Отидете към основна версия

4 600 99

Володимир Зеленски: Виктор Орбан е слаб, той не може да бъде посредник за мир

  • виктор орбан-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • нато-
  • украйна-
  • русия

Според Зеленски посредникът трябва да е икономически мощен и да има влияние върху руската икономика или да има по-силна армия от Москва

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според украинския президент Володимир Зеленски унгарският премиер не може да играе ролята на посредник за постигане на мир. Орбан, според Зеленски, не е достатъчно влиятелен, за да може да влезе в ролята на посредник за мир между Украйна и Русия.

"Аз не знам защо той летя до Москва. Това е негов личен избор. А на въпроса може ли той да бъде посредник - няма посредничество между Русия и Украйна. Само сериозни, силни съюзници могат да бъдат посредници", каза Зеленски в понеделник на пресконференция във Варшава.

Според Зеленски посредникът трябва да е икономически мощен и да има влияние върху руската икономика или да има по-силна армия от руската.

"Има ли много такива страни по света? Малко са. Мисля, че Съединените американски щати и Китай са такива страни. И мисля, че Европейският съюз не е само една държава, а целият ЕС. Това наистина може да бъде такава посредническа мисия", каза Зеленски, цитиран от агенция Укринформ.

На 2 юли Орбан бе в Киев, където предложи на Зеленски да помисли за временно прекратяване на огъня, за да се постигне по-бърз път към преговори за мир.

Няколко дни по-късно Орбан кацна и в Москва, където не предложи или поне не се знае да е отправил същото предложение на руския президент Владимир Путин. Днес Виктор Орбан е в Пекин.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 87 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: