чума

    16 6 Отговор
    След всичко това Путин има легитимното право да ги унищожи! Какво прави Нетаняху, когато от съседни държавици терористи изстрелват ракети по Израел - прави ,,грешки", при които палатков лагер с ,,невинни" е унищожен! А какво прави, когато от Иран му пускат 300 дрона - хеликоптера с президента се губив мъглата над планината! Слава Израеля!

    Коментиран от #44, #48

  • 23 Хахаха

    16 1 Отговор

    До коментар #14 от "Педро Ибаньес":

    И като се събуди чаршафа къде беше.
  • 24 Народен спорт

    1 25 Отговор

    До коментар #18 от "Спорт":

    Ф 16 може да излита откъдето си поиска.

    Коментиран от #39, #42

  • 25 Истребителите от къде ще Излитат? Полша

    18 3 Отговор
    Румъния България и Балтийските Пуделчета! ПОСЛЕ ЗА КАЦАНЕТО Е ЛЕСНО ИМА МНОГО ПОЛЯ?? ЩЕ Заловят Руснаците НЯКОЙ ПИЛОТ НА ПАНДНАЛ В ПОЛЕТО F16, който не знае нито Украински нито Руски!!
  • 26 Блинкин

    25 3 Отговор
    този вече никой освен дрогиран комик, унищожи народа си и държавата, заради безмозъчния байдън и краварските корпурации, но ще унищожи планетата!!! тези сигурно са полудели от алчност и злоба, ако се мре ще мрем всички!!!! жалко за децата и следващото поколение!!!! Хора осъзнайте се и гласувайте срещу Урсула и цялята фяшистка клика!
  • 27 Абе

    19 2 Отговор

    До коментар #14 от "Педро Ибаньес":

    Ибаньес знаещите хора пишат, че за да бъде убучен един пилот на F-16 са необходими най малко тридесет и два месяца. И какво се получава, тия стават само за камикадзета.

    Коментиран от #67

  • 28 Ачо

    20 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ачо":

    Ачооо
    Те не са квадратни, като главата ти
    а са четвъртити
  • 29 защо

    17 1 Отговор
    Авторе,
    Защо си сложил МНОГО СКОРО в кавички?

    Коментиран от #51

  • 30 Нурсултан Турбомагомедов

    3 13 Отговор
    Белгия дава 30 самолета + 1 милиард в оръжия за Ф-16.
    Много държави ще дадат оръжия за Ф-16

    Коментиран от #46, #58

  • 31 пешо

    19 2 Отговор
    тия боклуци не спряха да просят и ревът

    Коментиран от #37

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Тошко укр@йнски

    29 3 Отговор

    До коментар #14 от "Педро Ибаньес":

    Фъ16 наистина е най-страховития. Виж българските фъ16 - откак ги платихме Путин го е страх да погледне към клета България.
    С нашите фъ16 вече сме независими - нищо не зависи от нас.
    Скоро и България ще бъде като страховитите фъ16 - на хартия
  • 34 ДрБр

    14 2 Отговор
    Окрайна умря

    Коментиран от #56

  • 35 мдаааа

    22 1 Отговор
    Пушкала, джепанета, ракети... ама где ви е пушечното месо....
    А защо никъде не прочетох, не чух украинци да подкрепят, да се събират и да отиват на фронта ей така доброволно с любов и отговорност към родина... на всякъде се чете и съобщава, че бягат от фронта, бягат от Родината плащат луди пари на каналджии, митничари по границите за да налазят по курортите на Европа и света.... Божеее родолюбци!!!

    Коментиран от #41

  • 36 чекисть..

    13 1 Отговор

    До коментар #19 от "Рашка в колапс":

    Интересното от къде ще излитат и обслужват тез ефки с един двг от миналио век..от влашко и полоцько а те са в нато..ще чуваме пак думкание когато краварите пуцаха в сръбско,и падна една ракета в покрайнините на столицата,а сега е ред на морската столица..да зяпа заревото над морето.
  • 37 що бе?

    1 13 Отговор

    До коментар #31 от "пешо":

    да не би аятолаха и корейското прасе да са отказали оръжия на Путлер?
  • 38 😉........

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Атина Палада":

    Контракници от US army.... 😂.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Дгх

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Калпазанин":

    Май нещо те притесняват f.ките. Те нека да дойдат,че да помогнат за освобождението. Тези които се притесняват да ги успокоя,руснаците имат повече изтребители.
  • 41 Мдааа

    5 14 Отговор

    До коментар #35 от "мдаааа":

    Що пък не прочетох никъде,буряти, якути и други монголоиди да отиват с радост в окопите.Когато путин обяви първата мобилизация,от Раша скорострелно се изнесоха един милион мъже...Родолюбци

    Коментиран от #45

  • 42 Хохо Бохо

    7 3 Отговор

    До коментар #24 от "Народен спорт":

    Точно за това правим колосален ремонт в Графа с тотална смяна покритието на пистата и пътеките за рулиране, и стоянките. Щото може ама еднократно. Преди това Безмер претърпя колосален ремонт
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Даа

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Чума":

    Не разбрах ти на чия страна си.т.к. Украйна е с Израел,а Путин не

    Коментиран от #54

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ромче..

    13 2 Отговор

    До коментар #30 от "Нурсултан Турбомагомедов":

    И ние сакаме да дадеме хангарите и пистата в игнатиево за ефките..та да видиме некое кинжалце отблизо и оно като свърши работа,ще имаме много железо за скраб.
  • 47 тагаренко

    9 2 Отговор
    Задава се скрап
  • 48 Ти си чумав

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "Чума":

    Затова пишеш чумави неща.

    Сатанистите от Израел не могат да са за пример на християните от братска Русия.

    Коментиран от #53

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "защо":

    защото нищо не е ясно
  • 52 Гост

    10 2 Отговор
    И като дойдат Ф16ките, да не се окаже, че пистите ви са къси за тях!
  • 53 Аман

    2 17 Отговор

    До коментар #48 от "Ти си чумав":

    "Сатанистите от Израел не могат да са за пример на християните от братска Русия."

    Русия е наполовина мюсюлманска, а пък братя са ни били единствено в сънищата на бай Тошо. Руснаци викинги-азиатци, нищо общо със славяни.

    Коментиран от #64, #71, #73

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Питай Мунчо,не мен.

    4 11 Отговор

    До коментар #45 от "Щот не си се":

    Също така демокрацията ти дава правото да протестираш, да правиш гладна стачка или да правиш поход за мир.Ако беше в Русия досега да са те извлекли през ноща по гащета и да си наторил украинската почва.А не тук да ми философстваш.

    Коментиран от #60

  • 56 Дърабъра

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "ДрБр":

    ТРЕТА година го пишеш
  • 57 Аби

    14 2 Отговор
    САЩ ако не натика ЕС във война с РФ няма да е САЩ. Бързат преди изборите им
  • 58 Ганчев

    1 5 Отговор

    До коментар #30 от "Нурсултан Турбомагомедов":

    Малко са.300 еф-ки ще свършат добра работа.
  • 59 Гост

    9 1 Отговор
    Те идват от март. Скоро, колко скоро? Имайте предвид че руснаците ги чакат на гюме..., просто за пореден път исках да натрият нота на Америка! А понеже САЩ много добре знаят Фките какво ги чака, почнаха от А до Я... Я дайте на един руснак една Фка и гледайте сеир, за колко време ще я дигне и подкара...
  • 60 Ку-ку

    11 1 Отговор

    До коментар #55 от "Питай Мунчо,не мен.":

    "Ако беше в Русия досега да са те извлекли през ноща по гащета и да си наторил украинската почва." - Е аз съм в Русия защо никой не ме изпраща на фронта. Още по вече че там са повечето доброволци, ама ти от къде да знаеш, аман от тъпидебили.
  • 61 Гост

    14 2 Отговор

    До коментар #14 от "Педро Ибаньес":

    Ф16 е много далеч от перфектен. Създаден е да допълва тежкият но доказал се Ф15. Допълнителното радиооборудване и навигационната му система го натоварват повече и правят компромис с маневреността му. За сефте сваля хеликоптер, като в мисиите участва съпроводен от по-добрият (по мое мнение) Ф15. В Югославия участва в наблюдателни мисии. Предимно участва в боеве в Ирак, Авганистан, Кувейт и Косово.....все страни, които нямат кой знае какво въоръжение. В мисиите разчита предимно на числено превъзходство. Разполага с един двигател без промяна векторът на тягата. Наричат го прахосмукачката, защото въздухозаборникът му е под корема, близо до пистата и лесно засмуква дребни предмети от нея, заради което преди полет цяла група народ минава по трасето да се взира внимателно и да обира разни камъчета или подобни дреболиики. Нуждае се от по-дълга писта, за разлика от аналогични машини в неговият клас, заради което ще удължаваме пистите си.
  • 62 към 13

    5 1 Отговор
    Като че ли става въпрос за жизнено важни неща за доставяне ,а не за оръжие за убиване-какво е за тях човешкият живот,явно вече са извън нормалния разсъдък и единственото нещо което ги привлича е воюването-убиването!!

    Коментиран от #65

  • 63 Истински Татарин

    6 1 Отговор
    Да го духа, вятърът на прериите Татарски.
  • 64 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #53 от "Аман":

    Кратка справка показва, че лъжеш. Мюслите в Р0сия са между 5% и 6%, а за православни християни се смятат над 67%, като над 90% от р0снаците празнуват Великден.
  • 65 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #62 от "към 13":

    Става въпрос за поредното масово разоръжаване, от което печелят пари, като си мерят техниките в Украйна.
  • 66 Ненормални фашисти от укрия сбогом

    8 0 Отговор
    Урки прости краварски слуги да ви няма
  • 67 хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Абе":

    украинците са най великата нация на света, за един ден научават всичко
  • 68 Някой

    5 0 Отговор
    Идват от предната година, но ще не могат да долетят до там. Все пак за на над половин век от първият им полет. С бастунче трудно се лети.
  • 69 Абе

    4 0 Отговор
    Много ми е интересно къде ще кацнат . То няма къде. А пък да не говорим от къде ще излитат.
  • 70 Алея на ангели

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Калпазанин":

    На мен по-интересно ми е от къде ще излитат? Летищата за Ф-16 са специално изпълнение, а когато се използват срещу Русия те стават легитимна цел на руската артилерия, независимо от местоположението си!!!
  • 71 Непредизвикани и пълномащабно САЩисани

    6 0 Отговор

    До коментар #53 от "Аман":

    500години османците са го мешали, седнал за Русия да говори...егати к0хите парчета сте козяците.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Аман":

    ами да за разлика от чистата украинскоарийска раса
  • 74 Абе то F16

    0 0 Отговор
    Идват ама преди тях дойдоха хаймарси ,абрамси, леопарди, чалънджър и, джейвълини, и всякаква друга американска и натовска военна техника а резултата е все един и същ. Вече много се съмнявам , че просията на Зеленски за оръжие пари и ток е някакъв апел за помощ. Целта е просто в Украйна да се наливат едни супер огромни пари, а те как ще се използват и къде отиват май никой не търси сметка. Затова мисля, че тази война ще продължи още много дълго докато не се измисли нещо друго за усвояване на пари от англосаксонците и техните марионетки.
Новини по държави: