Отидете към основна версия

2 443 42

Foreign Affairs: Съединените щати не са готови за войните на бъдещето

  • украйна-
  • сащ-
  • русия-
  • дронове-
  • война-
  • изкуствен интелект-
  • отбрана-
  • войници

Според авторите няма нищо изненадващо в такъв темп на развитие на събитията, защото войната винаги е стимулирала иновациите

Снимка: Shutterstock

На бойното поле в Украйна бъдещето на войната бързо се превръща в настояще. Хиляди дронове изпълват небето. Тези дронове и техните оператори използват системи с изкуствен интелект, за да избягват препятствия и да идентифицират потенциални цели, пише Foreign Affairs.

AI моделите също помагат на Украйна да предвиди къде да удари. Благодарение на тези системи украинската армия унищожава танкове и сваля самолети с унищожителна ефективност. В същото време руските части са под постоянно наблюдение и техните комуникационни линии, подобно на украинските, могат да бъдат разрушени от врага.

„Двете държави се опитват да разработят още по-напреднали технологии, които могат да издържат на непрекъснати атаки и да преодолеят защитата на врага“, се казва в материала.

През 2020 г. автономен турски дрон, използван от подкрепяни от либийското правителство войски, удари отстъпващи бойци – може би първата атака с дрон, извършена без човешка намеса. През същата година азербайджанската армия използва турски и израелски дронове, за да превземе Нагорни Карабах. А в Газа Израел разполага с хиляди дронове, свързани с AI алгоритми, помагайки на израелските войски да навигират в градска среда.

Според авторите няма нищо изненадващо в такъв темп на развитие на събитията, защото войната винаги е стимулирала иновациите. В същото време днешните промени са „изключително бързи и ще имат много по-голямо въздействие“. Бъдещите войни вече няма да бъдат за това кой може да събере най-много хора или да достави най-добрите самолети, кораби и танкове, вместо това те ще бъдат доминирани от все по-автономни оръжейни системи и мощни алгоритми.

Това е бъдеще, за което Съединените щати остават неподготвени, с техните войски, които не са напълно подготвени да се бият в среда с вражески „изненади“, и самолети, кораби и танкове, които не са оборудвани за защита срещу нападение от дронове. Пентагонът има малко инициативи за коригиране на тези недостатъци и сегашните му усилия се движат твърде бавно. Ако Съединените щати искат да останат водеща световна сила, ще трябва бързо да се променят.

САЩ трябва да закупят нови видове оборудване, да обучат по-добре войниците да управляват дронове и да използват изкуствен интелект. Природата на войната се променя бързо и фундаментално. Съединените щати също трябва да се променят и адаптират.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: