Отидете към основна версия

11 550 238

Украинските изтребители F-16 не смеят да доближат фронтовата линия

  • украйна-
  • русия-
  • ф-16-
  • f-16-
  • война-
  • изтребители-
  • самолети

Американски и европейски източници потвърдиха по-рано тази седмица, че първите обещани F-16 са доставени на Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинските Военновъздушни сили първоначално ще използват първите доставени от Запада изтребители F-16 много предпазливо, вероятно на не по-малко от 40 километра от фронтовата линия, пише Business Insider.

Американски и европейски източници потвърдиха по-рано тази седмица, че първите обещани F-16 са доставени на Украйна, но броят им не е голям. Украйна има само няколко самолета и само няколко пилоти, обучени да ги използват. Освен това Русия разполага със собствени самолети и ПВО, които могат да ги свалят.

Малкият брой самолети и пилоти означава, че Украйна първо трябва да избегне жертви, за да може да лети с F-16 възможно най-дълго.

F-16 трябва да бъдат „добре защитени“ на земята и да бъдат разположени предимно за операции в украинското въздушно пространство, където са най-защитени. Основната заплаха за тях идва от руските системи за противовъздушна отбрана с голям обсег (С-400) и руските изтребители, които остават в руското въздушно пространство, но изстрелват ракети въздух-въздух с голям обсег в украинското въздушно пространство.

Ако украинските F-16 се доближат до фронтовата линия, те ще трябва да останат на "много" ниска височина, за да избегнат руския радар, посочват експерти. Приближаването на по-малко от 40 км до фронтовата линия значително ще увеличи риска. Вероятно пилотите ще стоят настрана първоначално, докато продължават да трупат опит със самолета.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руските сили са готови да свалят първата партида пристигнали в Украйна изтребители F-16 и че те няма да бъдат "панацея" за армията на Киев.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 70 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: