Отидете към основна версия

3 088 68

Кранчето остава затворено! И Словакия скочи на Киев заради блокадата на транзита на руски нефт

  • русия-
  • украйна-
  • петрол-
  • нефт-
  • унгария-
  • словакия-
  • петролопровод дружба-
  • роснефт

От Европейската комисия съобщиха, че към този момент няма непосредствено отражение за петролните доставки за ЕС след решението на Украйна да спре преноса на нефт от "Лукойл" по тръбопровода "Дружба"

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Словашкият президент Петер Пелегрини разкритикува забраната на Украйна за пренос на петрол от руската компания "Лукойл" по петролопровода "Дружба" и заплаши, че ще прибегне до ответни мерки, предава Denník N.

Той отново е припомнил, че Словакия помага на Украйна с реверсивен газ, както и с доставки на електроенергия.

"Ако ситуацията не се коригира, ще бъдем принудени да реагираме", е заявил президентът, като е добавил, че според него Словакия не заслужава такъв подход от страна на Киев.

На свой ред словашкият министър на отбраната Роберт Калиняк е посочил, че със спирането на транзита на руски петрол Киев "рискува много".

"Действията на Украйна са безотговорни“, е добавил Калиняк.

Както беше съобщено по-рано, Унгария и Словакия инициираха свикването на комитет по търговска политика в Европейската комисия, за да се обсъди спирането на транзита на руския петрол на "Лукойл" през Украйна.

Ден по-рано унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че ще блокира плащания в размер на 6,5 млрд. евро от Европейския фонд за мир за компенсиране на оръжейните доставки за Украйна, докато не бъде решен проблемът с транзита на петрола на "Лукойл".

Малко по-рано от Европейската комисия съобщиха, че към този момент няма непосредствено отражение за петролните доставки за ЕС след решението на Украйна да спре преноса на петрол от "Лукойл" по тръбопровода "Дружба". Обстановката се наблюдава внимателно, уточниха от ЕК. Предстои среща със засегнатите страни.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: