Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Юни, 2024 12:47 2 966 68

Астрономическа сума: парите за възстановяването на Украйна

  • украйна-
  • възстановяване-
  • русия-
  • война-
  • путин-
  • щети-
  • владимир путин-
  • военни престъпления-
  • пари

Цели градове са изравнени със земята, бавно и систематично се унищожава енергийната инфраструктура на страната

Астрономическа сума: парите за възстановяването на Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

От началото на войната срещу Украйна през февруари 2022 г. до края на 2023-та Русия е изстреляла над 8000 ракети и 3800 бойни дронове, по данни на украинските военновъздушни сили. И всеки ден има нови и нови руски атаки.

Реномираният Киевски университет по икономика редовно оценява щетите, нанесени. От началото на руската инвазия са повредени или разрушени 250 000 жилищни сгради, над 420 болници, 580 административни сгради, почти 4000 училища и университети. Засегнати са и 1 800 културни обекта като театри, кина, библиотеки, концертни зали и музеи, както и почти 350 църкви, синагоги и джамии, четем в публикация та АРД.

Никой не знае точната сума

Възстановяването ще погълне астрономически суми, продължава изданието. В началото на юни украинският премиер Денис Шмигал съобщи, като се позова и на данни от Световната банка, че за възстановяването на страната ще са необходими 486 милиарда щатски долара.

Реално обаче ще трябват повече пари, тъй като на този етап не е възможно да бъдат оценени щетите в окупираните от руснаците украински територии. В тази връзка германската обществена телевизия припомня, че редица украински градове, например Мариупол, Авдеевка, Соледар, Бахмут или Северодонецк, са били изравнени със земята.

Само за възстановяването на гражданската инфраструктура ще са необходими 37 милиарда долара, смятат в Киевския икономически университет. Повече от 100 гари са тежко пострадали от бомбардировките, както и 350 моста и най-малко 25 хиляди километра пътища. При това данните се отнасят само за районите в Източна и Южна Украйна в близост до фронтовата линия, уточняват от АРД.

В тези райони руската армия е нанесла тежки щети и на украинското земеделие – над една трета от така важния за украинската икономика аграрен сектор е унищожен от войната. Около 1600 единици земеделска техника са извън строя, тежки загуби докладват от секторите пчеларство и риболов.

Систематични кражби от руските окупатори

Украйна търпи щети и от кражбите на руснаците. Примерът, който дава АРД за това, е от земеделието: по данни на украинската неправителствена организация „Жълта лента“ руските нашественици системно изнасят зърно от окупираните от тях украински територии.

По различни оценки за възстановяване на разрушената енергийна система на Украйна ще са необходими между 12 и 16 милиарда щатски долара. Други оценки достигат до 16 милиарда щатски долара. Дотук страната е изгубила повече от 9 гигавата енергийни мощности. А руските целенасочени атаки срещу енергийната система на Украйна продължават: руснаците бомбардират въглищни, топло- и водноелектрически централи, подстанции, електропроводи за високо напрежение, разпределителни станции и язовири.

На Украйна вече ѝ се налага да внася електроенергия, но само това не е достатъчно. Ремонтите на енергийната система са трудни по много причини, включително и заради липсата на резервни части – тъй като повечето централи са още от съветско време, резервни части за тях вече не се произвеждат, уточнява АРД.

Автор: Андреа Беер


Поставете оценка:
Оценка 2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Sкаnкhunt 42

    13 68 Отговор
    Ще се възстанови,само да се птърве от рашистката чум@!

    Коментиран от #7, #36

  • 2 Зеленски

    55 8 Отговор
    Европейски съюз, нямате толкова пари.Бедняци. Украйна не ви е по джоба.Украинците като ви видят колко сте скъсани ще се обърнат към агресора. Трябва още.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Видими разлики

    48 3 Отговор
    Славяните казват "Ние да сме живи, другото се оправя", а швабската скръндза на чужд портфейл, сметката прави.
  • 5 И познайте!

    58 4 Отговор
    Подготвят ни ,че ние европейците ще плащаме на зеленият масрата!За западна Покрайна щото руснаците ще с ок вземат източна,продадена от Зеленски на Американските корпораций....

    Коментиран от #32

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мишел

    57 4 Отговор
    Ако украинците наистина свалят толкова ракети и дронове, колкото казват, че са свалили, сумата щеше да е смешна.
    Но няма електричество, 85% от ТЕЦ и ВЕЦ ги няма от несвалени ракети, което дава представа за истинското положение.

    Коментиран от #20

  • 11 А честито

    29 1 Отговор
    ЕА пас мина гласува ние да сме гарант на плащанията на фУкрайна, т.е. ние да им плащаме
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 не може да бъде

    47 4 Отговор
    Чудя се все пак не е ли наложително в статията да се припомни кой е крещял по площадите -"москаляку на гиляку" и кой 8 години е тероризирал с непрекъсващи артилерийски обстрели, диверсии и убийства населението на 2 области които са искали само по-голяма автономия и руския език да e втори официален!?След като реномирани украинци са решили да направят сметка на загубите си накрая ще трябва да се запитат - "а оти ги ручахме жабетата"!?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сталин

    41 1 Отговор
    Откога запада са се загрижили за Украйна,довчера не имаха украинците за хора и ги ползваха да си почистват задните части с тях и сега ги ползват за пушечно месо във война срещу Русия и правят стотици милиарди печалби и да откраднат всички ресурси на Украйна,това са най лицемерните криминали ,отношението им към нас българите е същото.
  • 16 Сталин

    45 2 Отговор
    Американските компании Cargill,Dupont и Monsanto притежават 17 милиона хектара земеделска земя в Украйна,а това е 52,31% от територията на страната ,като главните акционери на тези американски компании са Vanguard, BlackRock и Blackstone ,които контролират основните световни банкови и финансови институции.
    Други крупни собственици на украинска,земя са американската NCH Capital ,френската AgroGeneration и саудитската компания SALIC.
    Само някой с половин мозък още не може да разбере войната в Украйна,укрите и като българопитека са най тъпите парчета на света ,цялата ни икономика е в ръцете на западните мародери,индустриален ,финансов и производствен капитал а също ни грабят и природните ресурси,а ни обясняват по техните ционистки медии че Русия е виновна за това ,само някой някой с IQ колкото стайна температура може да вярва на това
  • 17 Сталин

    41 3 Отговор
    Няма такава държава като Украйна вече, Украйна е напълно съсипана всичките активи, земя и злато са в ръцете на еврейските банкери в Лондон и Ню Йорк, за бонус стотици милиарди долари задължения към западните мародери, разсипана индустрия и инфраструктура 1000000 убити от ционисткия банков кабал.
    Скоро предстои същото и в България, когато онзи мръ сен чифутин Соломон Паси и новото колониално правителство вкарат България във война и ще видим ли тогава някой да остане да вика Слава на България
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българин

    30 2 Отговор
    Какво се правите на загрижени като Русия възстановява по време на военни действия палячовеци
  • 20 Платини

    20 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мишел":

    Това е само от свалените 100-120% дронове и ракети, които като падат разрушават ;). А представяте ли си ако не ги бяха свалили
  • 21 Читател

    41 1 Отговор
    "Цели градове са изравнени със земята"

    Ха ха ха че те цели градове бяха изравнени със земята в Ирак, Либия, Сирия, Югославия и Афганистан - за пример Мосул и Рака но дойчовците защо ли не се закахариха тогава кой ще ги възстановява и колко пари ще струва. Сега еврейчетата сриват цяла Газа но и за там не се кахърят - защо ли?

    Ех пуста праведна пропаганда - на евроатлантиците им е много хубаво да обвиняват руснаците за същото което господарите им правят постоянно и в много по-големи мащаби но за там получават доларова амнезия и не помнят какви са ги вършили господарите им.
  • 22 Ел Нинио

    31 3 Отговор
    Защо не дадете в Мариупол Русия какви изцяло нови жилищни комплекси болници и площадки е направила..

    Коментиран от #62

  • 23 България ще дава Резервни части за

    28 2 Отговор
    Ремонт на Украинската енергосистема!! Започна се Даването! Демонтираме от България и подаряваме на Украйна!! Глсвчев и БЕХ Подаряват, всичко!! Къде са ни Енергийните Експерти!! Изпокриха де като мишки!!
  • 24 УКРАЙНА🇺🇦

    5 28 Отговор
    Рашистите ще платят за всичко

    Коментиран от #39, #61

  • 25 При 300 милярда

    3 21 Отговор
    Руска пара - няма проблеми 😂
    Рашляка ще плати ремонта и то по 10 😂
    Чебурашките да газят кал в Сибир 💪
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ти да видиш

    23 1 Отговор
    Е па нали според ингилизките разузнавателни данни Руската армия не съществува още от миналата година???!!!От къде тия дронове и ракети??? 🙄🙄🙄 Укаинците ги убиват по 20 000 на месец ама руснаците сигурно възкръстват,нема друго обяснение!!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Тувинеца

    23 1 Отговор
    Вангард и блекрок си купиха Украйна направиха война и сега ще строят. парите са само цифра без никакво значение те си ги печатат.
  • 31 дедо..

    23 2 Отговор
    Тази монсантовска земя ако е в южна укрофашагия..пиши я на империята,вова няма да даде на краварите-житницата на бандерите.
  • 32 Ха ха

    2 12 Отговор

    До коментар #5 от "И познайте!":

    Като не искаш да плащаш ще патиш! По евтино ли ще ти излезе да ти разрушат жилището и държавата до основи, а после сам да се спасяваш и никой да не ти окаже каквато и да била помощ? Особено други държави, които ще имат същите собствени проблеми.

    Коментиран от #42

  • 33 Запознат

    27 5 Отговор
    "руските нашественици системно изнасят зърно от окупираните от тях украински територии"

    Значи руснаците "крадели" като изнасяли зърното от "окупираните територии" нищо че те са го отгледали и то само не става, но видиш ли краварите изобщо не крадат петрол от Ирак, Либия и Сирия, изобщо не изнесоха златото на Садам и Кадафи. Те не крадат и нашето злато да знаете защото плащат концесионна такса от цели 1.25% ама никой не знае колко злато добиват. Те не крадат и нас като взеха готови построени цантрали и ние се задължихме да им плащаме тока на тройни цени.

    Ама важното е пропагандата да върви и да се плюе по руснаците.
  • 34 ЧЕ НАС КВО НИ ИНТЕРЕСУВА

    17 1 Отговор
    ПИТАЙТЕ НЮЛАНД ТУРЧИНОВ ПОРОШЕНКО ЗЕЛЕНСКИ ИЛИ ДРУГИЯ АНГЛИИСКИ КЛОУН
    МОЖЕ ДА ПИТАТЕ БАЙДЪН МАКРОН ИЛИ УРСУЛА
  • 35 дддд

    19 1 Отговор
    Така е докато на власт стои един престъпник като зеленски!
  • 36 СТРОИТЕЛЕН ИНЖЕНЕР

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Sкаnкhunt 42":



    Ще помогнем. Чакаме поръчките и съответното мотивиращо възнаграждение, разбира се, че семейства не се отглеждат с доброволчество.

  • 37 Антитрол

    21 1 Отговор

    До коментар #29 от "Кой ще плаща ли?":

    "Този който чупи естествено"

    Е така е ама не съм чул господарите ти да са платили за счупването на Ирак, Либия, Сирия, Сърбия, Афганистан, Сомалия, Судан и още много други държави - защо така? Или не ви дават да гледате в паничката на господарите ви.
  • 38 малиии

    3 11 Отговор
    Путю чупи , ама после ше има да куууупи .. 🤭
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Глюпости ,

    3 6 Отговор
    Ета - Асвабаждение !
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Че от кога

    7 1 Отговор

    До коментар #32 от "Ха ха":

    кредитирането и изкупуването на безценица на държавни активи се нарича помощ?
  • 43 Въййй

    17 2 Отговор
    А кой ще сметне колко ще струва възстановяването на България след повече от три десетилетия специална "демокрация"
  • 44 Вуте

    9 1 Отговор
    След края на войната, възстановяването ще плати Русия, щото това са техни територии взели си ги обратно.

    Коментиран от #47

  • 45 Философ

    11 1 Отговор
    И как така с 8000 ракети и 3800 дрона са ударени над 250 000 сгради, че и пътища, мостове?
  • 46 Чакай сега

    15 1 Отговор
    Нали руснаците досега, с голям зор са превзели само няколко незначителни и несъществуващи села !!!?
    Какви градове, какви пет лева ?

    Коментиран от #51

  • 47 8001

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Вуте":

    Така е Вуте. Като не става по мирен път, става с война. Който я спечели,негови са териториите.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Яхтсмен

    5 1 Отговор
    Браво ! Дайте пари , гроши , евро , долари , левове . Слава !
  • 51 Вуте

    4 1 Отговор

    До коментар #46 от "Чакай сега":

    45 Логично разсъждавате след лъжите на запада и на наште юнаци включително.
  • 52 Правилно

    3 1 Отговор
    Пара му треба на чувеку...муфти ги яко...
  • 53 Гост

    4 5 Отговор
    Има 300 мил блокирани,и Рашките ще добавят още 180 мил и готово...

    Коментиран от #55, #57

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 До кога ще ни показвате тази стара

    4 1 Отговор
    Снимка от преди година от Някъде! Има е в два варианта!? Дърветата в Одеса имат зелени листа а Снимката е от миналата Зима!? Подновете си Архива, тоя го знаеме на Изус!! Фейкове и маниполации на Конвеер!?
  • 57 Хи их хи

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Гост":

    Шшш какво е това-300 мил, 180 мил? Така не се съкращава нито милиЯрд, нито милион. От Максуда ли ви вербоват козяците?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Това Зърно което изнсят Руснсаците

    3 0 Отговор
    е сеидба 2021год, и сега го жънат Руснаците?? Смях Украина изнася през пристанище Джурджулещ(най южната точка на Молдова) миналата год са изнесени 25 мил тона за САЩ!! Това пристанише е Украинско, Заменена земя между Молдова и Украйна!! Молдова е получила В Одеска област земя, от Украйна!! Преди повече от 20год!90%от Произведеното зърно в Украйна се изнася, през това пристанище!! Украйна си Реве за Спорта! Бити, не бите те си Реват!!
  • 60 Пантагрюел

    3 3 Отговор
    От статията става ясно,че колкото по-малко остане от Yкрия,толкова по евтино ще излезе възстановяването!
  • 61 Дон Калверо

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    А ти къпИш ли се вече по бреговете на Крим?
    Или си станал истински европеИц и само на първо и петнайсто число?
  • 62 Нали се

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ел Нинио":

    разбрахме, че информация, идваща от руски източници е ДЕЗИНФОРМАЦИЯ! Евроколкозът е издал нарочен ферман, пардон директива, за борба с тази дезинформация и докато информацията не бъде поднесена от някакъв укроизточник, или в най-добрия случай от "ройтерс", няма да види бял свят в правилните евроатлантически медии, еле па у тоя сайт, отличаващ се с последователна евроатлантическа политика... Та така...
  • 63 До 25 Реномирания Киевски Университет

    5 1 Отговор
    го няма и вТоп 800 на световната Класация! Софийския е в ТОП 1200-1300 от 1600 университета в света! Никаде не се вижда Киевски!! По Соца се продаваха дипломи на летишето в Одеса!! Две момчета, и едно момиче с два сака с недописани дипломи, сак с ПечатиИмаше моментално фото, момичето пише с Туш името, удрят печат върху снимката и стещу 300 рубли си завършил който искаш Умиверситет! В Киев, Лвов, Харков!! Така завършиха много Българи!! Един бивш депотат си беше Избрал Архангелски Университет?? Който иска да ходи да проверява!! Друг Депотат беше станал пилот някога в Украйна, макар, че Университета е Технически. не летателен!! Там ходиха техническия състав на БГА Балкан за по, 15-20 дни преди получаване на нов тип Самолет!? Лъжата нее наказуемо деяние в България!! Професорите, Доцентите ни, 90%са Менте, както и Вишистите ни!?
  • 64 Ако слушате

    1 1 Отговор
    DW то и външния дълг на САЩ няма да стигне за възстановяването на Украйна. Защо не питате руснаците кой им плати възстановяването след ВСВ и по-точно каква е сумата

    Коментиран от #68

  • 65 максим

    1 2 Отговор
    русия ,произвежда повече зърно от украйна,ма моме.украйна или усрайна знаеш откога не е житница на русията?
  • 66 Диди

    2 0 Отговор
    Русия ще плаща 50 години докато измре поколението което е живяло по време на войната. Докато Русия плаща, суровините ще бъдат евтини. Русия беше, и след войната ще продължи да бъде суровинен заден двор на България.
  • 67 Стар корупционер

    0 0 Отговор
    Ще се увеличи броят на милионерите,а някои от тях ще станат и милиардери.
  • 68 читател

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Ако слушате":

    Навремето ползвахме Работническо Дело за тоалетна хартия, но сега тези дигитални медии и за това не стават.
Новини по държави: