Отидете към основна версия

3 699 136

The Telegraph: Само шестима украински пилоти са обучени да управляват F-16

  • украйна-
  • русия-
  • ф-16-
  • f-16-
  • сащ-
  • война-
  • пилоти-
  • изтребители-
  • изтребител-
  • самолети

Западните страни се забавиха с доставката на изтребители и обучението на украински пилоти. Има съмнения, че самолетите F-16 ще обърнат хода на войната в полза на Киев.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Само шестима украински пилоти са били обучени от европейски членове на НАТО да управляват изтребители F-16, които трябва да бъдат доставени на Киев следващия месец, пише The Telegraph.

Украйна призовава своите съюзници от месеци да им изпратят самолетите, твърдейки, че те ще помогнат за защита срещу удари от далечни разстояния и ще доведат до бърз край на войната.

Позовавайки се на украински и западни служители, Washington Post съобщи, че не само има твърде малко обучени пилоти, за да дадат предимство на Украйна, но и самолетите не могат да бъдат използвани веднага на фронтовата линия поради подобрената руската въздушна отбрана.

Няколко европейски държави са включени в програмата за обучение на украински пилоти на F-16, която включва езиково обучение във Великобритания. Но проектът имаше ограничени места и беше белязан от закъснения. Длъжностните лица казаха, че Украйна ще получи само една ескадрила F-16 тази година, приблизително 20 бойни самолета, много по-малко, отколкото се надяваше.

В статията на The Telegraph не се уточнява колко украински пилоти са били обучени в САЩ. Руските военни блогъри побързаха да се подиграят на ситуацията, особено заради шума около F-16 и надеждата, че те могат да променят хода на войната.

Телеграм каналът Fighterbomber, който е специализиран в авиацията, каза, че 6 пилота означава, че Украйна ще може да използва само два изтребителя едновременно, защото „един пилот не може да работи денонощно“. Имайки предвид огромната територия на Украйна и дългият фронт, това на практика е нищо.

В продължение на две години Киев иска изтребители F-16, за да се противопостави на господството на Русия в небето. Общо 80 изтребителя F-16 бяха обещани на Украйна от Дания, Холандия, Норвегия и Белгия. Но Володимир Зеленски и украинските командири се оплакаха, че както и с други обещания за оръжия, това е твърде малко, твърде късно. Длъжностните лица казаха, че когато F-16 най-накрая пристигнат в Украйна, те няма да променят играта, каквито надежди се възлагат.

Една от причините е, че украинските ВВС ще използват западните изтребители F-16 предимно за самоотбрана, за да не се рискува изпращането им в предни линии на фронта, където могат да бъдат свалени.

Базирането на F-16 в Украйна също се превърна в проблем. F-16 се нуждаят от дълга, чиста писта, без камъни или отломки. През последните няколко седмици Русия бомбардира единствените подходящи бази.

Изданието посочва още, че отношенията между Киев и Вашингтон се влошават. Американските медии съобщиха, че по-рано този месец Кремъл се е обадил на Вашингтон, за да предупреди, че Украйна „планира тайна операция“, която ще предизвика по-голяма война. Разгневени и разтревожени, САЩ според съобщенията са наредили на Киев да отмени атаката. Не се уточнява каква е била тя.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: