Last news in Fakti

1 Март, 2014 22:49 2 368 2

Британският външен министър Уилям Хейг пристига на пожар в Украйна (обновена)

  • украйна-
  • уилям хейг-
  • нато-
  • евангелос венизелос-
  • доналд туск-
  • траян бъсеску

Той изрази пред руския посланик в Лондон дълбоко безпокойство във връзка с кризата

Британският външен министър Уилям Хейг пристига на пожар в Украйна (обновена) - 1
Британският външен министър Уилям Хейг

Британският министър на външните работи Уилям Хейг и гръцкият външен министър Евангелос Венизелос ще посетят Украйна в неделя, съобщи РИА „Новости“.

„Ще обсъдя всички проблеми директно с украинското правителство. Подчертавам британската подкрепа за териториалната цялост на Украйна. В съответствие с моите разпореждания, посолството на Великобритания в Киев е съобщило на украинското правителство, че ние сме готови да предоставим на Украйна технически съвети за връщане на активите”, заяви Хейг.

Той коментира, че решението на руския Съвет на федерацията да разреши военни действия на територията на Украйна заплашва суверенитета на източноевропейската държава. Ние осъждаме всеки акт на агресия спрямо тази страна, заяви Хейг. Британският министър също така привика руския посланик, за да изрази пред него своето „дълбоко безпокойство” във връзка с възникналата ситуация.

В рамките на настоящото гръцко председателство на ЕС Венизелос пък ще посети първо Мариупол, където ще се срещне с представители на гръцката общност, а след това ще се отправи към Киев, за да разговаря с политическото и държавно ръководство на страната.

Междувременно Укринформ съобщи, че президентът на Румъния Траян Бъсеску разглежда присъствието на руски войски на територията на Украйна като агресия срещу източноевропейската държава, а полският премиер Доналд Туск е призовал Европа и светът да дадат ясен сигнал, че не са съгласни с агресията по отношение на Украйна. Варшава ще инициира свикване на извънредно заседание на Европейския съвет, както и на Северноатлантическия съвет.

Президентът на Грузия Георгий Маргвелашвили също смята руските действия в Украйна за намеса във вътрешните работи на суверенна държава, предаде ИТАР-ТАСС. „Издаването на руски паспорти на територията на друга държава, усилването на военната инфраструктура и контингент, решаването да се защитават интересите на живеещите в Украйна сънародници по военен път е вмешателство”, коментира Маргвелашвили.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен също даде изявление във връзка с кризисната ситуация в Украйна и поясни, че Алиансът провежда консултации по въпроса за незабавното намаляване на напрежението в Крим. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 васил димчев

    0 0 Отговор
    Тия европейци от добра дума не разбират ли. Самият заместник държавен секретар на сащ им каза с какво трябва да допренесат за мира по света. Ако не са дочули да питат кличко.
  • 2 Монго

    2 0 Отговор
    Да бе, то и Малдивите бяха изконна английска територия. Май кралицата беше родом от там...