Отидете към основна версия

2 161 55

Украинският премиер: Въвеждаме отново режим на тока за потребителите

  • киев-
  • украйна-
  • денис шмигал-
  • укренерго-
  • електричество-
  • русия

В резултат на руските атаки Украйна е загубила над 9 гигавата енергийни мощности, заяви премиерът Денис Шмигал

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В резултат на руските атаки Украйна е загубила над 9 гигавата енергийни мощности. В същото време украинското правителство разполага със стратегия за укрепване на украинската енергийна система срещу вражески атаки, заяви днес украинският премиер Денис Шмигал, цитиран от агенция Укринформ, пише БТА.

"Днес основният ни приоритет е да укрепим енергийния ни сектор след последните руски терористични атаки. Ситуацията е изключително сложна. Повече от 9 гигавата енергийни мощности бяха изгубени. Врагът продължава да атакува енергийни съоръжения", посочи Шмигал в "Телеграм".

По думите му държавната енергийна компания "Укренерго" трябва отново да въведе режим на тока за потребителите. Подобна мярка дава допълнително време за възстановяване и укрепване на енергийната мрежа.

Според украинския премиер украинското правителство разполага със стратегия, включваща пет основни цели, като укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна, възстановяване на повреденото оборудване и изграждане на по-силна защита от дронове, осигуряване на децентрализацията на енергийната система, международна подкрепа и сътрудничество, енергийна ефективност и отговорно потребление на електроенергия.

"Нашата цел е да осигурим икономии на всички равнища: от големите предприятие до отделните домакинства", допълни Шмигал.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: