Отидете към основна версия

4 513 68

Русия е бясна на Дания, поиска незабавното освобождаване на арестувана рускиня

  • русия-
  • дания-
  • шпионаж-
  • захарова-
  • мария захарова-
  • москва-
  • рускиня

Посолството на Русия в Дания е изискало от датските власти незабавното освобождаване на сънародничката ни, посочи Захарова

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руското министерство на външните работи заяви, че държи под контрол ситуация със задържана рускиня в Дания, предадоха световните медии, цитирани от БТА.

"Руското външно министерство държи под контрол ситуацията със задържаната на 11 юни в Дания руска гражданка, заподозряна в оказване на съдействие на чужди разузнавателни служби. Датските власти не са представили никакви доказателства, че тя е извършвала противозаконна дейност", каза говорителката на ведомството Мария Захарова.

По думите на Захарова датските специални служби са пояснили, че задържането е свързано с публикуването онзи ден в редица европейски страни на журналистическо разследване на дейността на руската Фондация за подкрепа и защита на правата на сънародниците, живеещи в чужбина.

"Посолството на Русия в Дания е изискало от датските власти незабавното освобождаване на сънародничката ни и е готово да ѝ окаже необходимата консулска помощ", добави тя.

"Изглежда, че Дания, която претендира, че е правова държава, под предлог за предполагаема шпионска дейност и в опит да дискредитира организациите на сънародниците ни и да принуди техните лидери и участници да се откажат от подкрепата за Русия, всъщност се е заела с "прочистване" на собственото си население. Всеки руски гражданин, който живее и извършва дейност на територията на кралството законно, днес може да бъде атакуван от службите за сигурност", продължи Захарова.

Датската разузнавателна служба съобщи вчера за ареста на руската гражданка, заподозряна в шпионаж в полза на Москва, посочва Франс прес. Жената е свързана с неотдавнашни публикации в датското обществено радио и други европейски медии относно руската фондация "Правфонд", за която радиото твърди, че е финансирала проекти за дезинформация и е защитавала заподозрени в шпионаж. През последните месеци в Европа имаше редица случаи на предполагаем шпионаж, в който е замесена Москва, коментира АФП. В края на март във Великобритания бяха повдигнати обвинения срещу петима българи, обвинени, че са работили в полза на Русия. Те не се признаха за виновни.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания