Отидете към основна версия

2 246 10

Най-големият кораб на китайската брегова охрана доближи спорен риф край Филипините

  • китай-
  • филипини-
  • кораб

Няма да позволим да бъдем сплашени, реагираха граничарите от островната страна

Най-големият кораб на китайската брегова охрана, CCG 5901, наречен "чудовището" поради размера си, навлезе във водите на филипинската 200-милна изключителна икономическа зона в Южнокитайско море (SCS), съобщи телевизионният канал GMA News.

Командирът на бреговата охрана на Филипините Джей Тариела каза, че CCG 5901 е бил забелязан в района на плитчината Ескода, където бреговата охрана на Филипините поддържа присъствие. „Няма да позволим да бъдем сплашени“, каза той.

Тариела отбеляза, че корабът на филипинската брегова охрана Teresa Magbanua е успял да се свърже с китайския кораб по радиото. "Оспорваме присъствието им по радиото, казваме им, че мястото, където са хвърлили котва, всъщност е част от изключителната икономическа зона на страната ни и че те нямат юрисдикция в района. Те казват, че също имат суверенитет над тези води и че също провеждат операция за прилагане на морското право“, добави той.

CCG 5509 с водоизместимост от 12 хиляди тона е най-големият кораб за брегова охрана в света.

След резултатите от деветата среща на китайско-филипинския двустранен консултативен механизъм за Южнокитайско море, проведена във вторник на ниво заместник-външни министри в Манила, Китай и Филипините признаха необходимостта от създаване на условия за диалог с цел намаляване на напрежението в региона. И двете страни се съгласиха, че продължаващият диалог, основан на взаимно уважение между две равноправни суверенни държави, допринася за мира и стабилността. Те се договориха да проведат десетата среща на механизма в Китай, за да поддържат положителната динамика в преговорите.

Един от последните сериозни инциденти в Южнокитайско море се случи на 17 юни, когато китайска лодка се сблъска с филипински кораб за доставки във водите в близост до рифа Аюнгин. Според администрацията на бреговата охрана на Китай, „китайската брегова охрана е предприела мерки за контрол срещу филипинския кораб в съответствие със закона“. Както съобщи GMA News, седем войници бяха ранени, докато филипински кораб изпълняваше мисия за доставка и ротация в района на спорния риф Аюнгин. Освен това от тях са иззети осем огнестрелни оръжия.

Китай спори от няколко десетилетия с няколко държави за териториалната собственост върху отделни острови в Южнокитайско море, в шелфа на които са открити значителни запаси от въглеводороди. На първо място, става дума за архипелага Xisha (Параселски острови), Nansha (Spratly) и Huangyan (риф Скарбъро). Тези спорове засягат Бруней, Виетнам, Малайзия и Филипините.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.

Свързани новини