Отидете към основна версия

2 650 35

Напълно потушен е пожарът в охладителна кула на атомната електроцентрала в Запорожие

  • украйна-
  • атомна електроцентрала-
  • пожар-
  • запорожие

Огънят не е засегнал по никакъв начин работата на съоръжението, заяви местният губернатор

Пожарът в охладителната кула на Запорожката атомна електроцентрала е напълно ликвидиран.

Това съобщи в своя Telegram канал председателят на Комисията по суверенитет, патриотични проекти и подкрепа на ветераните на Обществената палата на Руската федерация Владимир Рогов, цитиран от ТАСС.

„Пожарът в охладителната кула на Запорожката атомна електроцентрала, който възникна след атака на украинските въоръжени сили, е напълно ликвидиран“, написа той.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви, че пожарът е дело на "чуждия окупатор".

Охладителната кула е специално устройство за охлаждане на голямо количество вода чрез насочен въздушен поток. Охладителните кули с голям капацитет се използват за охлаждане на топлообменници, по-специално в топлоелектрически централи и атомни електроцентрали.

По-рано губернаторът на Запорожка област Евгений Балицки съобщи, че охладителните системи на Запорожката АЕЦ са се запалили в резултат на удар на Въоръжените сили на Украйна. По думите му и шестте енергоблока на централата са в студен престой, няма опасност от парна експлозия, а радиационният фон около АЕЦ и град Енергодар остава нормален. Пожарът не е засегнал по никакъв начин работата на атомната електроцентрала.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: