Отидете към основна версия

1 384 4

Министър Вигенин пътува спешно за Брюксел заради ситуацията в Крим

  • кристиан вигенин-
  • росен плевнелиев-
  • украйна-
  • крим-
  • брюксел-
  • ес

Българската позиция е ЕС да се обяви за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна

Президентът Росен Плевнелиев проведе работа среща с министъра на външните работи Кристиан Вигенин и директорите на Служба „Военна информация“ и на Националната разузнавателна служба относно ситуацията в Украйна.

Държавният глава беше подробно запознат с оценката на Министерството на външните работи и на службите относно заплахите за националната сигурност на страната, свързани с развитието на процесите в Украйна.

Обсъдена беше подготовката на извънредното заседание на Съвета на министрите на външните работи от ЕС, което ще се проведе на 3 март в Брюксел, както и българските позиции във връзка с провеждащата се днес среща на Северноатлантическия съвет на НАТО. Българската позиция е Европейският съюз да се обяви в подкрепа на запазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Държавният глава и отговорните институции продължават да следят внимателно ситуацията.

Министър Кристиан Вигенин ще отпътува спешно за Брюксел, за да вземе участие в извънредното заседание на Съвета на ЕС „Външни работи”, което ще се проведе на 3 март в белгийската столица.

Основен акцент в дискусиите на външните министри ще бъдат развитието на ситуацията в Автономна република Крим и усилията на международната общност за деескалация на напрежението. Очаква се в рамките на срещата министрите да обсъдят последващите действия и прилагането на заключенията на СВнР от 20 февруари т.г.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини