Тема: Украйна

12 Август, 2024 15:53 3 979 73

ISW: Русия не прехвърля толкова военни сили в Курск, колкото Украйна би искала

  • русия-
  • украйна-
  • курск-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Геолокализирани кадри и руски и украински доклади от 10 и 11 август показват, че украинските сили са напреднали на запад и северозапад в Курска област, въпреки че руските източници твърдят, че руските сили са стабилизирали ситуацията

ISW: Русия не прехвърля толкова военни сили в Курск, колкото Украйна би искала - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Операцията на Украйна в Курска област позволи на украинските сили поне временно да поемат инициативата на бойното поле в един район на фронтовата линия и да оспорят инициативата на Русия в целия театър на бойните действия, която държи от ноември 2023 г.

Украинската операция в Курска област принуди Кремъл и руското военно командване да реагират и да пренасочат сили и средства към сектора, в който украинските сили започнаха атаки. Руските сили обаче не са сериозно забележими с активни операции в Курска област.

Русия продължава с натиска върху Украйна на различни места, за да попречи на украинските сили да натрупат жива сила и материални средства за бъдещи контраофанзивни операции, като същевременно определи темп на бойните действия, който да позволи на руските сили да поддържат последователно продължаващите настъпателни операции.

Руският президент Владимир Путин и руското военно командване вероятно неправилно са преценили, че Украйна няма капацитет да оспори инициативата, а способността на Украйна да постигне оперативна изненада и да оспори инициативата на целия театър на военните действия поставя под въпрос оперативните и стратегическите предположения, на които се основават настоящите руски настъпателни усилия в Украйна.

Украинската операция в Курска област и по-нататъшните възможни украински трансгранични нахлувания налагат на Кремъл и руското военно командване да вземат решение дали да разглеждат хиляда километровата международна граница със Североизточна Украйна като легитимна фронтова линия, която Русия трябва да защитава. Международната граница със Североизточна Украйна е неактивен фронт след руското изтегляне от Киевска, Черниговска и Сумска област от пролетта на 2022 г. и украинското освобождаване на значителна територия в Харковска област през есента на 2022 г.

На практика точно това направиха и руските сили, но спрямо украинските, с откриването отново на фронт в Харков в началото на май 2024 г., за да привлекат и фиксират украинските сили по границата с надеждата да отслабят общата украинска фронтова линия в съвкупност.

Но украинската операция в Курска област ще принуди Кремъл да вземе решение, тъй като настоящото украинско нахлуване представлява значителна заплаха за руските военни операции в Украйна, а и за стабилността на режима на Путин.

Продължителното третиране на международната гранична зона от страна на Русия като спяща фронтова линия е стратегически провал.

Отговорът, който реше да вземе Москва, може да наложи на руското военно командване ограничения в дългосрочното оперативно планиране, с които Русия досега не се е сблъсквала. Това ще ограничи гъвкавостта, с която Русия се ползваше при ангажирането на жива сила и техника за текущите си настъпателни усилия в Украйна, а руското военно командване ще трябва да вземе предвид изискванията за защита на границата, когато определя какви ресурси може да отдели за бъдещи широкомащабни настъпателни и отбранителни усилия в Украйна.

Геолокализирани кадри и руски и украински доклади от 10 и 11 август показват, че украинските сили са напреднали на запад и северозапад в Курска област, въпреки че руските източници твърдят, че руските сили са стабилизирали ситуацията.

В Курска област Русия реагира с набързо събрана и разнородна силова групировка, която е зле подготвена и няма добра координация. Пренасочването на батальонни и по-нискоразрядни части, а не на цели бригади и полкове за отбрана в Курска област, вероятно допринася за трудностите на руските сили. Украинският военен наблюдател Костантин Машовец съобщи на 11 август, че досега руските сили са прехвърлили в Курска област около 10-11 батальона от целия театър на военните действия, но предположи, че тези батальонни части са под предвидената им крайна численост, което вероятно допълнително засилва дезорганизацията на руския отговор.

Дезорганизираният характер на редовните руски батальони, съчетан с решението на Русия да възложи защитата на Курска област на Федералната служба за сигурност (ФСБ), а не на Министерството на отбраната (МО), както и включването на наборници, служители на ФСБ и елементи на Росгвардия в бойните действия, ще попречи на усилията на Русия да установи ефективна отбрана. Машовец оценява, че руските сили вероятно се опитват да спечелят време за по-нататъшно, по-обхватно пренасочване на сили за отбрана в Курска област и се съсредоточават върху свеждането до минимум на украинските настъпателни усилия.

Руската опозиционна медия "Верстка" съобщи, че наборниците, служещи в граничния район на Курска област в началото на украинската операция, не са получили никакви заповеди преди началото на операцията и не са могли да изпълнят заповедта за отстъпление поради украински минометен огън. "Верстка" оценява, че руските сили вероятно се опитват да съберат наборниците в Курска област, за да ги върнат в частите им.

Няма данни украинските сили да действат извън непосредствената гранична зона в Беловски район. Няколко руски военни блогъри твърдят, че украинските сили със значителен брой техника и бронирани машини са пресекли границата със Сумска област в района на Кучеровка и Гоптаровка вечерта на 10 август и бързо са напреднали към Белая и околностите. Руските военни блогъри описват събитието като украински пробив и твърдят, че украинските сили бързо са завзели тактически значима територия, въпреки че последвалите руски твърдения сочат, че украинските групи не са се опитали да завземат терен и са преувеличени успехите на украинските групи.

Високопоставен украински служител на отбраната съобщи, че руските сили са намалили донякъде интензивността на нападенията в Източна Украйна, но че иначе ситуацията остава до голяма степен непроменена на фона на украинската операция в Курска област, което съответства на наблюденията на ISW за темпото на руските настъпателни действия в целия театър.

Наскоро руските сили напреднаха край Купянск и град Донецк и поддържат подобен темп на настъпление в посока Покровск.

Украински официален представител заяви пред АФП, че руските сили продължават да оказват натиск върху украинските сили в Източна Украйна и че руското военно командване не е изтеглило войските си от Източна Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Учуден

    92 16 Отговор
    Още ли дъвчите тая укротъпотия? То и аз мога да ударя един път Кобрата, но после....
  • 3 Щиглец

    79 13 Отговор
    Зеленият играе ва-банк и губи. Ол-ин.
  • 4 Госあ

    61 14 Отговор
    бандерите разчитат на заложниците както Хамас.
  • 5 Самата истина

    75 8 Отговор
    Цитирам

    украинските сили са напреднали на ЗАПАД

    ТОЧНО ТАКА предполагам че настъплението им на ЗАПАД ще продължи още дълго

    Коментиран от #24

  • 6 То се видя

    57 9 Отговор
    Те на укрите винаги криви им излизат сметките.
  • 7 Мята ги

    40 5 Отговор

    До коментар #1 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    По укронацита естествено.
  • 8 Анонимен

    3 8 Отговор
    Ще победим.

    Коментиран от #52

  • 9 някой се оказа в капана ,

    72 5 Отговор
    но още не е ясно кой .
    Не знам какво спечелика укрите с това , обаче развързаха на руснаците ръцете . Кой западняк сега ще се навие да праща войски в Украйна ? Макарона ? Шолц? Ами нали това веднага ще означава директно нападение срещу Русия ! А руснаците тогава ще извадят другия метър .
    И другото е че руснаците ще ги изринат от тяхна територия , обаче дължината на фронта ще се разтегли двойно . Даже по границата с Беларус .
    Украинците даже 16 мобилизации да направят , нямат хора да покрият целия фронта !

    Коментиран от #56

  • 10 ха ха

    4 57 Отговор
    Украинците са толкова навътре в Курска област, че на руснаците ще им трябва година за да ги изтласкат, ако се движат със сегашните темпове на настъпление. Аз тъкмо сметнах, че им остават 500 години до Кийв, а сега 501 поне...

    Коментиран от #20, #43, #57

  • 11 Бен Вафлек

    9 57 Отговор
    Жители на Курск посрещат украинците със "Слава на Украйна" (ВИДЕО)

    Коментиран от #29, #55, #61

  • 12 епилиран нежен ляв демократ атлантик

    66 6 Отговор
    Братя...не сте много тука във форума но на Украйна и трябва помощ. Хайде към фронта. Да помагаме на киевските евроатлантици. Знам че сте смели хора които са готови да умрат за Америка. Нали така пишеме по коментарите? Утре в 10 вечерта ви чакам на Нос Калиакра. От там ще потеглим с гумените лодки подарени на българският военно морски флот от САЩ, и ще ударим омразните руснаци в гръб през Крим! Тази изненадваща атака ще шашне руснаците и те ще дислоцират силите от Авдеевка в нащо направление и така ще дадем глътка въздух на ВСУ! Не забравяйте да минете през сексшопа да си вземете оръжия и други артикули от първа необходимост. Чакам ви!!!

    Коментиран от #71

  • 13 Този Роман

    36 1 Отговор
    Ще го дочета утре
    И без това ще го публикуват пак
  • 14 Иван

    55 3 Отговор
    Как се нарича, когато един цял народ стои и гледа своето погребение? Украинците в момента са в това положение, обаче и ние също.
    Във властта са проникнали лица, които мнозинството не разпознава като свои водачи, но мълчи. Те говорят, подписват и вземат решения, а то мълчи.
    Те говорят, подписват и вземат решения, а то мълчи. Те палят къщата му, вземат децата му, а то мълчи. Водят го в кланицата, а то мълчи.
    Каква е тази зараза, която отнема гласа ти, когато трябва да крещиш?
    Коя награда те кара да наричаш брат си „кацап“, а той тебе „немец“ и кръвта ви да хвърчи на талази, като срязана артерия?
    Войната на фронта е страшна, но това, което се случва в главите на хората, в момента, е хиляди пъти по-страшно!
    Хората се чувстват измамени, сякаш някой нещо им е взел и търсят, кого да обвинят за това. Медиите им крещят от всякъде, „те са“ и сочат.
    Кои са те, другите, лошите, злите, ограбващи съкровеното ни желание за мъничко щастие?
    Тези до нас, тези около нас, тези отсреща, тези на близо, новодошлите, заминалите, тези с дизелите, тези с новите дрехи… Разбирате ли какво става, тревопасни мои, разкошни?
    Вавилонската ни кула се руши върху нас, излишните. Вече не можем да се разберем, дори да мислим, че говорим на един език.
    НЕ ЗНАМ КОИ СА „ТЕ“, НО АКО НЯКОЙ ОТ ТЯХ СЕ ОКАЖЕ ВЪВ ВЛАСТТА МИ ДА РЕШАВАМ СЪДБАТА МУ, СЕКУНДА НЯМА ДА СЕ ПОКОЛЕБАЯ.
  • 15 Никодим

    47 4 Отговор
    Всички укри избягаха и не искат да се връщат в украйна . Не им пука . Само тукашните велосипедисти се напиняте да я подкрепята . Ми фащайте мешката и тичайте на там . Никой не я иска тая компрометирана държава .
  • 16 Ако беше прочел правилно на Кличко

    41 4 Отговор

    До коментар #1 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    текста, щеше да разбереш, че ракети с този надпис хвърчат над главите на хохохолите на фронта.
    Кличко рИве като мЪгаре.
  • 17 Тракия

    8 22 Отговор
    Натовската Киевска хунта громи руската армия . Ден след ден ! Сега се очаква и руската армия да пристигне . Ама от Кремъл нещо не бързат ?!
  • 18 Фигаро

    44 3 Отговор
    Украинската агресия край Курск - маските са свалени. Вече не е SVO, а ВОЙНА! Събитията в района на Курск, преминаването на руската граница, нахлуването на украинските въоръжени сили на нейна територия и пълномащабната военна операция на редовните войски на противника ни позволяват да направим следните политически изводи. .
    1. Периодът на Специалната военна операция приключи. Започна нова отечествена война. И това налага съвсем различни подходи не само на фронтовата линия, но и в цялата вътрешна политика на Русия.

    2. Маската на „жертва на руската агресия” най-накрая свали от режима на Зеленски. Вече никой не трябва да се съмнява, че агресията срещу Русия се е подготвяла преди СВО и е била планирана веднага след приключването на превъоръжаването на въоръжените сили на Украйна от САЩ, включително доставката на бронирана техника, ракети и бойци. На 24 февруари 2022 г. със стартирането на SVO Русия забави тази агресия. .
    3. Високото ниво на организация на нахлуването на въоръжените сили на Украйна, естеството на участващите сили, включително най-добрите западни оръжия, цяла орда от дронове, мощна противовъздушна отбрана и радиоелектронна борба, липсата на PR кампании доказват: атаката е подготвена във Вашингтон, а не в Киев, без да се обвързва с конкретната тактическа обстановка на фронтовата линия.
    5. И най-важното. Русия няма повече мотиви да се мота и да ги жали , а с всички налични сили и средства да се справи с хунтата . Арсеналът от които далеч не
  • 19 какво да се каже

    39 3 Отговор
    Колкото до Зеленски. Издърпаха 8 непълни бригади на руска територия, за да си ги обкръжат там и да ги унищожат. Заформя се голям котел. И второто, доказа се че ако имат възможност бандерите и до Москва искат да стигнат с моторчетата си пръснати като пилци пред заколение. целта им от 2014та година, но им преседна.
  • 20 инфо

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "ха ха":

    Много са ти плоски "концепциите" бе младеж. Бива посредственост, ама чак толкова!
  • 21 споко бе

    36 3 Отговор
    Украинците ги вакумират методично . Даже от чували няма да има нужда . Изпаряват се на молекули .
  • 22 Хайо

    6 3 Отговор
    Бля бля бля ...
  • 23 МНОГО БОЛЕН ФИЛ.РУС.ТАК

    7 27 Отговор
    Ами те руските блатници твърдяха и ,че са избили всички украински войници и всьо било под контрол,а то се оказа как всегда,кална обосралас и лъжене като разпрани,за резил станаха ,че и ние неумните подльоги също!🤔
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 инфо

    31 4 Отговор

    До коментар #1 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    Ти почивен ден нямаш ли? Омръзнал си на всички с непрекъснатите си посредствени писания.

    Коментиран от #63

  • 26 Хахаха

    33 6 Отговор
    Укрите излязоха по+просто племе и от нас!
  • 27 Бай Гого

    6 27 Отговор
    А бря чува се ,че у България имало стотина празнокаунести рюски ратаи дето сите имали по малко акъл от на Кадиров козата?!!!😅😅😅
  • 28 О.З.Полковник Хичев

    39 6 Отговор
    Авантюрата при Курск бележи края на ВСУ! Хвърлени в един безумен и безнадежден щурм там потъват последните резерви на Украйна а оттам и надеждата за стабилизиране на фронта при Донецко направление...Акт на отчаяние и безхаберие и категорично налагане на политически решения, а не решения на Генералния Щаб!

    Коментиран от #62

  • 29 Стоител

    11 5 Отговор

    До коментар #11 от "Бен Вафлек":

    Бен, утре ще копаем към Курило и вероятно няма да имаш интернет.

    Коментиран от #64

  • 30 Атина Палада

    36 4 Отговор
    1-Интереса или там стратегия ли му викате;) на руснаците е да разтеглят фронта.Защо обаче украинците им помагат за това,като самите те (украинците)го разтеглят ?
    2- Пишеше,че най елитните (подготвени)бойци от Украйна са изпратени в Курск,като седмица преди нападението им в Курск ,командира им бил уволнен,защото отказал да бъдат жертвани..
    3- Историята пише,че при ВСВ ,британското разузнаване уведомява руснаците за Курск,обаче руснаците не реагират...Остават германците да влязат ,след,което ги обграждат...останалото е известно.
    Кой изпрати най обучените украински бойци в Курск,се пита в задачата....

    Коментиран от #33, #70

  • 31 Стария Китаеца

    6 27 Отговор
    Да извикаш врага някъде вече ти осигурява тактическо предимство..украинците викат руснаците при Курск и са готови да воюват там..руснаците не пращат нищо защото имат нулеви резерви и ще им трябва време да се съвземат

    Коментиран от #48

  • 32 Дидо

    4 30 Отговор
    Този сайт е шампион по плоска руска пропаганда,само рашподметниците му вярват и квечат в неумния си виртуален клашарски свят!!🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 33 Я пак

    11 5 Отговор

    До коментар #30 от "Атина Палада":

    Ти туко що измисли нова история..освен че руснаците не обграждат германците точно последните се опитват да направят това обаче не успяват заради дълбочината на руската отбрана..след десетдневна интензивна битка Вермахта отстъпва защото е изчерпил целия си офанзивен ресурс и не може да продължи битката

    Коментиран от #36

  • 34 Пияна сган некадърна!

    6 21 Отговор
    Руснаците са прогнили от корупция и в армията си!

    Коментиран от #72

  • 35 Пусин е пpoZ милиционер

    6 21 Отговор
    Московия никога в историята си са нямали толкова npoZ цар, като kacaпина Путин.
  • 36 Атина Палада

    24 3 Отговор

    До коментар #33 от "Я пак":

    Руснаците печелят в Курск тогава...Това е истината...И по важно,защо като британците им снасят,те не реагират,а оставят германците да влязат.....Сега се повтаря същата стратегия на руснаците...Защото аз изключвам руското разузнаване да не е знаело...
    И защо украинците помагат на руснаците да се разтегля фронта..

    Коментиран от #40, #46, #68, #69

  • 37 Аз съм веган

    4 16 Отговор
    Леле какво ли става в бункера на хаяско? Сигурно се смоизяждат

    Коментиран от #66

  • 38 Дедо ви...

    25 3 Отговор
    В 14.33: Русия прехвърля войски към Курск. Какъв риск има за Украйна?
    В 15.53: Русия не прехвърля толкова военни сили в Курск, колкото Украйна би искала?!?!?!?!?!?!?!
    Общите загуби на украинските въоръжени сили за целия период на бойните действия в посока Курск възлизат на 1610 военнослужещи, 32 танка и 23 бронетранспортьора, 17 бойни машини на пехотата, 136 бойни бронирани машини, 47 автомобила, 4 зенитно-ракетни системи, реактивна система за залпов изстрел и 13 оръдия на полева артилерия. Заглушен Старлинк, унищожена радиолокационна станция
  • 39 Фанфан Лалето

    3 27 Отговор
    "Русия ще тръгне да гази света, но накрая ще бъде пpeгазeнa." Това е едно от последните предсказания, които прави голямата българска пророчица Преподобна Стойна през 30-те години на миналия век, малко преди смъртта си.
    "Зли времена вещае Небето за Русия, люде. Няма да мине и век – помнете ми думата – и тя, дето днес е ръгнала да пpeгази света и като порой мътен да го залее, ке биде пpeгазена, ке биде битa, ке се свие в коритото си и дълго време само ке шушне... Ке шушне и ке въздиша. Внуците ви ке го доживеят", предрича считаната за българска светица.
    "България и Русия са като душа и тяло. Големо е тялото, а душата е малка, но без нея плътта е само лeш, cмpaд и тъмнина за ума. България е душата. Щото от тук са тръгнали към Русия и вяра, и книга, и патриарх. Все Богови работи сме ѝ пратили. Ама тялото е неразумно. Неyко е то, завалията. Сляпа сила: днес я гледаш – сака да те прегърне, утре я гледаш – сака да те яде. Тъй става, щом тялото не почита душата си, а някогаш дори не я признава за жива"

    Коментиран от #47

  • 40 Аз съм веган

    4 16 Отговор

    До коментар #36 от "Атина Палада":

    Кво се обясняваш бе. Не виждате ли че се сте смешни като медведев?

    Коментиран от #58

  • 41 Механик

    31 4 Отговор
    Има една съществена разлика между руските и украинските. Тя е, че руските имат още мноооого резерви, които могат да пратят ако се налага. А укринските нямат не само резерви, ами и нищо си нямат.
    С 1000-2000 човека не може да бъде превзета Русия и това е ясно дори на децата. Всичко е парлама и отвличане на вниманието от катастрофалното положение на ВСУ на фронта.
    Нищо. Нека вувузелите малко да се порадват. А изтрезняването както винаги ше е мнооооого болезнено и тежко.

    Коментиран от #49, #54

  • 42 Разликата

    6 3 Отговор
    Нахлуването на руски войски на границата към Харков за да създадат буферна зонс, бе разбира се "непредизвикано"

    Но нахлуването на бандеровци в гранична зона където няма руски войски а само граничари, цивилни и катаджии-полицаи, бе "предизвикано"
  • 43 Фокс

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "ха ха":

    Даааааа такова отстъпление стратегическо ще направят укрите че чак до полската граница ахххахаха джендъри
  • 44 Тома

    15 1 Отговор
    Укрите под натиск на запада си мислят че руснаците имат само една армия защото са много умни
  • 45 автора

    3 3 Отговор
    Между ушите ша ти го муйна . До сливаците .
  • 46 Борис

    3 15 Отговор

    До коментар #36 от "Атина Палада":

    ГНУС докато Русия 3 години "воюва" с НАТО, ВСУ влязоха в Курск.

    Коментиран от #51

  • 47 Хахаха

    10 0 Отговор

    До коментар #39 от "Фанфан Лалето":

    Булката на белогвардееца, какво да каже за руснаците, които прогониха мъжО и. Хихихи.
  • 48 Ха-ха-ха

    20 1 Отговор

    До коментар #31 от "Стария Китаеца":

    Изпращат те точно резерви. Украинците сигурно са си мислили че ще изпратят хора от фронта, че яко ги бият там и скоро ще се пробие. Руснаците си имат и резерви и правят ротация на бойците от фронта. Украинците имаха едни резерви дето ги пазеха за зор заман а сега ги хвърлиха в нещо безсмислено.

    Коментиран от #53, #59

  • 49 Стара информация!

    5 10 Отговор

    До коментар #41 от "Механик":

    ВСУ са почти 18 000 вече .С 1000 души не се освобождават 550 кв.километра колкото и нефелна да е руската ар.
  • 50 az #СВО

    19 1 Отговор
    РФ прехвърля достатъчно сили в Курска област, но не за сметка на ония които участват в СВО!
  • 51 Атина Палада

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Борис":

    Ами щом са ги изпратили:)))))
  • 52 Ти от кои си?!

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен":

    От Нашите,или от Врага...?!
  • 53 Да,бе!

    3 6 Отговор

    До коментар #48 от "Ха-ха-ха":

    Кадировците такава ротация направиха,че са някъде на 50 километра от фронта.Забележи!На фронта е Русия.
  • 54 Дякон Унуфрий Араллампиев

    10 1 Отговор

    До коментар #41 от "Механик":

    Единственото логично обяснение е че нато прави разузнаване как ще реагира Русия при натовски удар през Беларус Друга логика няма Нато не се е отказал да нападне Русия но след фиаското на Украйна трябва да се откаже
  • 55 Ами ДА...!

    12 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бен Вафлек":

    Как няма да викат-,,Слава Украине"...?!
    То е като нашето,навремето-
    ,,Кой не скача- е червен...!"
    Не викат ли... ще видят...-
    ,,Кон-боб яде ли...!"
  • 56 Тц.. Тц...

    0 5 Отговор

    До коментар #9 от "някой се оказа в капана ,":

    Такъв военен стратег като теб как още не са те назначили в генералният щаб на руската армия.
  • 57 Тонката

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "ха ха":

    "Украинците са толкова навътре в Курска област...."

    Навътре, навътре, колко да са навътре? 155 кв километра територия(според британския Телеграф), означават нещо от рода на 21/7 километра....Или 30/5....Или 5/30....Зависи....Та колко да са "навътре"? Горе-долу, са до петото село в областта....Някъде там......😂
  • 58 Абе

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "Аз съм веган":

    Тя не се обяснява, а се мъчи да ти придаде един урок по история белким ти влези нещо в празнатакратуна.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 az #СВО

    17 0 Отговор
    Интересно как от ISW ще коментират превземането на Ню Йорк от руснаците.

    Тая работа вече е въпрос на от 24 до 36 часа!

    На бас, че ще използват истинското му име - Новгородское и ще забравят за "Ню Йорк"! :))))
  • 61 Бай Ставри

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бен Вафлек":

    И ти ли батко сънува мокри сънища.Бравос
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Луд умора няма

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "инфо":

    Всяко село си има по един едиот но тоя е едиот но на село на на областен град.
    Съответно и това диотизмът по е на по-високо ниво.
  • 64 Д-р Гълъбова

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Стоител":

    Не се притеснявайте, копайте спокойно, ще го преместим на 4-ри километър.
    Да пише в интернета tъпотии е част от назначената му терапия.
    Не му помага много обаче.
  • 65 факт

    2 11 Отговор
    Путин е в ступар. Стратегическата инициатива е в ръцете на Зеленски. Незащитени, объркани руснаците ще изгубят своите линии за снабдяване и нашествениците ще останат на волята на гневните освободители на Украйна.
    Путин ще вземе самолет за Южна Америка.
  • 66 факуса

    1 4 Отговор

    До коментар #37 от "Аз съм веган":

    садят зеленчуци,по здравословни са за болния путин,кат замезят ги почват питеците както си знаят,ама ще изчакат и натювците,та да приключат наведнъж,дано не изядат всичкия зеленчук,та да има за теб зелник
  • 67 А нямаше ли едни

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    преди това, дето хвърлиха тонове свои и натовски снаряди и ракети по свои "изконни украински" територии и народ?. Особено по град Донецк? Дори още преди СВО.
  • 68 Госあ

    2 6 Отговор

    До коментар #36 от "Атина Палада":

    Стратегията на гопниците от Кремъл е невероятна ! Да допуснат нахлуване на над 1000 човека с механизирана техника, които да вземат заложници и да започнат прехвърляне на пво и още машини. А най брилянтното изпълнение на невероятните стратези е да пращат колони с войничета, която укрите да думнат на гюме ! Това и върха на човешкия гений !
  • 69 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "Атина Палада":

    Що мразиш толкова руснаците ?
  • 70 Госあ

    2 4 Отговор

    До коментар #30 от "Атина Палада":

    Известно е, че съотношението на жертвите руснаци/германци през ВСВ е нечовешко ! Това е известно
  • 71 Евроатлантик

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "епилиран нежен ляв демократ атлантик":

    Аз отдавна искам да са присъединя към ВСУ и да стрелям по руснаци. Обаче съм на 55 вече, имам наднормено тегло, високо кръвно, диабет и икуцам . Пък и мама не дава :( инак да сам на фронта вече. Но дарявам средства за ВСУ! Мама кът ми даде джобни за седмицата и отделям по 2-3 лв. и изпращам.
  • 72 Ууукрите

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Пияна сган некадърна!":

    щото изобщо не са пияна сган некадърна, прогнили от корупция и в армията си!
  • 73 боже боже боже

    0 0 Отговор
    не знам кой е писал статията . страшна тъпня треба да си пълен идиот за да не разбираш че тва в курск е капан. боже боже.
Новини по държави: