Отидете към основна версия

2 665 7

Новият премиер обеща: Ще постигнем по-добро споразумение за търговия с ЕС след Брекзит

  • киър стармър-
  • великобритания-
  • брекзит-
  • лейбъристка партия-
  • консервативна партия

Лейбъристите изключиха повторното присъединяване към единния пазар на ЕС или митническия съюз, но казаха, че е възможно да се премахнат някои търговски бариери с блока, който Великобритания напусна през 2020 година

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новият министър-председател на Великобритания Киър Стармър обеща да осигури подобрено споразумение с Европейския съюз относно правилата за търговия след Брекзит и да преработи "провалената сделка", подписана от бившия премиер Борис Джонсън, предаде "Ройтерс".

След среща с лидерите на Северна Ирландия в Белфаст, където търговските правила след Брекзит доминират политиката от години, Стармър каза, че новото му правителство първо ще трябва да приложи промени съгласно настоящото споразумение, за да изгради доверие с ЕС.

"Смятаме, че можем да постигнем по-добра сделка от провалената такава, която Борис Джонсън донесе у дома, и ще работим върху това", подчерта лидерът на Лейбъристите и добави, че Великобритания няма да може да постигне по-добри отношения, освен ако не демонстрира "ангажираност към отношенията и споразуменията, които вече са сключени".

Лейбъристите изключиха повторното присъединяване към единния пазар на ЕС или митническия съюз, но казаха, че е възможно да се премахнат някои търговски бариери с блока, който Великобритания напусна през 2020 г.

Най-голямата пробританска партия в Северна Ирландия прекрати бойкота на децентрализираното събрание след промени в правилата за търговия, осигурени от бившия премиер Риши Сунак през февруари, но оттогава призовава за още промени.

Запитан за перспективата за референдум за Обединена Ирландия, след като ирландските националисти Шин Фейн станаха най-голямата партия в парламента на провинцията, Стармър каза, че ще "действа в съответствие със Споразумението от Разпети петък", мирното споразумение от 1998 г., което сложи край на три десетилетия религиозно насилие.

Съгласно споразумението референдумът е по преценка на британското правителство, ако "изглежда вероятно" на министъра за Северна Ирландия, че мнозинството ще подкрепи прекъсването на връзките с Лондон.

Стармър, който посети Единбург в неделя, ще продължи следизборната си обиколка в четирите нации на Обединеното кралство с посещение в Кардиф по-късно в понеделник.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: