5 Октомври, 2021 04:29 5 584 21

5 октомври 1878 г. Кресненско - Разложкото въстание

  • кресненско - разложкото въстание-
  • турция

Пленени са 119 войници и двама офицери

5 октомври 1878 г. Кресненско - Разложкото въстание - 1
Снимка: Архив

На 5 октомври 1878 г. избухва Кресненско - Разложкото въстание.

То е предизвикано от решенията на Берлинския конгрес, който разпокъсва новоосвободените български земи.

Българите от Македония изпращат до правителствата на Великите сили и Временното руско управление петиции, мемоари и молби, с които протестират срещу решението техните земи да останат в пределите на Османската империя.

Отговор няма и по тази причина македонските българи въстават срещу османската власт, за да се присъединят към Княжество България.

На 5 октомври сборен отряд от около 400 въстаници, разделен на чети, под общото командване на Стоян Карастоилов (Стоян войвода) и Адам Калмиков атакува турския гарнизон, разположен при кресненските ханове. След 18-часово сражение, турската войска се предава. Пленени са 119 войници и двама офицери.

Освободени са редица села. Освен в Кресненското дефиле въстанически действия започват в Неврокопско, Демирхисарско, Серско, Малешевско и други области. В началото на ноември въстанието обхваща и селата от Разложката котловина. Но въпреки проявения героизъм турците преминават в настъпление. На 11 ноември 1878 г. е опожарена Кресна. Същата участ постига още 12 села от Кресненското дефиле. Към края на ноември е разгромено въстанието и в Разложко.

По десния бряг на река Струма обаче въстаническите действия продължават до февруари 1879 г., но разколът в ръководството оказва силен негативен резултат.

На 25 май 1879 г. Натанаил Охридски разпуска четите и въстанието е прекратено.

Жестокостите на турската войска и башибозук над населението принуждават над 25 000 души от Мелнишко, Горноджумайско, Разложко и други краища на Македония да напуснат родните си селища и да потърсят убежище в Княжество България.

Официално Русия се разграничава от въстанието, но средното и ниско ниво в администрацията на временното руско управление в България обаче подпомага бунта. Останалите Велики сили в лицето на Великобритания и Австро-Унгария са против.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жалка картинка,

    32 5 Отговор
    Това ми звучи като нещо далечно,фантастично,немислимо.Сега няма такива хора-бунтари и свободолюбиви!Разтваряме се бавно в световния буламач-глобализъм!Изчезваме като народ!

    Коментиран от #6, #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гошо

    10 0 Отговор
    Е тогава ни е бил историческия шанс да се освободим дето се вика сами и да нямаме зависимост от никой ,но ...
  • 4 Цялата истина

    20 8 Отговор
    Малцина знаят, че руският майор Калмиков екзекутира надеждите на македонските българи да се освободят от османското владичество.
    Това коварство на руската имперска политика спрямо България е потулвано до днес.
    И се премълчава от българските политици, историци, публицисти и общественици.

    Коментиран от #17

  • 5 Кочо Лютата

    8 1 Отговор
    „Лютата се скаралъ съ Стоянъ, че дошли двамата на ножъ. Кочо открито и недвусмислено заявилъ Стояну, че неговия възстанически доброжелателъ Майор Калмиковъ съ верния му Андонъ Черногореца идватъ да направятъ неизмерима пакостъ на движението…”
  • 6 хайдутин

    12 13 Отговор

    До коментар #1 от "Жалка картинка,":

    Много си прав. По времето на робството народа е живял с надеждата , че Русия ще дойде и ще ги освободи , сега вече няма такава надежда , няма кой да ни спаси от новите , модерни чорбаджии изедници .

    Коментиран от #10

  • 7 Цялата истина

    12 2 Отговор
    За минути подготвените доброволчески отряди обкръжили къщите, в които били отседнали четниците на Стоян войвода и ги разоръжили. До вратата на стаята, в която се били разположили Стоян войвода и другарлите му застанали войници. Чула се команда и проехтял залп от стрелба. Стоян войвода бил ранен, а адютантът и секретарят му паднали мъртви. В това време влязъл майор Калмиков и щом зърнал все още живия Стоян войвода, извадил револвер и

    стрелял в главата на водача на Кресненското въстание
  • 8 Цялата истина

    9 1 Отговор
    Вестта за коварното убийство на Стоян бързо обиколила Пирин и Малешевията. Съработниците му, които напуснали въстаническия лагер, се завърнали и дали клетва жестоко да отмъстят. Започнала братоубийствена война, за една нощ паднали много от наивните доброволци, събрали се под лъжливите обещания на руския майор.
    Нападателите заловили черногореца Андон и го съсекли на парчета. „Но главния виновникъ – печално възкликва Андон Динев - майоръ Калмиковъ презъ тъмнината е успял некак да се изкубне, като на полесражението си оставилъ коня си убитъ, а той слабо засегнатъ съ бегство до Горна Джумая се е спасилъ. Тамъ той у единъ чорбаджия се крилъ до като поотихне бунта, следъ което дикизиранъ в женски дрехи се е добралъ до София.”
  • 9 Цялата истина

    12 1 Отговор
    Андон Динев и българите от родолюбивото Гевгелийско благотворително братство издават брошурата „Кресненското въстание презъ 1878 год.” не само, за

    да извадят от безпаметие

    това потулено в политическия мътилеж събитие, но и да оставят послание за нас бъдещите и тези, които идват: "Можем да открием истинния си път и да вървим по него само, ако го осветяваме с истини".
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 11 Отговор
    да живее РУСИЯ и БЪЛГАРИЯ
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 1878

    7 0 Отговор
    Поражението на въстанието е кърваво и жестокостите на турската войска над населението, създават първата голяма ЕМИГРАЦИОННА ВЪЛНА от МАКЕДОНИЯ и принуждават над 25 000 души от Мелнишко, Горноджумайско, Разложко и други краища на Македония да напусне родните си опожарени селища и да потърсят убежище в съседните балкански държави, включително и в Княжество България, а някои от издирваните със смъртни присъди от турските власти по смели четници, свободолюбиви комити и войводи, участвали в сраженията и обучени добре да стрелят се спасяват като заминават през Гърция завинаги в Америка, където следите им се губят в Дивия Запад...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сенкевич

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "Цялата истина":

    Не чета коментар за другите империи- британската и австро- унгаската? Всичките гледат да не ядосат империята стопанисваща Босфора и пътя на коприната!
  • 18 Джоко

    7 0 Отговор
    През онези години пушката е била като вилица. Империята е в упадък, раздирана от корупция, беззаконие и недоволство- въстания. До края на септември реколтата е събрана и Стоян воеводата сбира съмишленици за въоражен излет в Пирин планина. Историята свършва батално, поучително и демонстрира българския бунтарски дух. От тогава сме с много воеводи и на по- късен етап осъзнаваме, че съединението прави силата.
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Жалка картинка,":

    Единственото спасение от културното и национално обезличаване на България е ВЪЗРАЖДАНЕ ЦАРСТВОТО НА БЪЛГАРИТЕ - т.е. конституционна монархия. По този начин ще се ЗАПАЗИМ КАТО НАРОД.За комунистите с гренясъл мозък, цирковете с избора за президент са любимата им забава, а бате Ламбо(Стефан Данаилов) беше техен кумир. Санкюлоти са и такива ще си умрат, нещастни. Като държава, която поне 2000 души в света могат да я изкупят до последния клозет, ние нямаме друга алтернатива за оцеляване, освен КОНСТИТУЦИОННА МОНАРХИЯ. БЪЛГАРИЯ трябва един път за винаги да скъса с комунистическите изр.ди и да възстанови суверенитета си, като върне Търновската(сребърна) Конституция.
  • 20 1122

    3 3 Отговор
    За Конституционна Монархия съм съгласен/на/ни.Референдумът за република или Монархия е Незаконен.Всички в републиканските Правителства го знаят.След Незаконния референдум през 1946 г. на 08.09. ,между впрочем непризнат от нито една страна в света,България потъва.Изгони ,Царското семейство и ако не беше Сталин, престъпниците и убийци Г. Димитров и масона Васил Коларов,заедно с шумкарите щяха да убият Престолонаследника Симеон II и Царица Йоанна Българска,/така както разстреляха принц Кирил /брат на Цар Борис III,Обединител/и княгиня Мария Луиза сестра на Симеон II.Толкова грехове имат да плащат комунистите ,потомци на шумкарите.От тогава България няма суверенитет, продадена е на най-тъпата страна в света,първа по корупция -сащ.Няма и смелите българи,от онова време.По вина на сащ всичко ценно в България беше унищожено.Нахлуха престъпни секти,а България е Православна страна.Но простите и неуки бели и черни от сащ ,няма да могат да повлияят на българите..За 500 г. турско робство/а не присъствие/,200 -византийско,не са успели да променят българите.Тъпите сащ ,също ,няма да успеят.Както е предречено в Голямата книга България и Русия остават, Франция също, а на мястото на пропадналите сащ ,ще се заселят нормални човеци,с вяра и без секти.
  • 21 поруснака

    0 1 Отговор
    е потурнак
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове