Отидете към основна версия

18 987 336

Украински сили нахлуха в Русия, чеченците бягат панически

  • украйна-
  • рамзан кадиров-
  • русия-
  • война-
  • курска област-
  • суджа-
  • ахмат-
  • чеченци-
  • партизани

Съобщава се за ожесточени боеве в региона. Според експертите все още не е ясно с каква цел се изпълнява тази мисия в Курска област.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руски медии съобщават, че сутринта на 6 август украинската армия е нахлула в руската Курска област, и по-конкретно към град Суджа до границата. Киев не е потвърдил тази информация и не е ясно дали атаките не са извършени от руски партизани, сражаващи се на страната на Украйна.

УНИАН пише, че според руските медии в района са се водили ожесточени боеве, а силите на Рамзан Кадиров, изпратени там да пазят руската земя, са избягали панически.

„Хваленият Ахмат (чеченските спецчасти) се оттегли към Курск, районът е подложен на интензивен обстрел“, пишат източници в Телеграм канала ВЧК-ОГПУ.

Руските власти в този регион съобщиха за атаката с дронове и също написаха, че украинската военна техника е пробила в районите на селищата Куриловка и Гончаровка, а областният център Суджа е бил обстрелван. Някои жители напускат домовете си заради военните действия. Съобщава се за изпочупени прозорци на домове и атаки по въздух с дронове.

Последните събития в Курска област показват, че е възможно създаването на „санитарна“ зона на територията на страната-агресор. Това каза бившият говорител на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, военен експерт Владислав Селезнев в ефира на „Киев24“. Той не изключва сега руските сили да бомбардират собствените си селища, за да отблъснат атаката.

Подобна тактика армията на Владимир Путин използваше и при офанзивата в Белгородска област на руския партизански легион. Кремъл е безразличен колко цивилни жертви ще има дори в Руската федерация.

Според експертите все още не е ясно с каква цел се изпълнява тази мисия в Курска област. Едно е сигурно – независимо дали отговорник е украинската армия или партизански отряди, на населението на Русия трябва да се покаже, че войната много лесно може да се пренесе и на руска територия.

Русия е изпратила подкрепления в южната част на Курска област по границата с Украйна, където 300 украински военни атакуваха руските военни части, предаде вчера агенция „Ройтерс“ като се позова на изявление на министерството на отбраната в Москва. Губернаторът на Курска област Алексей Смирнов по-рано каза, че руските сили са осуетили украинския опит за проникване през границата, но ситуацията остава „сложна“.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 225 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания