Отидете към основна версия

15 000 251

Украинската армия изби 5000 руснаци в един квартал на Часов Яр

  • украйна-
  • часов яр-
  • русия-
  • квартал-
  • война-
  • руска армия-
  • жертви-
  • руснаци

Часов Яр е разположен на много удобно възвишение. Руснаците искат да го превземат и да създадат плацдарм за офанзива към други градове в областта.

Снимка: БГНЕС/ EPA

За източноукраинския град Часов Яр в Донецка област се водят ожесточени боеве. Всеки метър земя се печели с огромни човешки жертви.

Украйна заяви, че руските окупатори са загубили 5000 свои войници за превземането само на един квартал в града, който преди пълномащабната война бе с население от едва 12 000 души.

Говорителят на украинската Оперативно-стратегическата група войски (ОСГВ) "Хортица" Назар Волошин заяви, че врагът продължава да води активни бойни действия в различни направления, но украинските сили издържат и дават адекватен отпор на противника.

В един от микрорайоните на града руската армия е претърпяла огромни загуби – 5000 души човешка сила. В битката за Часов Яр руската армия използва добре позната от други точки на фронта тактика – първо унищожава напълно населеното място с артилерия и въздушни бомбардировки, след което изпраща пехота за окупирането му.

Часов Яр е разположен на много удобно възвишение. Руснаците искат да го превземат и да създадат плацдарм за следващите атаки по други градове в областта. Украинските военни наричат атаките на руските сили „щурм на пушечното месо“.

Украинската армия съобщи през миналата седмица, че войските ѝ са се изтеглили от краен квартал на стратегическия град Часов Яр в източната Донецка област. По-рано Русия обяви, че силите ѝ са поели контрол върху малкия квартал „Новий“. Часов Яр се намира на възвишение. Ако Русия установи пълен контрол върху града, силите ѝ ще могат да го използват като позиция, от която да започнат настъпление на запад към Краматорск и Словянск.

Настъплението в Харковска област беше спряно, но украински военни анализатори признават, че Украйна преживява трудна година на бойното поле и че забавянето на получаването на американска военна помощ е оказало огромно влияние.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 184 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: