Отидете към основна версия

7 274 137

Русия извършва масиран натиск на фронта

  • украйна-
  • фронт-
  • русия-
  • война-
  • зсу-
  • часов яр-
  • путин-
  • сащ

Руските сили се опитват да постигнат успехи - преди западната военна помощ да пристигне на фронта

Снимки: БГНЕС/ EPA

Неспирните руски нападения срещу украинските отбранителни позиции край източния град от стратегическо значение Часов Яр възпрепятстват ротацията на войски и снабдяването им, казаха за Асошиейтед прес украински войници в района, предаде БТА.

Руската армия се опитва да се възползва от превъзходството си в численост и въоръжението преди украинските сили да бъдат засилени от обещаната военна помощ от Запада, която започна да пристига по фронта, казват анализатори.

„Може да се каже, че работим без почивка“, казва украинският взводен командир Олександр пред АП, като има предвид непрестанните руски нападения. Неговият взвод е в състава на 43-а артилерийска бригада и разполага със самоходна артилерийска установка (САУ) 2С7 „Пион“, съветско производство.

Отбраната на Часов Яр е с голямо значение заради своето стратегическо и високо географско положение. Градът се намира на запад от Бахмут, който беше завладян от Русия след 10-месечни боеве. До голяма степен Часов Яр е разрушен. Започналите доставки на очакваната военна помощ от САЩ позволиха на Украйна да предприеме действия за стабилизиране на фронта с дължина от около 1000 километра. Преди това забавянето от шест месеца на американски боеприпаси принуди украинските сили да преминат в отбрана, отбелязва АП.

Военнослужещите от 43-а артилерийска бригада казаха пред агенцията, че боеприпасите вече са започнали да пристигат. Очаква се днес САЩ да обявят нов пакет военна помощ под формата на боеприпаси на стойност от 150 милиона щатски долара. Междувременно чешкият премиер Петър Фиала обяви, че първата пратка с боеприпаси под чешката инициатива е предадена на Украйна. Инициативата ще придобие от страни извън Европейския съюз най-малко 800 хил. артилерийски боеприпаси за Украйна. Войната изпразни запасите на най-използваните артилерийски калибри в САЩ, ЕС и Русия.

Американският Институт за изследване на войната съобщи, че ще отнеме време преди да има ефект новата военна помощ в Украйна. „Руските сили се опитват да постигнат напредвания от тактически и операционен характер“ преди помощта да пристигне, добави той.

На други места по фронта Русия поддържа постоянството в огън чрез употреба на стандартни свободно падащи бомби, но с комплекти за увеличаване на обсега чрез „плъзгане“. При три въздушни удара днес с такива бомби е повредена гражданска инфраструктура в Харковска област.

В последните месеци Русия подлага Харков на постоянен обстрел, за да принуди някои украински формирования да се изтеглят от отбраната на Донецк. Русия е извършила нападения с 42 планиращи бомби в Харковска област за последните 24 часа, съобщиха местните власти, цитирани от АП. Междувременно бе наредена евакуацията на децата от пет села в Донецка област, Източна Украйна, на фона на руските атаки в региона, предаде Франс прес.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 59 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: