Отидете към основна версия

12 Август, 2024 07:36, обновена 12 Август, 2024 07:36 14 394 235

Русия и Украйна започват преговори? Инвазията на украинската армия в Курска област шокира Путин

  • украйна-
  • курска област-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • путин-
  • володимир зеленски-
  • курск-
  • кремъл-
  • инвазия

Путин се опита да увери руснаците, че ситуацията е под контрол, за да се избегне „значително вътрешно недоволство“

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна залага, че с една успешна операция в руската Курска област ще може да си извоюва по-добри позиции на масата за преговори с Владимир Путин.

Това заяви пред Business Insider политическият социолог от лондонския Кралски колеж Максим Алюков. По думите му украинската инвазия е „смела стъпка“, целяща да изпрати съобщение, че Киев запазва способността да навреди на Русия по нови и неочаквани начини. Но Украйна ще трябва да запази инерцията, за да отслаби сериозно властта на Путин, смята Алюков.

Експертът посочва, че не е ясно колко дълго Украйна ще може да задържи територията, която е завзела в Русия, ако Кремъл започне мащабна операция, за да я изгони. Business Insider посочва, че нахлуването на Украйна в руска територия е мощен удар върху властта на Путин. Когато Украйна извърши трансграничната атака срещу района на Курск, Кремъл омаловажи инвазията, наричайки я атака от „диверсионна и разузнавателна група“.

Впоследствие се оказа, че мащабите са много по-големи. Путин се опита да увери руснаците, че ситуацията е под контрол, за да се избегне „значително вътрешно недоволство“. Подобни нападения биха могли да подкопаят престижа и властта на Путин - и обърканият отговор на Кремъл е знак за неговата загриженост.

Атаката очевидно е изненадала руските сили. Мотивите остават неясни. Това доведе до остри критики към Кремъл от ултранационалистически военни блогъри, които се чудеха защо руската армия е толкова неподготвена и разкритикуваха хаотичните опити за евакуация на цивилни. Военни анализатори казват, че Украйна се стреми да нанесе смущаващ удар на Путин, като пренесе войната у дома на обикновените руснаци. Украйна може също да се стреми да премести руските войски от фронтовите линии в района на Харков в Украйна, където се водят тежки боеве през последните месеци.

Бунтът на частната армия на Пригожин „Вагнер“ през 2023 г. разкри уязвимостта на Путин. Тогава той беше в шок – сега също изживява такъв. Провалът на Путин да защити Русия е опасен за неговия имидж и обкръжение, а това от своя страна може да подкопае сплотеността и единството на вътрешния му кръг.

Украинският президент Володимир Зеленски в събота за пръв път коментира навлизането на силите на Украйна в южната руска Курска област, дни след като бе съобщено за началото на офанзивата. Украйна доказва, че е "способна да осигури справедливост" и да окаже "натиск върху агресора", каза Зеленски. Главнокомандващият украинските въоръжени сили Олександър Сирски го е информирал за "напредването на войната в територията на агресора". Нито Зеленски, нито военните в Киев предоставиха повече подробности за текущото състояние на офанзивата на украинските войски на руска територия.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 123 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания