Отидете към основна версия

8 742 157

Le Monde: Ситуацията за Украйна е критична, руската армия напредва бързо

  • украйна-
  • русия-
  • le monde-
  • донецка област-
  • донбас-
  • покровск-
  • торецк-
  • зсу-
  • владимир путин

В някои ключови точки от фронта украинската армия рискува да бъде обкръжена

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руските сили напредват в Донецка област, възползвайки се от слабите места на украинските войски, пише френският в. Le Monde.

Украинската армия е изправена пред значителни трудности. За частите на Въоръжените сили на Украйна (ЗСУ) заплахата от обкръжение, която обикновено е рядка поради бавния темп на руски движения, сега отново се задава, тъй като нахлуващата армия хвърля цялата си мощ за постигане на целта си да завладее цялата Донецка област преди влажния и кален сезон.

Армията на Владимир Путин в момента се движи бързо към град Покровск. Украинската пехотна бригада, държаща град Прохрес (намиращ се близо до Покровск), е била принудена да направи хаотично отстъпление поради неподготвеност. Дошлата като подкрепление 47-а механизирана бригада не успява да удържи Прохрес. Военните анализатори посочват още неспособността на украинските инженери да изградят препятствия за настъпващите окупатори.

В района се намира и магистрала Т0504, решаваща логистична линия, свързваща градовете Покровск и Часов Яр, които вече са под атака на руските сили. Руската армия активно атакува и в посока Торецк. Николай Митрохин, независим руски военен анализатор, нарече ситуацията „критична“ за ЗСУ. „Напредването на руската армия там е около пет пъти по-бързо, отколкото в други градове, превзети досега“, отбеляза той, прогнозирайки, че „ако нещата продължат така, до края на лятото ЗСУ ще бъдат принудени да се изтеглят изцяло от града“.

В интервю от 24 юли за британския вестник The Guardian главнокомандващият Олександър Сирски призна, че военната ситуация е „много трудна“. Той обърна внимание на дължината на "активната" фронтова линия - 977 километра, или "два пъти повече от дължината на границата между Германия и Франция". Според Сирски първоначалната руска сила за нахлуване, която преди е била 100 000 души, днес е нараснала до 520 000 души.

Юрий Бутусов, военен журналист, известен с острите си критики към украинския генерален щаб, осъди „липсата на координация между щабовете на бригадите и липса на логика при използването на войски и боеприпаси“. По думите му украинската армия е зле организирана. Журналистът изрази загриженост, че руското настъпление "се приближава с тревожна скорост" само на 14 километра от района на Покровск-Мирноград. Последният вече е в обсега на руската артилерия. „Ако врагът влезе в Мирноград, той ще създаде зона на концентрация, която ще му позволи да атакува Покровск, който е последната крепост преди Днепропетровска област“.

Противникът е наясно със слабите места на нашата отбрана, посочи той. Поради това руската армия атакува бригадите с най-слаби командни, координационни и организационни възможности.

За да се справи с тази извънредна ситуация, украинският генерален щаб силно разчита на мъже, наети наскоро от армията със закона за мобилизация, приет от парламента на Украйна през март. Тези новосформирани резерви са използвани за укрепване на слабите места, които търпят най-големи загуби. Други наблюдатели отбелязаха, че хаотичното естество на изтеглянето на ЗСУ се влошава от недостатъчната им подготовка или укрепване, повтарящ се проблем, откакто руската армия се върна в настъпателна позиция.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 68 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: