Отидете към основна версия

1 180 31

След визитата на Путин в Пхенян! Южна Корея все още не иска собствени ядрени оръжия

  • северна корея-
  • южна корея-
  • корейски полуостров-
  • ядрено оръжие-
  • ким чен-ун

Призивите за ядрено въоръжаване на Южна Корея нараснаха, след като миналата седмица севернокорейският лидер Ким Чен-ун и руският президент Владимир Путин подписаха договор за взаимна отбрана

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Южна Корея не е на етап да обмисля собствено ядрено въоръжение "засега". Това заяви премиерът на страната Хан Дък-су, цитиран от агенция "Йонхап".

Позицията е предвид това, че Съединените щати са се съгласили да използват ядрените си оръжия, за да защитават своя съюзник.

Призивите за ядрено въоръжаване на Южна Корея нараснаха, след като миналата седмица севернокорейският лидер Ким Чен-ун и руският президент Владимир Путин подписаха договор за взаимна отбрана.

"Не мисля, че сме на етап да обмисляме това засега", посочи Хан и допълни, че Сеул и Вашингтон са в процес на изпълнение на Вашингтонската декларация, приета от президента Юн Сук-йол и президента на САЩ Джо Байдън миналата година, включително ангажимента на САЩ да защитават Южна Корея с всичките си военни способности, в това число и ядрени.

"Мисля, че засега трябва да реализираме в достатъчна степен споразумението, постигнато между Южна Корея и САЩ", заяви Хан. "Ние обаче ще продължим да анализираме дали това е достатъчно в случай на външна асиметрична военна заплаха чрез годишни срещи между министрите на отбраната или срещи на върха".

Хан твърди, че "по-добрият вариант" би бил страната да се защитава, без да става ядрена сила, тъй като това би отслабило основата на кампанията на Сеул да накара Пхенян да се откаже от програмата си за ядрени оръжия.

"Санкциите на международната общност срещу Северна Корея и ядреното сътрудничество между съюзниците започват от предпоставката, че не можем да приемем, че Северна Корея притежава ядрени оръжия и следователно трябва да изградим способности за възпиране чрез сътрудничество със съюзниците или международната общност", поясни той. "Не мисля, че притежаването на собствени ядрени оръжия е единственият начин".

Някои членове на управляващата Партия на силата на народа повдигнаха въпроса за необходимостта от ядрено оръжие предвид непрекъснато променящия се пейзаж на международната сигурност.

Вчера Хан Донг-хун, кандидат за следващ лидер на ПСН, изтъкна, че страната "трябва да се придвижи поне до точката на снабдяване с потенциални способности, за да преминем към ядрена енергия, когато решим да го направим".

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: