Отидете към основна версия

6 310 272

Изненадващата атака на Украйна край Курск унижи руската армия! За 48 часа Киев завладя повече територия, отколкото през 2023 г.

  • русия-
  • украйна-
  • курска област-
  • володимир зеленски-
  • нато-
  • владимир путин

В същото време медиите прогнозират, че въпреки първоначалния си устрем Курското настъпление на Украйна вероятно ще бъде краткотрайно

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изненадващата атака на Украйна край Курск унижи руската армия. Това се казва в материал на "Телеграф".

Изданието припомня, че след повече от две години руска военна агресия Украйна е в настъпление. Така във вторник сутринта най-малко 300 украински военнослужещи пресякоха руската граница при Курск.

"Украинските войски бързо окупираха 350 кв. км руска територия и плениха десетки руснаци. .... За по-малко от четиридесет и осем часа Украйна завзе повече територия, отколкото през цялата злополучна контраофанзива през лятото на 2023 г.", пише британският вестник.

Беше отбелязано, че настъпателните операции на Украйна по посока на Курск не се забавят. В същото време, според експерти, тази офанзива има три основни цели:

1. Да отклони руските сили от настъпателните операции в Донецка област;

2. Да посее раздор в Русия;

3. Да се насърчи постигането на споразумение за размяна на територии по време на бъдещи преговори.

В същото време медиите прогнозират, че въпреки първоначалния си устрем, Курското настъпление на Украйна вероятно ще бъде краткотрайно. Западният и вътрешният натиск вероятно ще принудят Киев да промени курса.

"Въпреки това Курската офанзива показва, че Русия не си е взела поука от светкавичното превземане на Ростов от Групата на Вагнер по време на въстанието през юни 2023 г.

Освен възприетите заплахи за унищожаване на Украйна и използването на тактически ядрени оръжия, Русия не реагира съществено на Курската офанзива.

С пристигането на F-16 и на фронтовата линия, Путин има много причини да се притеснява", заключават авторите.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 101 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: