Отидете към основна версия

5 537 69

Украйна е заплашена да загуби „пътя на живота“ - последиците могат да бъдат фатални

  • украйна-
  • магистрала-
  • часов яр-
  • русия-
  • война-
  • логистика-
  • донбас-
  • донецка област-
  • торецк

T0504 е един от основните маршрути за снабдяване на украинските сили на изток

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинската армия е застрашена от загубата на магистрала T0504 в източната част на страната (Донецка област), което може да е с фатални последици, предаде focus.de.

Руснаците се опитват да обкръжат Часов Яр в Донецка област (близо до Бахмут). Окупаторите се опитват да прекъснат доставките към ЗСУ по магистрала T0504, от която украинците отчаяно се нуждаят. Магистралата е описвана като „пътят на живота“ в района заради логистичната си значимост.

След превземането на село Новоалександровка руската окупационна армия е само на 7 километра от път T0504. Магистралата е известна като „пътят на живота“, защото е основен маршрут за доставки на украинските войски в района на Източен Донбас.

Ако руснаците превземат T0504, то много населени места в Украйна могат да бъдат на практика откъснати от света, попадайки под руска окупация. Украйна също ще трябва да намери алтернативни начини за снабдяване на войските си. Това би представлявало значително предизвикателство. Западните анализатори подчертават, че няма подходяща алтернатива на използвания в момента маршрут, пише The Telegraph.

Ако руснаците успеят да прекъснат този основен маршрут за доставки, отбранителната способност на Украйна в източната част на страната може да бъде значително нарушена.

На този фон военният експерт Сергей Грабски предупреждава, че загубата на град Торецк, южно от Часов Яр, може да има много опасни последици за украинските сили. Окупационната армия на Руската федерация сега активно увеличава скоростта си на настъпление в Донецка област, по-специално руснаците увеличиха броя на атаките в посока Торецк . Те искат да обградят украинските военни в града, предупреждава експертът, цитиран от агенция УНИАН.

В началото на месец май руската армия отвори нов фронт в Украйна – в Харковска област. Според експерти Путин е направил това, за да отклони украински войски от Донбас към североизточната част на страната. Украинските части вече се сблъскват с проблема, че линията на фронта се удължава и броят на войниците намалява - което означава, че отделните позиции се разреждат. Всичко зависи от това колко войници ще мобилизира Украйна и какви западни оръжия ще получи възможно най-скоро.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 57 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: