10 Октомври, 2024 23:23 1 280 48

Антиваксъри на власт: Словакия иска да забрани РНК ваксините

  • словакия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • covid-19-
  • роберт фицо

Правителството на министър-председателя Роберт Фицо продължава да държи на отрицателната си позиция по отношение на иРНК ваксините и пандемията. Като първа стъпка то обяви, че ще прекрати сътрудничеството си със СЗО по темата Ковид-19

Антиваксъри на власт: Словакия иска да забрани РНК ваксините - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Словакия беше сред най-тежко засегнатите от пандемията страни - заради недоверието към западните ваксини и подценяването на самия Ковид. Сега в страната на власт са антиваксъри, които искат да забранят иРНК ваксините.

В Словакия министърката на здравеопазването Зузана Долинкова подаде оставка. Тя е от партията "Глас - Социална демокрация", най-умерената формация в популисткото правителство на министър-председателя Роберт Фицо.

Долинкова напусна кабинета след само 11 месеца на поста, като обоснова решението си с разногласията по бюджета, който предвижда дълбоки съкращения в системата на здравеопазването. Но основната причина навярно е бил докладът на правителствения пълномощник Петер Котлар, натоварен със задачата да разследва управлението на пандемията от Ковид-19 в Словакия.

В доклада си Котлар не само поставя под съмнение самата пандемия, но и призовава за забрана на иРНК ваксините, разработени от западни компании като BioNTech/Pfizer и Moderna. Според експертите именно тези ваксини са допринесли за значително намаляване на смъртните случаи от Ковид и за ограничаване на последствията от пандемията.

Котлар обаче оспорва това. "Най-сериозната последица от цялата измислена операция, наречена пандемия от Ковид-19, е застрашаването на човешкото здраве", каза той при представянето на доклада си.

В Братислава управляват антиваксъри

По време на пандемията Котлар, представител на управляващата Словашка национална партия, многократно се изказва срещу мерките на тогавашното правителство и ваксинациите. Това му спечели значителна популярност, която в крайна сметка му помогна да влезе в парламента.

Неговият призив да бъдат забранени иРНК ваксините се подкрепя и от министър-председателя Фицо. "Всички знаете, че аз лично винаги съм бил против поставянето на експериментални ваксини срещу Ковид", заяви Фицо в обръщение към нацията през уикенда. И добави, че имал много познати, които се оплаквали от значителни здравословни проблеми след ваксинация срещу коронавируса. В същото това обръщение, публикувано във Фейсбук, Фицо призова Котлар да установи кой се е обогатил в Словакия чрез "ненужното закупуване на медицински материали и ваксини".

Висока смъртност по време на пандемията

Словакия бе една от най-тежко засегнатите страни по време на пандемията от Ковид. В централноевропейската държава членка на ЕС с население от 5 милиона 21 000 души починаха от Ковид-19. Освен незадоволителното състояние на здравната система, за това допринесоха и дезинформационните кампании, недоверието към съвременните западни ваксини, както и подценяването на самия Ковид.

В крайна сметка недоверието достигна такива размери, че много словаци отхвърлиха западните ваксини и бяха готови да се ваксинират само с руската ваксина "Спутник". През пролетта на 2021 г. тогавашният министър-председател Игор Матович изпрати правителствена делегация в Москва, която да договори доставките на ваксина "Спутник". След като обаче ЕС не призна руската ваксина, в крайна сметка тя не беше приета и в Словакия - и така се наложи дозите "Спутник" да бъдат унищожени.

Братислава прекратява сътрудничеството си със СЗО

Въпреки всичко това правителството на министър-председателя Роберт Фицо продължава да държи на отрицателната си позиция по отношение на иРНК ваксините и пандемията. Като първа стъпка то обяви, че ще прекрати сътрудничеството си със СЗО по темата Ковид-19.

"Нека спрем прилагането на иРНК препарати, докато не се докаже тяхната ефикасност и безопасност", посочи Котлар при представянето на доклада си и добави, че иРНК препаратите били променяли човешката ДНК. Ваксините не били достатъчно тествани и поради това били опасни, настоява чиновникът.

"Това показва докъде е стигнала Словакия след една година управление на правителството на Роберт Фицо", заяви пред ДВ словашкият политолог Григорий Месежников, председател на базирания в Братислава Институт за изследване на обществените въпроси (IVO). Той припомня, че по време на пандемията Фицо беше може би най-високопоставеният лидер на антиваксърското движение не само в Словакия, но и в цяла Европа.

"Не можеш да се бориш срещу ненаучни факти", заяви с примирение здравната министърка Долинкова, обявявайки оставката си.

Преди да бъдат използвани по време на пандемията, иРНК ваксините бяха подложени на строги тестове от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). А през 2023 г. Нобеловата награда за медицина бе присъдена на изследователите Каталин Карико и Дрю Уайсман, които с откритията си допринесоха за разработването на ваксините срещу коронавируса.

Обществото е възмутено

Докладът на правителствения пълномощник породи възмущение в словашкото общество. Обществените медии, които са подложени на все по-голям натиск от страна на правителството, определиха заключенията на Котлар като напълно неверни.

Още по-възмутени са в научните среди. "Като учени, които от дълго време се занимават с изследване на вируси, ние сме дълбоко обезпокоени от твърденията, които Котлар представи пред обществеността. Те поставят под съмнение факти, които са проверени и приети от световната експертна общност и от компетентните органи", заявиха група експерти на сайта на Словашката академия на науките.

Опозицията също протестира срещу доклада на Котлар и неговите заключения. "Ако имахме конкурс за безполезност, Котлар щеше да го спечели. Пълномощникът, натоварен да разследва управлението на пандемията, не разполага с анализи, нито с доказателства, но злоупотребява със служебното си положение, за да разпространява опасна дезинформация", заяви пред репортери Оскар Дворак, депутат от най-голямата опозиционна партия "Прогресивна Словакия" и заместник-председател на парламентарната комисия по здравеопазване.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Костадин Костадинов

    2 41 Отговор
    По посочените данни от колега - той ги е видял в официални сведения от САЩ - жертвите във войната са в съотношение 1/6 в полза на Русия. Според вас това освождение ли е?

    Коментиран от #2, #15, #16, #25

  • 2 Тоест

    38 4 Отговор

    До коментар #1 от "Костадин Костадинов":

    Русия праща при бандера 66 пъти повече? Логика щото зелю реве че нема хора
  • 3 Последния Софиянец

    49 5 Отговор
    С графена във ваксините Хазарите могат да убият всеки който не им харесва.Ставате техни заложници.

    Коментиран от #18, #24

  • 4 Костадин Костадинов

    25 11 Отговор
    Сложих си 4 ваксини. И от тогава ме пере сачмата.

    Коментиран от #7

  • 5 Еми

    39 2 Отговор
    То не били ваксини а тестови препарати и даже си плащаш да те тестват
  • 6 Сандо

    33 7 Отговор
    Симпатиите към Русия и Путин са недопустими,но могат някакси да се разберат от сатанистите,но отказа от ваксините е нещо опасно - това веднага ще се накаже,защото съсипва целия им план.
  • 7 Тоест

    28 1 Отговор

    До коментар #4 от "Костадин Костадинов":

    Експериментална течност. Експеримента се вижда. Мнооого си "добре"🤣😂🤣😂

    Коментиран от #12, #14

  • 8 Факти

    12 1 Отговор
    Може да са прави, може да не са прави. Естественият подбор ще реши!
  • 9 Софиянец

    47 2 Отговор
    dw може да си ги набие всичките ковидясали ваксини! В краварника цели щатове правят абсолютно същото ама за там не смеете да гъкнете!
  • 10 Kaлпазанин

    31 0 Отговор
    Останалите кога ,тоз и него се опитаха да го гърмят Урсула защо е на свобода ,бил гей ,и сие чакалите от Давос ,тези недосегаеми ли са ,за тях затвори гробища и крематориуми няма ли ,докога ??...
  • 11 Дабе

    46 0 Отговор
    Определението за ваксина е препарат които създава имунитет .Тия химия какъв имунитет създават като трябва да се бодеш на 6 месеца ? Имуностимулант може ваксина никога не са били .
  • 12 Костадин Костадинов

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "Тоест":

    Благодаря, колега.
  • 13 Kaлпазанин

    34 0 Отговор
    ДЗ ,няма ли да драснете и два реда за чакалите от Давос и вещицата Урсула защо са на свобода,или не е полит коректно ,ковчежника Ротшилд главата на змията не ви ли позволява
  • 14 А защо не изчака д-р р Путин.

    29 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тоест":

    Той ни освободи от К19. Кармата му е такава да освобождава
  • 15 !!!?

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "Костадин Костадинов":

    Така така, затова зелето направо 11 мобилизационни вълни в 404, а последните са и насилствени!
  • 16 РЕАЛИСТ

    37 0 Отговор

    До коментар #1 от "Костадин Костадинов":

    Тук за ваксини говорим колега. Виж статията. За Украйна ще коментираме другаде. А сега по темата. След третата ваксина влезнах в болница със сърдечен проблем. Братовчед ми пък умря след ваксина с дълъг престой в реанимация. Толкова по темата.

    Коментиран от #30

  • 17 ТаУмВзе

    29 1 Отговор
    Хората, които се Грижат за Здравето са Анти а! Сметай колко е Изкуфело племето на Сорос.
  • 18 Бай Стефан

    39 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Робърт Ф. Кенеди младши спечели делото срещу всички фармацевтични лобисти. Ковид ваксините не са ваксини. В решението си Върховният съд на САЩ потвърждава, че щетите, причинени от генните намеси с Covid mRNA, са непоправими. Тъй като Върховният съд е най-висшият съд в Съединените щати, няма повече обжалвания и всички възможности за обжалване са изчерпани.

    Коментиран от #26

  • 19 евала на словакия

    24 1 Отговор
    ше бегам на там
  • 20 Мда

    31 1 Отговор
    Най- сетне едно нормално нещо в ЕС.
  • 21 Ще си бият само "Спутник", до дупка

    3 16 Отговор
    като Жириновски
  • 22 ьаоки

    29 1 Отговор
    Браво на словаците. Интересно е кога лъжците и крадците от ГЕРБ ще бъдат съдени за тормоза и психо атаките дето направиха на българите? Кога сиганина от ГЕРБ банкя ще го вкарат в килия даун? Кога с плешивия гейрал дето щеше да мре, кога ще влязат в затвора че накараха хората да се бодат с недоказани течности, дето може да се окаже че са смъртоносни? Кога ще осъдят и журналистите дето тормозеха с пропаганда българите? Локумчев кога ще влезе в затвора?
  • 23 ПРИПОМНЯНЕ

    27 1 Отговор
    COVID-19 (SАRS-СоV-2) не е ВИРУС, защото няма ДНК. Затова се казва КОРОНА-ВИРУС. Има частично РНК и всъщност е огромна органична молекула с неустойчив строеж, което води до безброй мутации... Ефективна ваксина не може да се създаде заради БЕЗБРОЙНИТЕ му мутанти. В природата са регистрирани НАД 1700 корона-вируси, най-много по животните...
    Спасението е здрав и силен организъм, който НЕ Е ТРОВЕН ОТ ДОКТОРИТЕ С ВСЕВЪЗМОЖНИ ХАПЧЕТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С ГОДИНИ. Прилагат тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия са напълно безпомощни... "Рeчe Бoг: дa cътвoрим чoвeк пo Нaш oбрaз, (и) пo Нaшe пoдoбиe" (Бит. 1:26). Чoвeшкият oргaнизъм e eднa cлoжнa cиcтeмa c гoлeми възмoжнocти зa caмoрeгулирaнe, нo зa бeдa, ниe нeпрeкъcнaтo нaрушaвaмe бaлaнca кaтo бoгoтвoрим дoктoритe и ce ocлaнямe нa фaрмaцeвтичнaтa прoмишлeнocт нa кoятo вcъщнocт cмe крaйнoтo звeнo.
  • 24 Те вече са гръмнали твоя мозък

    1 10 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Главата е празна.
  • 25 Да,бе

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Костадин Костадинов":

    Функционално неграмотни са всичките след теб...Прости им,Господи,четат,а не проумяват.Животни,сър!

    Коментиран от #44

  • 26 Само хора на които червей е изпил мозъка

    2 21 Отговор

    До коментар #18 от "Бай Стефан":

    може да си мислят, че Робърт Ф. Кенеди младши е спечелил делото срещу всички фармацевтични компании
  • 27 !!!

    4 23 Отговор
    Кремълският фашизъм и ковид фашизмът са идентично зло.
  • 28 Феникс

    4 0 Отговор
    Аз съм за ваксините но да са атенюирана и инактивирана! Другото си е чиста форма на геноцид!
  • 29 ...

    11 0 Отговор
    зелето реве кански, значи всичко е наред
  • 30 Костадин Костадинов

    0 6 Отговор

    До коментар #16 от "РЕАЛИСТ":

    От какво умряха?
  • 31 всъщност

    13 1 Отговор
    недоверието към ваксините е оправдано. Не е доказано какъв ефект дадоха, но са доказани доста усложнения в здравето на хората като миокардит и перикардит, особено при младите активно спортуващи хора. Да не би да се забравиха редицата публикации по тази тема?
    Не би трябвало тотално да се отрича възможността да се използват РНК ваксини, но поне за момента изглеждац, че използването им е оправдано в случаи, когато едва ли не са последния шанс за болния (каквото е изначалната мисъл за разработването им), а не масово, както беше при ковида.
    Използваха хората в един експеримент, а дори не им платиха
  • 32 Истината

    15 0 Отговор
    Ваксъри и антиваксъри са глупости за наивници,става въпрос за грабежи ,или схеми в особено големи размери,останалото е ала бала
  • 33 Браво на Словакия

    18 1 Отговор
    С ръка на сърцето мога да кажа, че не вярвах някоя страна от ЕС да се възпротиви.
    Браво на Словакия!
    Има надежда за хората!
  • 34 Ивелин Михайлов

    8 2 Отговор
    ВЕЛИЧИЕ СЪЩО ЩЕ ЗАБРАНИ ФАЙЗЕР И МОДЕРНА НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ! 🔥
  • 35 Магареспирация

    10 0 Отговор
    Кромид цирка и задължителната вакса си имат и добра страна, а тя е че масово хората прогледнаха. По времето на кромид цирка се роди лафа, че разликата между конспирацията и реалността е няколко месеца
  • 36 Джуди Миковиц

    6 1 Отговор
    Специално за иРНК ваксата, четете и гледайте Джуди Миковиц, бивш сътрудник на Фаучи
  • 37 Цербер

    7 0 Отговор
    Путин победи ковид за нула време, сега ще победи и фашизма който го измисли.
  • 38 До мошениците от DW

    11 0 Отговор
    тези които им преписват безумията.

    Това че някой е против ваксите на BioNTech/Pfizer и Moderna, не го прави "антиваксър".

    По скоро потърсете отговорност от Урсулата дето затри милиарди от данъколлатците за вълшебните вакси,
    И тия извършващи геноцида с локдауните и маските нарушаващи дишането на чист въздух.

    И си забивайте "животоспасяващите" бустери всеки месец. Двойни и тройни дори.

    Коментиран от #40, #42

  • 39 Доктор

    5 0 Отговор
    Адмирации за Словакия.
  • 40 Докато не осъдят

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "До мошениците от DW":

    и вкарат в затвора, всеки журналист съдействал на този бизнес-геноцид и терор, срещу заплащане, няма да мирясат. Продължават да наглеят въпреки фактите.
    За сега още се мислят за недосегаеми.
    И ще ни наричат антиваксъри.
  • 41 Мдаа

    3 1 Отговор
    Стиимулирането на противопоставянето на РНК ваксините беше само един инструмент с който руската пропаганда се опитваше да сее раздор в западните общества.

    Неслучайно най-големите антиваксъри се оказаха и най-големите руски наколенки.

    Коментиран от #43

  • 42 Дори от самото заглавие започват

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "До мошениците от DW":

    с отвратителна манипулативна лъжа!

    Но не ги е страх, нито се притесняват, да не останат на улицата , защото са от "правилната страна".
  • 43 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Мдаа":

    На вас дълбоките все руска пропаганда ви се привижда, такива мазни лизачи сте, че само дрогираните ви другарчета ви вярват. Много хора на запад имат мозък и разбраха какви мръсници ги управляват.

    Коментиран от #45

  • 44 боже прибери си бок ... ците

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Да,бе":

    Теб като те гледам колко си грамотен, пък и с голямо его.🤣🤣
  • 45 Мдаа

    1 3 Отговор

    До коментар #43 от "Хи Хи Хии 🤣🤣🤣":

    "На вас дълбоките все руска пропаганда ви се привижда"

    Фактите го показват, няма нужда нищо да ми се "привижда".

    Имаш проблем с фактите, включително със собствените си позиции.
  • 46 Анонимен

    1 0 Отговор
    ДВ също не вярват в науката и ДНК,защото считат че мъж може да стане жена.

    Коментиран от #48

  • 47 Така е

    1 0 Отговор
    Като не са имали акъл като гласуват сега да им търпят простотиите на Фицо и компания.
  • 48 Науката

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Анонимен":

    Ако един човек с мъжки полови белези има "женски" хормозоми, тогава какъв е?
Новини по държави: