Отидете към основна версия

10 713 105

ABC News: Две горчиви истини за Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • мобилизация-
  • война-
  • войници-
  • владимир путин-
  • путин-
  • володомир зеленски-
  • зсу

В първите месеци на войната огромен брой украинци се включиха като доброволци в армията. Но тази вълна вече е до голяма степен изчерпана.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна е изправена пред две тежки истини: няма достатъчно войници в момента и се затруднява да намери доброволци, които са готови да се бият на фронта в бъдеще, пише ABC News.

От 2022 г. Украйна забранява на повечето мъже в военна възраст да напускат страната. В резултат на това броят на желаещите да пресекат границата нелегално се е увеличил, според граничната служба на Украйна.

Подпомагани от контрабандисти, някои купуват фалшиви документи, за да се опитат да преминат през официалните пропускателни пунктове. Но други опитват по-отчаян път, опитвайки се да се измъкнат пеша, рискувайки да се удавят в реката.

Две години и половина опустошителни битки сериозно изтощиха силите на Украйна, оставяйки ги на някои места значително превъзхождани по численост от руските войски. Именно недостигът на достатъчно жива сила е и причината руската армия да напредва, макар и бавно, в Донбас през последните седмици.

В първите месеци на войната огромна вълна от украинци се включиха като доброволци да се бият. Но тази вълна вече е до голяма степен изчерпана и повечето от желаещите да се включат доброволци вече са го направили. Тъй като войната е затънала, с десетки хиляди убити и ранени, докато линиите едва се движат, ентусиазмът за присъединяване е избледнял.

През последните месеци правителството на Украйна най-накрая предприе стъпки за справяне с недостига на работна ръка. В края на пролетта беше приет закон за понижаване на наборната възраст и затягане на законовите правила. Служителите от наборната служба сега патрулират по улиците, търсейки мъже във военна възраст, проверяват документите им и понякога отвеждат онези, които подлежат на набор. Това е накарало много млади мъже да се укрият, като рядко излизат навън. Други са заминали в чужбина.

ABC News разговаря с млад украинец, избягал в чужбина. Представен като Игор, пожелалият анонимност мъж разказва, че изпитва чувство на вина, защото неговите родители са в Украйна под обстрела на руските ракети, но в същото време не иска да влиза в армията, защото знае, че ако го ранят тежко, ще бъде бреме за близките си като инвалид. Неговият брат се е върнал от фронта с нараняване на гръбначния стълб и му е казал да не отива на фронта. Игор разказва, че познава хора, които са били убити 2 дни, след като са отишли на фронта.

В продължение на месеци правителството на Украйна избягваше да приеме новия закон за мобилизацията, страхувайки се, че ще бъде непопулярен, а също така бе загрижено да запази по-младите си мъже, които са от решаващо значение за икономическото бъдеще на страната.

Някои украински мъже казват, че се притесняват да не бъдат изпратени на фронтовата линия с неадекватно обучение, страхувайки се да не се озоват в части, които все още следват съветски тактики. Руската армия използва именно такива – хвърля пушечно месо за няколко метра земя.

„Трябва да си обучаван много години, за да бъдеш ефективен войник, а не просто пушечно месо“, разказва друг мъж, представен като Денис. Той твърди, че ако сега отиде на фронта, ще го убият „за 5 минути“. Денис е напуснал Украйна в началото на 2023 г. със семейството си. Той каза, че би бил по-склонен да се присъедини към армията, ако можеше да избере да бъде далеч от фронтовата линия. Той каза, че се тревожи за Украйна и продължава да плаща данъци там и да прави месечни дарения за военните. Денис споделя, че едва ли ще бъде полезен за страната си да победи Русия, ако умре на фронта след няколко минути.

Украйна започна да се опитва да реформира своите практики за набиране на персонал, за да даде на хората повече възможности да избират ролите си, защото едва ли някой иска да е пехота на първа линия.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: