Отидете към основна версия

3 798 45

Ердоган определи условието за решаване на Кипърския проблем

  • кипърски въпрос-
  • кипър-
  • турция-
  • държави-
  • реджеп ердоган-
  • споразумение

Това е признаване на факта на съществуването на две държави на разделения остров

Снимка: ЕРА/БГНЕС

ИСТАНБУЛ, 20 юли. /ТАСС/. Разрешаването на кипърския проблем е възможно само чрез признаване на факта на съществуването на две държави на разделения остров. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република (ТРСК), където се провеждат тържества по случай 50-ата годишнина от десанта на турската армия в Северен Кипър, който Анкара нарича „мироопазваща операция“.

„Ние не вярваме в решаването на проблема с Кипър на федерална основа. Готови сме да преговаряме и да постигнем траен мир. Устойчивото решение на проблема е възможно само на базата на признаване на две държави, това е неизбежно и ние решително ще положим усилия в тази посока“, каза Ердоган.

"Онези, които си мислят, че ще постигнат целите си чрез натиск върху кипърските турци, грешат. Нито ние, нито те ще се поддадем на заплахи. Нашите усилия за прекъсване на изолацията и премахване на ембаргото на Северен Кипър ще се увеличат“, каза турският президент.

Лидерът на Северен Кипър Ерсин Татар от своя страна обвини властите на Република Кипър, че предприемат стъпки, насочени към увеличаване на напрежението, а не към мира на острова. Той също така изрази подкрепа за Турция за изразяване на интересите на СКТР на всяка международна платформа. „Вие станахте наш глас в ООН, където правата на кипърските турци са нарушени и те не са представени там“, каза Татар.

В събитията участваха почти всички представители на турското ръководство, водещи политически партии и командването на въоръжените сили на републиката. Като част от честванията са предвидени военноморски парад с участието на 50 военноморски кораба и изпълнения на пилотажни екипи на турските ВВС.

Кипър е разделен по етнически линии след въоръженото нахлуване в Турция през 1974 г., провокирано от държавен преврат от поддръжници на анексирането на острова към Гърция. В резултат на военните действия около 37% от територията на Кипър беше под турски контрол, на който през 1983 г. беше създадена ТРСК, призната в световната общност само от Анкара. Южната част на острова остана под контрола на Република Кипър, населена предимно с кипърски гърци.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: