Отидете към основна версия

1 249 5

ЦАХАЛ са получили предупреждение за атаката на „Хамас“ две седмици предварително

  • цахал-
  • предупреждение-
  • хамас-
  • израел-
  • предварително-
  • газа

Докладът е изготвен от авторитетното подразделение 8200 на ЦАХАЛ, което отговаря за събирането на разузнавателна информация, но очевидно е бил пренебрегнат от висшите офицери

Израелски национални знамена и плакати, изобразяващи хора, взети за заложници в Газа, на мястото на музикалния фестивал "Нова", където на 07 октомври бяха убити повече от 260 души, близо до Раим, близо до границата с Газа в Южен Израел, 11 януари 2024 г./Снимка: БГНЕС

Израелското военно разузнаване е издало ясни предупреждения за предстояща атака повече от две седмици преди „Хамас“ да нахлуе в Южен Израел от ивицата Газа на 7 октомври миналата година, съобщи израелската обществена телевизия „Кан“, цитирана от ДПА и БТА.

Планове за атака на военни бази и селища и вземането на до 250 заложници, включително жени и деца, са изложени в документи, изпратени до Дивизия "Газа" на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) на 19 септември, съобщи „Кан“.

Докладът е изготвен от авторитетното подразделение 8200 на ЦАХАЛ, което отговаря за събирането на разузнавателна информация, но очевидно е бил пренебрегнат от висшите офицери. Най-лошият сценарий, който се разглежда в документите, е, че няколко десетки терористи биха могли да нахлуят в Израел през три пункта.

„Системата за сигурност по онова време работеше в посока умиротворяване на ивицата Газа чрез подобряване на условията на живот на цивилното население, издаване на разрешения за работа на палестинците и вдигане на ограниченията за стоки“, съобщи военният кореспондент на „Кан“.

ЦАХАЛ е разчитал на граничните укрепления, достигащи дълбоко във вътрешността на анклава, но на 7 октомври всичко се сгромоляса, обобщава кореспондентът. Висшите офицери в Дивизия "Газа" очевидно са пренебрегнали предупрежденията, отбелязва ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини