Отидете към основна версия

4 101 46

Марк Рюте е новият генерален секретар на НАТО

  • нато-
  • марк рюте-
  • нидерландия-
  • унгария-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • йенс столтенберг-
  • столтенберг

Румънският президент Клаус Йоханис, който е единственият съперник на Рюте, скоро ще оттегли кандидатурата си

Снимка: БГНЕС/ EPA

Марк Рюте със сигурност ще е новият генерален секретар на НАТО след изтичането на мандата на Йенс Столтенберг, предаде nos.nl.

Румънският президент Клаус Йоханис, който е единственият съперник на Рюте, скоро ще оттегли кандидатурата си.

Рюте бързо успя да спечели голяма подкрепа и от самото начало беше предпочитаният кандидат на САЩ, най-важният партньор в НАТО, посочват медиите в Нидерландия.

За да бъде избран за генерален секретар, Рюте се нуждае от зелена светлина от всяка една членка на Алианса. Унгария създаваше сериозни пречки пред неговата кандидатура и поиска извинение за изявленията, които Рюте направи през 2021 г. относно унгарското законодателство срещу хората с различна сексуална ориентация. Освен това Орбан искаше гаранция, че Унгария няма да трябва да помага на Украйна във войната, започната от Русия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън във Вашингтон потвърди, че Алиансът е близо до постигане на съгласие за кандидатурата на нов генерален секретар. Той посочи, че Рюте е „силен кандидат“. Столтенберг каза, че този въпрос е близо до разрешаване, след като унгарският премиер Виктор Орбан обяви готовността си да подкрепи кандидатурата на Рюте.

Пътят на Рюте към поста бе проправен от Унгария, която обяви, че няма нищо против той да застане начело на Алианса, отбелязва АП. Преди това премиерът даде писмени гаранции, че ако бъде избран на поста, няма да принуждава Будапеща да участва в новия проект на НАТО за помощ за Украйна.

Уверенията на министър-председателя на Нидерландия, изпратени в писмен вид до унгарския му колега Виктор Орбан, премахват значимо препятствие пред него по пътя му към ръководния пост в Алианса, посочва АП. Агенцията допълва, че това дава възможност на НАТО да демонстрира солидарност с Украйна на срещата на върха на блока в американската столица Вашингтон от 7 до 11 юли, когато се очаква присъствието и на американския президент Джо Байдън. Форумът ще отбележи и 75-ата годишнина от създаването на Алианса. Настоящият генерален секретар прие условията Унгария да не бъде задължавана да праща военнослужещи или да отпуска финансиране в рамките на общ проект за подкрепа за Киев. Орбан обаче държеше да го чуе и от Рюте, който е фаворитът за наследник на Столтенберг.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: