Отидете към основна версия

8 680 54

Украйна е в шок заради оставката на високопоставен служител

  • украйна-
  • мустафа найем-
  • възстановяване-
  • русия-
  • оставка-
  • война-
  • шок-
  • киев-
  • зеленски

Екипът на агенцията се сблъсква с постоянна съпротива и създаване на изкуствени пречки, заяви Мустафа Найем

Снимки: БГНЕС/ EPA

Украйна в шок след оставката на високопоставен служител по възстановяването на страната, пише френският в. Le Monde.

Ръководителят на украинската агенция за възстановяване и развитие на инфраструктурата Мустафа Найем хвърли оставка, обвинявайки украинското правителство, че му пречи да си върши работата.

„От ноември екипът на агенцията се сблъсква с постоянна съпротива и създаване на изкуствени пречки“, написа Найем в социалните мрежи. Неговата служба е отговорна за координирането на ремонта на разрушената и повредена от войната инфраструктура.

Съобщението за неговата оставка не можеше да дойде в по-лош момент за Киев, тъй като дузина от съюзническите държави на страната, бизнес лидери и международни организации се събраха в Берлин за конференция, насочена към стартиране на проекти за дългосрочно финансиране на възстановяването на Украйна. Конференцията е в навечерието на срещата на върха на Г-7 в Италия, на която се очаква да бъде обявена допълнителна помощ за Киев.

Найем изразява съжаление за недостатъчното финансиране на неговата агенция и прекомерната бюрокрация, които забавят мерките за възстановяване. Оставката на Найем беше предизвикана от отказа на премиера Денис Шмигал да разреши командировката му за конференцията по възстановяването на Украйна в Берлин.

Голяма част от екипа на Найем също напуска, което поставя под въпрос бъдещата работа на агенцията. Съобщението за оставката на ръководителя на националната агенция за възстановяване на страната предизвика смут сред гражданско общество в страната.

Отсъствието на официални представители, отговарящи за възстановяването на страната, в навечерието на такава среща на върха поражда опасения, че имиджът на страната, вече опетнен от последните корупционни скандали, може да бъде допълнително накърнен.

Найем беше назначен на поста от бившия министър на инфраструктурата на страната Oлександър Кубраков. Някогашен близък до Зеленски, Кубраков беше внезапно освободен от длъжност на 9 май поради политическо съперничество, както твърдят някои експерти и журналисти. Кубраков имаше отлична репутация сред западните събеседници на Украйна и гражданското общество в страната. Той и Найем работеха в тясно сътрудничество.

Найем допълнително осъди факта, че правителството не е одобрило "плащането на близо 150 милиона евро, заети от държавата от Европейската инвестиционна банка за основни проекти", включително водоснабдяване и енергийна защита, в продължение на три месеца. Освен това той твърди, че по-голямата част от заплатите на служителите са били намалени, понякога с "68%". Това е довело до загуба на "25%" от работната сила на агенцията.

Смята се, че откакто Русия започна война в Украйна преди повече от две години, на страната са нанесени щети на обща стойност няколкостотин милиарда долара. Точната сума не е ясна. В началото на юни украинският премиер Денис Шмигал съобщи, като се позова и на данни от Световната банка, че за възстановяването на страната ще са необходими 486 милиарда щатски долара.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: