Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Юни, 2024 09:59 2 331 40

Помощите за Украйна: Защо Чехия е на печалба

  • петър павел-
  • чехия-
  • нато-
  • украйна-
  • оръжие

Именно благодарение на тази активност на Прага, в тясно сътрудничество най-вече с Дания, Нидерландия и САЩ, станаха възможни първите мащабни доставки на оръжия за Киев през пролетта на 2022 година

Помощите за Украйна: Защо Чехия е на печалба - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Чехия е сред страните, които най-активно подкрепят Украйна срещу руската агресия. Помощта за Киев е оспорвана сред чехите, но страната извлича големи ползи както от доставките на оръжия, така и от приема на бежанци.

Чешката република е сред най-решителните и активни поддръжници на Украйна – както в изпращането на военна и хуманитарна помощ, така и в приема на украински бежанци. Президентът Петър Павел, генерал и бивш високопоставен служител на НАТО, не спира да подчертава необходимостта от много по-дейна подкрепа от страна на Запада.

Още новини от Украйна

„Ако не бяхме загубили толкова време в обсъждане и оценки на риска, Украйна можеше много по-рано да е получила помощите и днес ситуацията щеше да изглежда по различен начин“, заяви той в интервю пред германската обществена медия АРД.

Чехия беше една от първите държави, които доставиха и тежки оръжия на Украйна, припомня АРД и допълва, че именно заради тях на Прага на няколко пъти ѝ се налагаше да разсейва опасенията, че допринася за ескалацията на конфликта.

Недостатъчна подкрепа

Когато седмици преди руската инвазия стана ясно, че е възможно да избухне война, Министерството на отбраната в Прага започна активно да изготвя списъци с наличните на пазара оръжейни материали. За тази цел бяха използвани и дългогодишните контакти в чешката отбранителна промишленост, подчертава АРД.

Именно благодарение на тази активност на Чехия, в тясно сътрудничество най-вече с Дания, Нидерландия и САЩ, станаха възможни първите мащабни доставки на оръжия за Киев през пролетта на 2022 година. Сега тези усилия продължават, но нито обхватът, нито скоростта на доставките са задоволителни – смятат в чешкото министерство на отбраната. Проблемът, според Прага, не е в липсата на военни материали, а в парите. Само пет от 20-те държави, декларирали подкрепа за Украйна, са изпратили пълната вноска. А пет други държави, които също са обещали подкрепа, досега не са предприели нито стъпка. Чехите дипломатично отказват да съобщят кои са тези държави.

На пазара има достатъчно количества муниции

Досега са реализирани само поръчките за 500 000 артилерийски боеприпаса на обща стойност 1,7 млрд. евро. Това е достатъчно, за да изравни огневата мощ на украинците с тази на руснаците за около два месеца и половина. На пазара се предлага многократно по-голямо количество муниции, а Русия също има интерес да купува от тези боеприпаси.

Статистическите данни показват, че действителната готовност за подкрепа на Украйна намалява заедно с отдалечеността на страните от Русия. Така например Дания е почти пет пъти по-ангажирана от Франция – като процент от брутния си вътрешен продукт. Чешката република отделя за подпомагане на Украйна малко над 1 процент от БВП и заема едно от средните места в Европа по този показател, информира АРД.

Как печели Чехия от войната

От началото на войната Чехия е сред най-решителните поддръжници на Украйна и е приела най-голям брой бежанци спрямо броя на населението си. Националистическата опозиция в страната осъжда този факт и издига лозунга „Пари за чехите, а не за украинците“.

Равносметката обаче сочи съвсем ясно: Чехия е на печалба. Доставките на оръжия са били повече от компенсирани чрез тъй наречения кръгов обмен с партньорите от НАТО. А украинските бежанци все по-успешно се интегрират в чешкото общество и вече не създават само разходи, а носят и печалби на държавата.

В момента в страната са регистрирани около 380 000 украински бежанци. Около една трета от тях работят, плащат данъци и вноски в системата за социално осигуряване. За сравнение: в Германия работят и плащат данъци едва една пета от украинските бежанци, припомня АРД.

Ползите за социалните системи

През 2022 г. помощта за украинските бежанци е струвала на Чехия около един милиард евро, а през същия период бежанците са внесли в социалните системи на страната около 500 милиона евро. Сега, само две години по-късно, техните вноски вече надхвърлят държавните разходи по издръжката им, се казва в публикацията на АРД.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истинските факти

    19 18 Отговор
    В Чехия хората живеят в ужасни условия, реално чехите са 3-4 по-бедни от нас. Това е цената за русофобията!

    Коментиран от #8, #11

  • 2 Баце

    40 3 Отговор
    Я бе я да кажат как извличат печалба от бежанците, че при нас нещо не се получава. Смешници

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Хуманно действат

    28 3 Отговор
    Щото войната е бизнес на който плащаме ние с данаците си най големите паразити са правителствата и държаватите по света и у нас а пчелите са работещите от техните данаци се плаща масрафа

    Коментиран от #6

  • 4 стоян георгиев

    3 13 Отговор

    До коментар #2 от "Баце":

    Напротив при нас е същото.
  • 5 стоян георгиев

    3 12 Отговор

    До коментар #2 от "Баце":

    Напротив при нас е същото.
  • 6 стоян георгиев

    7 27 Отговор

    До коментар #3 от "Хуманно действат":

    Никой извън русия не е искал тази война.

    Коментиран от #9, #10

  • 7 Злобното Джуджи

    18 2 Отговор
    Ха така де....карайте се помежду си.
    Бой по германо-чешките канчета 👍
  • 8 Реално

    17 10 Отговор

    До коментар #1 от "истинските факти":

    В Чехия заплащането на час е 16.4 евро срещу 8. 1 евро у нас. Данните за 2022 година го показват. Пишеш откровенни лъжи.

    Коментиран от #13

  • 9 Байдън

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    Айде бе, аз никой ли съм

    Коментиран от #14

  • 10 Да бе

    25 5 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    "Никой извън русия не е искал тази война." - За изключение САЩ и нейните пудели ЕС.

    Коментиран от #15

  • 11 оня с коня

    19 4 Отговор

    До коментар #1 от "истинските факти":

    След като разполагаш с Истински факти че в Чехия се живее при ужасни условия и са 3-4 Пъти по-бедни от нас да очакваме ли НАПЛИВ от Бедни чешки Бежанци към Богата България?
  • 12 Един

    21 4 Отговор
    Пропагандна статия. Преписана отнякъде. Явно се спуска на всичките нат0вци. Ние също печелим от продажбата на продукцията на военните ни заводи. Само дето след това си купуваме 16 хартиени Ф-16 и като теглим чертата сме за задника. Но така е. Е-ех г-н Алеко.
  • 13 Мухаа ха!

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Реално":

    Посмали м,нго Джери! У нас, часовата ставка 8,1 Евро!? Абе ,ти от Плутон ли идваш? Една Австралия,която не е сред лидерите в тази насока,час.ставка е 8,4АУД ( техни долари) ,което е около 12 лева.У нас било 20 и кусур лева на час??? Алоо,Мелмък,чуваме ли се?
  • 14 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Байдън":

    Ти може ама ти верно си никой!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Абе

    17 3 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Руската мизерия е само главите на такива като тебе, дето не виждат по надалеко от своя дебел нос.

    Коментиран от #20

  • 18 Чехия на Печалба

    10 1 Отговор
    Дойчетата ни пробутват Чехия за пример. Да си държи Чехия голямата печалба - няма да им завидим. Междувпрочем, словаците ненавиждат чехите и ги наричат понемчени славяни
  • 19 Механик

    16 0 Отговор
    Чехия е на печалба, защото тя има много голям оръжеен и военнопромишелен комплекс. Чрез доставките за Украина, Чехия и САЩ захранват техните комплекси със заявки, от където после текат милиарди.
    Не е чудно, че най-големите поддръжници на войната са именно САЩ и Чехия.
    Нищо лично! Просто бизнес.
    И няма нищо общо с някаква си солидарност с Украина.
  • 20 стоян георгиев

    2 10 Отговор

    До коментар #17 от "Абе":

    Що не ходите в русия на почивка или да бачкате бе другар?що не пращате децата си там като е хубаво? Що децата на богатите руснаци са при нас?пробвай поне на един от въпросите ми да отговориш.

    Коментиран от #28

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Не само Чехия е на печалба

    5 0 Отговор
    Всички са на печалба.Нима България не е.Отидете в Сопот и околността
    Само че нали знаете къде отиват огромните печалби. Най- прост пример с лекарствата.В цяла Европа е.изчезнал най- ценния за сърдечно болни диуретик. В България.струваше 7.8лв.И къде го има само в изобилие, ами във всички аптеки в Киев и.в.Москва представете си.И тук идва голямата изненада ЦЕНАТА: в Киев има три цени 1. 550 укр.гр. 25 лв .
    780 укр.гр. 36 лв.
    1200 укр.гр. 55 лв.
    Е, за 8.00 или за 55 лв. ще продадедете стоката си?
    Това и само един малък пример.Ни е ли така с всичко ? Или това е грозното лице на войната




    .
  • 25 стоян георгиев

    1 12 Отговор

    До коментар #21 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Всичко у вас е произведено в ес и сащ.или поне е измислено и после сглобено в китай.без война сащ биха били още по напред щото дават трилион за армията си годишно за да не могат разни диктатори да се правят на терористи.

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 2 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Какво ПРОИЗВЕДЕНО в САЩ , което се продава у нас , разбираш под "ВСИЧКО" 🤔❓❗
    Ей това с мирните доктрини на САЩ и техните Министри на Отбраната, водещи "ОТБРАНИТЕЛНИ" войни по света, го разправяй пред децата в ЦДГ "Бяло гълъбче" 😉😉😉

    Коментиран от #30

  • 28 Ще ти

    12 1 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    Отговоря бе, аз живея в Русия отдавна. И дъщеря ми завърши магистратура тук в Русия. Не знаеш нищо за Русия защото вярваш сляпо на посолството.

    Коментиран от #29, #31

  • 29 стоян георгиев

    1 8 Отговор

    До коментар #28 от "Ще ти":

    Верно ли? Имаш.и лада предполагам.хахаха хоооо!пожелавам ти да ти се случи.
  • 30 стоян георгиев

    2 9 Отговор

    До коментар #27 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Огледай се у вас всичко е от сащ и ес.дето става де.почваш.от мазилката минаваш.през дограма ламинат техника дрехи обувки...даже и да има нещо китайско то пак е под лиценз на сащ и ес.руснаците едни пирони не могат читаво да направят.

    Коментиран от #32

  • 31 стоян георгиев

    0 10 Отговор

    До коментар #28 от "Ще ти":

    Къде в русия са българските квартали като в чикаго и лондон?дай град да ги видим.как преливат от щастливи фенове на путин.хахаха!

    Коментиран от #39

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Четене с разбиране

    4 1 Отговор
    Досега са реализирани ПОРЪЧКИТЕ за 500000 снаряда, по $3400 бройката.
    1) Доставките кога?
    2) Не е ли малко скъпичко?
    3) Останаха ли годни xoxoли?
    4) През това време руснаците ще си чоплят носа ли?

    Коментиран от #34, #37

  • 34 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #33 от "Четене с разбиране":

    Къде в русия са българските квартали с щастливи фенове на путлер?дай градове дай линкове.нали живееш в русия?

    Коментиран от #38

  • 35 Към коментар 30 Стоян

    5 0 Отговор
    Много хубаво си го написал, всичко в дома било от САЩ. Ами разбира се, нали те непрекъснато водят войни по целия свят.Ти не знаеш ли , че войните се водят само по две причини: Суровини и Пазари . Скоро няма да има може би и българска стока на пазара. В Япония пробваха даже да прочетат и ябълките си след като проведоха анкета какви ябълки обичат японците. Така се унищожават местните пазари, Троле!!
  • 36 Към коментар 35

    2 0 Отговор
    Да прочетат ябълките си да се чете да пробутат ябълките си"
  • 37 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Четене с разбиране":

    Ти пък кога си идвал у нас, че знаеш кое откъде е 🤔❗🤔
  • 38 Каката

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    Стоене, да спреш да твориш. Да не пиеш отрова за мишки.
    И спри да триеш коментарите на другите.
  • 39 Баба Пена

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    Стояне ти къде живееш бре. В Сащ ли си? Толкова упорито защитаваш САЩ. А пък пишеш на български.
    За един меден цент си се продал. Май трябва да се върне част от Живковото време и да те коригирам малко.
    Прочети как се е случвало!
  • 40 мира

    4 1 Отговор
    Чешките управници заслужават с техният"Вампир" дето унищожи много руски граждани , да се обърне срещу тях и се гръмнат!!! Хората чехи, както и ние българите имаме вина , че малоумници краварски марионетки ни докараха да бедност и мизерия, а те и ние сме превили гърб и търпим малоумниците!!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания