Отидете към основна версия

6 605 107

Скандал в Москва! Руски олигарх критикува войната на Кремъл в Украйна

  • олег дерипаска-
  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • александър дугин

Олег Дерипаска разшири бизнеса си с търговия на метали, когато Съветският съюз се разпадна, правейки състояние чрез изкупуване на дялове в заводи за алуминий

Руският милиардер Олег Дерипаска беше атакуван от поддръжници на войната в Украйна в петък, след като направи рядко антивоенно изявление, в което описа конфликта като "безумен" и призова за прекратяване на огъня без предварително условия.

Дерипаска направи коментара в интервю за Nikkei Asia в Япония тази седмица в кулоарите на срещата на Бизнес консултативния съвет на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC), където той официално представляваше Русия.

Пред Nikkei Asia каза, че той критикува разходите за отбрана на страната си и призова за "незабавно, безусловно прекратяване на огъня" в Украйна, като каза: "Ако искате да спрете войната, първо трябва да спрете огъня".

Докладваните коментари отбелязаха най-силната критика към войната от който и да е руски бизнесмен, който все още остава в Русия от началото на конфликта през февруари 2022 г.

"Преди това позицията на Дерипаска относно специалната военна операция беше двусмислена. Сега той изясни позицията си. Той е от другата страна", каза философът Александър Дугин, смятан за един от ключовите идеолози на войната.

"Това е нож в гърба на нашите сили и помощ за терористите от украинската армия, които нахлуха в района на Курск ", добави Дугин в изявление, публикувано в канала му в Telegram.

Представители на Дерипаска не са отговорили на искане за коментар.

Дерипаска разшири бизнеса си с търговия на метали, когато Съветският съюз се разпадна, правейки състояние чрез изкупуване на дялове в заводи за алуминий. Forbes класира състоянието му през 2024 г. на 2,8 милиарда долара.

Неговите последни коментари надминаха предишните му от 2022 г., когато призова за мир в Украйна и представи войната като трагедия както за руския, така и за украинския народ.

Дерипаска е под санкции от САЩ от 2018 г. и се опита да ги оспори законно в американските съдилища. Той е под санкции на Европейския съюз и Великобритания от 2022 г. Той нарече санкциите "инструмент от 19-ти век" и каза, че са неефективни.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания