Тема: Украйна

13 Август, 2024 06:01 2 755 96

Системата на Путин: море от кръв и морален вакуум

  • владимир путин-
  • кгб-
  • русия-
  • ссср-
  • путин-
  • украйна-
  • зеленски-
  • юрий андропов-
  • борис елцин-
  • константин егерт

Войната срещу Украйна е част от този път, който руският диктатор ще следва докрай

Системата на Путин: море от кръв и морален вакуум - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В съветските задгранични общности, особено в малките, всички знаеха кои са сътрудниците на КГБ. Всъщност тези хора не се и криеха - за тях принадлежността към "службата" беше повод за гордост и пораждаше един вид страхопочитание.

Путин - възпитаникът на Андропов

Още новини от Украйна

Руският президент е типичен представител на последното съветско поколение сътрудници на политическата полиция. Изкачването му към върховете на властта започва на девети август 1999-а година, когато президентът Борис Елцин назначава директора на ФСБ Владимир Путин за министър-председател. Заедно с него на власт идват стотици хиляди служители на Федералната служба за сигурност, наследничка на КГБ, които остават на власт и до днес. Те идват, за да формират режим, който е уникален не само в историята на Русия, но и в световната история. В този режим службите за сигурност не са инструмент на властта, а самата власт.

През 1967-а година партийният апаратчик и бивш посланик в Унгария Юрий Андропов поема Комитета за държавна сигурност, деморализиран от процеса на десталинизация при Хрушчов и кадровите промени. Той го превръща в инструмент за влияние върху партийните ръководители, на които КГБ е подчинен след смъртта на Сталин. Той също така вдъхва на КГБ нова гордост - като на един вид тайно общество на малцина избрани: образовани, знаещи и разбиращи, които в сянка решават съдбата на страната. В обществото КГБ си изгражда репутацията на най-интелигентната и най-малко корумпираната част от съветския държавен апарат.

Идването на Путин на власт е съпроводено от надеждите на хората, които все още добре помнят съветския живот, че сега, под управлението на един добре информиран и неподкупен офицер от КГБ, ще настъпи дългоочакваният "ред".

Путин е избран с "кастинг"

Андропов си извоюва репутацията на просветен партиец, любител на джаза и приятел на (лоялната) интелигенция. КГБ поръчва игрални филми, които възхваляват "чистите ръце, горещото сърце и хладния ум" на чекистите. КГБ от своя страна прикрепя консултанти към филмовите екипи, за да гарантира "правилния" творчески подход. Основната прослава на чекистите е телевизионният сериал "Седемнайсет мига от пролетта" с харизматичния секссимвол на 1970-те години Вячеслав Тихонов в главната роля на съветския агент Максим Исаев, известен още като щандартенфюрера от СС Щирлиц. Сериалът е заснет по книгата на водещия доверен автор на КГБ Юлиан Семьонов и наистина изиграва съдбоносна роля в руската история.

Както по-късно ще разкаже вече покойният политически консултант Глеб Павловски, през 1999-а година той и неговата Фондация за ефективна политика спешно трябвало да намерят наследник на тежко болния Елцин. Хрумнала им идеята да огледат личностите от масовата култура - търсейки сред тях онзи, който се ползва с най-високо доверие. Оказало се, че това е Тихонов-Щирлиц: досущ като своите, но в същото време и малко чужд; малко отнесен и говорещ чужд език; добър (храни бездомно куче), но също така решителен и твърд, дори жесток (убива агент на Гестапо, сякаш е муха); хем е с пагони, хем не е военен. Путин се вписва идеално в този образ, а резултатът от "кастинга" на Павловски продължава да оказва влияние върху живота на Русия и света и до днес.

"Да" на държавния капитализъм, "не" на демокрацията

На Запад все още битува схващането, че Путин първо е бил "демократ" и едва по-късно е поел по пътя на диктатурата. Това е типичен резултат от неразбирането на психологията на офицера от КГБ от късния съветски период. Путин е вярвал (и все още вярва), че в икономиката трябва да има елементи на частна собственост и конкуренция, както е вярвал и Андропов, осъзнавайки задънената улица на съветската икономика. Това обаче не се отнася за петрола, газа, производството на оръжие и диамантите - стратегическите суровини трябва да бъдат под пълния контрол на режима.

Отвличането на кореспондента на радио "Свобода" Андрей Бабицки от служители на ФСБ през януари 2000-а година в Чечения показа на всички, че тогавашният все още изпълняващ длъжността президент Путин ненавижда независимите медии. Арестът на собственика на НТВ Владимир Гусински през юни същата година с цел (успешно) изземване на неговия телевизионен канал пък показа, че Путин, който е завършил Юридическия факултет на Ленинградския държавен университет (ЛГУ), не дава пет пари за принципа на правото и презумпцията за невинност.

Това, което Путин в началото все още не разбира, е как точно да изгради отношенията със Запада, но още оттогава той иска да запази постсъветското пространство като зона на изключително влияние на Москва. Разговарял съм по този въпрос с бивш високопоставен служител в администрацията на Джордж Буш-младши, според когото Путин е стигнал до извода, че позициите на САЩ и Запада са отслабнали след американската инвазия в Ирак през 2003-а година. Нещо повече: Путин е бил убеждаван в безнадеждната слабост на Съединените щати от основните си партньори на Запад по това време - германския канцлер Герхард Шрьодер и френския президент Жак Ширак. И двамата бяха известни със своя скептицизъм към САЩ и изглежда са успели да го предадат на Путин.

Същевременно не бива да се търси противоречие в това, че Путин и неговото обкръжение са "държавници" и патриоти, а са натрупали огромни богатства и имат семейства, живеещи в дворци на Запад, който те мразят. За тях това е допустимо, защото Андропов им е внушил, че са елитът на управниците, който трябва да бъде адекватно възнаграден за неуморната си служба на държавата.

През 2004-а година в речите на руския президент се появяват цитати от руския философ емигрант Иван Илин, починал през 1954-а. И това наистина е знаково събитие. Достатъчен е бегъл преглед на речите на Путин на уебсайта на Кремъл: Илин е най-цитираната от него личност. Привърженик на създаването на корпоративна държава в Русия по модела на фашистка Италия с православен "регент" начело, ненавиждащ идеята за украинска независимост и симпатизант на политиката на германските нацисти, на практика днес Илин е официалният идеолог на режима на Путин.

Зеленски срещу Илин

Повече ще се знае едва след края на диктатурата на Путин, но този, който е насочил Путин към творчеството на Илин, е променил както неговата съдба, така и съдбата на Русия. Щирлиц-Путин е повярвал, че може и трябва да стане новият велик владетел на Русия, който, според заръките на Илин, ще спаси душата ѝ и ще възстанови величието ѝ. Оттук е и внезапно събудилият се интерес на Путин към историята, ухажването на бялата емиграция и обединението на руските православни църкви в страната и в чужбина. Оттук и продължаващата вече десетилетие война срещу Украйна и омразата му към Володимир Зеленски, застанал на пътя на Путин към величието.

Той няма да спре, докато не бъде победен или докато уплашеният елит сам не го отстрани от Кремъл. Общоприетото мнение е, че това е възможно, но малко вероятно. Путин остарява, заобиколен от подобие на двор на средновековен монарх - с лоялни, но посредствени хора. Миналогодишният бунт на Пригожин показа, че системата, която Путин е изградил, всъщност е картонена. Следвайки покойния лидер на наемниците, нейната издръжливост успешно се тества сега от украинската армия в Курск.

Досега режимът е бил спасяван от пасивността на руското общество. Именно то доведе Путин на власт преди 25 години. Обществото не искаше диктатура - искаше само заплати навреме, победа в Кавказката война и да си купи пералня. Искаше също така някой да поеме тежестта на политическата и социалната отговорност, която изглеждаше непоносима за постсъветските хора. Резултатът е море от кръв и морален вакуум. Затова трябва да се внимава с желанията.

Автор: Константин Егерт


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Отец Дионисий

    55 34 Отговор
    Зеленски готви закон за забрана на православието в Украйна.Путин е единственият защитник на православието и нормалността срещу сатанинските секти отвъд океана.Господ му помага!

    Коментиран от #41, #59

  • 3 Фен

    45 16 Отговор
    Малий, английската цензура нахлува и тук! Добре, че нямаме правителство, че няма кой да арестува още.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЯСНО!

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    Лизал си го...,та така добре си запознат...!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Минаващ

    31 12 Отговор
    Да но той е Руснак а всички опоненти са от помазаннейшън единственно той мисли за народа и неговата отрицателна черта е че е мек и милостив
  • 11 Значи Чуркина Зелин

    27 10 Отговор
    Влиза в Русия (но сам той) убиват цививилнлтл население звънът в бърза помощ и убиват и лекарите е доброе а Путин които стреля само по воиската е лош
  • 12 ДВ а вие сте поели пътя на лъжата

    43 9 Отговор
    ДВ една фалшива краварска медия
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Винаги лъгаха

    43 10 Отговор
    Нито една мейнстрийм медия не назова причините за войната, но пък напоително се насажда русофобия.

    Коментиран от #88

  • 15 Читател

    9 13 Отговор
    Написаното е вярно, но да не забравяме, че статията е написана от бивш (?) сътрудник на ГРУ, арабист и военен преводач, още на младини 3 години работил във военната мисия на СССР в Йеменска Арабска Република. КГБ и ГРУ се мразят, но остават част от едно цяло. От 2014 човекът, етнически германец, живее в Литва и работи за ДВ. А дали само оттам получава пари е друг въпрос.
  • 16 И пак мме без культура

    7 3 Отговор
    Сигуренисъм, че почти всички не българите които и са против този от таината служба не знаят какао е култура с две думи. Да и автора също но ни учат

    Коментиран от #48

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тц.. Тц...

    8 11 Отговор
    И кагебеецът бакшиш ги изпрати в Украйна за перални ли бе?, за да удовлетвори мечтите им да имат перални 🙊, и те умират за едни перални, егати и хората, чуден свят, шарен свят.

    Коментиран от #32

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сър Пичук

    15 20 Отговор
    В крайна сметка морето от кръв ще погълне и кремълската фашистка клика. С всеки изминат ден сме все по-близо до този неизбежен момент.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Нееее...

    10 10 Отговор

    До коментар #28 от "Дааа":

    Не е от пропагандата, от простотия стават путинисти.
  • 30 А май така трябваше кат тия убавци

    21 3 Отговор
    Ами представяте ли си АКО в CB0 вместо руснаци бяха американци, (а рycнаците имат средства, но не искат) тогава Оkрайна щеше за три дни да е лyнeн пейзаж както до сега тея миротворци нашите нови братя янkи, употребяваха... aT0Mни б0мби , Б0В , 0бeднeн ypан и колко ли други хуманитарни 0MП и способи по целият свят, където са плъзнали!!!!
    На тоя фон pycнаците пасти да ядат и са божи kравички ... и за това една от целите на pycнаците е да пазят населението, иначе щеха да правят като янkите лyнeн пeизаж!!!!

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Без коментар

    8 5 Отговор

    До коментар #19 от "Тц.. Тц...":

    И за кво са им перални?Те нямат течаща вода.
  • 33 Грешка

    9 11 Отговор

    До коментар #30 от "А май така трябваше кат тия убавци":

    Не бе просто руските азиатци толкова си могат

    Коментиран от #37

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Анонимен

    15 2 Отговор
    Истината е като мазно леке във вода - каквото и да правиш изплува и се вижда! Над 50% от коментарите са цензурирани!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бай той Толстой

    10 11 Отговор

    До коментар #33 от "Грешка":

    Руските азиатци направиха поне отчасти дедо ти гражданин!Иначе ти сега щеше да гониш говедата по баирите и да пиеш рикиия,моето момче!

    Коментиран от #43, #47

  • 38 Пресно, пресно

    8 9 Отговор
    5 км. до Курск.

    Коментиран от #50

  • 39 Начо

    12 12 Отговор
    Само да не барат Путин докато окончателно не затрие русия
    Няма друг който така успешно да направи това
    Аз съм му фен
  • 40 Йото

    10 6 Отговор
    Толкова глупости на едно място...брррр
  • 41 Баба ти Вуна

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Отец Дионисий":

    Отче, я си го на.....ай!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Пак си в грешка

    6 5 Отговор

    До коментар #37 от "Бай той Толстой":

    България е имала градове още когато ония са живеели в блатата барт
  • 44 Беден, злобен и завистлив Ганьо !

    2 1 Отговор
    Искам да плувам
  • 45 И това какво го интересува

    8 2 Отговор
    Целокупният български народ?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 В грешка си...

    5 4 Отговор

    До коментар #37 от "Бай той Толстой":

    Изтрепаха хражданите, а другите държаха по селата и периферията на градовете, за да има пролетариат
  • 48 Хм Хм

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "И пак мме без культура":

    Сигурен ли си, че си българин и ако да, до кой клас изкласи?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Пред последни

    6 6 Отговор

    До коментар #38 от "Пресно, пресно":

    Последно колона Руска бронетехника на марш към Кремъл,Джуджи се е скрило!

    Коментиран от #57

  • 51 НЕТЪРПЕЛИВИЯ

    7 5 Отговор
    Най-много се радвам на русофилските!!! сълзи
  • 52 Айде сега

    12 3 Отговор
    Зелето да пусне една статия и за западната демокрация... За Косово може независимост за Крим не!? Путин не може да прекроява граници но запада може....бомбандират се Ир,ако,ли,би,сър,бия заради човешки права но руснаците в Украйна не биват да бъдат защитени. А демократичните сглобки за Урсула, ЕК какво да кажем
  • 53 Полковника

    2 1 Отговор
    Въшлю.
  • 54 Хавай 5

    7 2 Отговор
    А ЦРУ е напълно деполитизирано.Кво да правим?Грантчета.Скъпотия!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Факт!

    3 4 Отговор

    До коментар #50 от "Пред последни":

    В колоната има и от българските БТР -и.Същите дето копейките разправяха,че за нищо не стават.
  • 58 Артилерист

    9 2 Отговор
    Типична нагласена пропаганда за необразовани. Вчера четох подобна хронология, но не от съчинени измислици, като в този пасквил, а от реални събития и факти, които се случиха действително през последните години непосредствено пред очите ни. Става дума за кървавия преврат на Майдан в Украйна, смяна на законната власт в Украйна с удобни неонацистки марионетки, междувременно присъединяваане на Крим с референдум към Русия, несъгласието на жителите на Донбас да се нацизират, изпращането на редовната укроармия и систематичното обстрелвани и убиване на мирни хора, решението на жителите на Донецк и Луганск да станат самостоятелни държави, изразено и прието от Русия предложение на новите републики да се присъединят към Руската федерация, Мински споразумения за спиране на геноцида и неспазването им, покана от републиките за помощ от Русия, навлизане на руските войски и тн. Кое от тази хронология не е вярно?

    Коментиран от #65

  • 59 Сесесере

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Отец Дионисий":

    Колкото то си отец, толкова и църквата е православна, тази отцепка която ще забранява зеленски!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Истината

    4 5 Отговор
    Пymuнизма е висшият и последен стадий на бандитския капитализъм в Русия.
    Путинизма - това е война и "консолидация" на нацията на основата ненавистта към някоя етническа група, това е настъпление срещу свободата на словото и информационно зомбиране, това е изолиране от външният свят и икономическа деградация.
    Путинизма е контролен изстрел в главата на Русия.
  • 62 Неразбрал

    5 2 Отговор
    А защо Украйна нападна Русия???
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Бухаха

    3 9 Отговор

    До коментар #58 от "Артилерист":

    Абе ти да чуваш да падат ракети в Донецк и Луганск?
    Обаче знаеш ли колко алкохолика от тия републики наториха вече слънчогледите по заповед на Путин

    Коментиран от #71

  • 66 Ксаниба

    3 4 Отговор

    До коментар #55 от "мдаааа":

    Това е стара приказка, но със съвсем друг смисъл.Ти си я изкривил и нагодил по твой русофилски начин.
  • 67 Артилерист

    4 9 Отговор
    Рашизма е по-страшен от фашизма, нацизма и расизма — все човеконенависнически идеологии. И тази ужасна болест вероятно може да бъде излекувана само от най-тежкитие изпитания.
    Единственият народ на Земята, който не вярва в нищо, бездуховен, безнравствен и изоставащ безнадеждно и за дълго от нивото на човешко развитие е руският.
    Изпитанията пред руския народ ще бъдат много трудни, а прогнозата е неблагоприятна. Пътищата на духовността и новите идеи за Русия са затворени.

    Коментиран от #94

  • 68 Зелена еуглена

    6 3 Отговор
    Системата на DW море от простотии и стари памперси.
  • 69 Някой

    7 5 Отговор
    Еха! Щото Запада не е потънал в кръв до шията, както и е стожер на морала.
    Не виждат гредата в своето око, но тръгнали да сочат сламката в чуждото.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 По данни

    9 3 Отговор

    До коментар #65 от "Бухаха":

    На ОССЕ до началото на войната в Донбас и Луганск са убити от украински обстрел 9000 души...това са данни на ЕС!! Виж в нета репортажа на БТВ 2015 за репресиите над българите в Украйна от редовната украинска армия изпратена защото нашите бе искали да се бият....и като слагаш минуси се обоснови а не само мантрата гладна копейка

    Коментиран от #74, #76

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Факт

    3 3 Отговор
    Русия е имперска държава, за което са платили висока цена! Но могат да я унижават.
  • 74 По данни на същата организация,

    2 11 Отговор

    До коментар #71 от "По данни":

    руснаците са убили над 30500 цивилни в Украйна от началото на войната...
    А че си гадна копейка, ясно е на всички... 🤣🤣🤣

    Коментиран от #77, #82, #87, #89

  • 75 Море от кръв и морален вакуум

    2 3 Отговор
    Никога в цялата история на оркскияблатнистан там не е било различно! Никога!
  • 76 Бухаха

    3 7 Отговор

    До коментар #71 от "По данни":

    Донбасци и Луганци умряха със стотици хиляди по заповед на Путин..говорим за проста математика нали се сещаш

    Коментиран от #80

  • 77 Тоест

    3 2 Отговор

    До коментар #74 от "По данни на същата организация,":

    Данните на ОССЕ са верни че Украйна е убила 9000 преди войната....Ами ако запада беше бомбил Украйна както направи със Сър.бия то русия нямаше да трябва да се намесва. За Косово нищо не каза
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Ха-ха-ха

    1 5 Отговор
    Русия явно копира Щатите. Знаем привичките на Дивия запад , дори и наскоро гледахме опит за публично убийство на Тръмп. Хи хи хи хората не са чак с толкова къса памет.
  • 80 Говорим

    8 2 Отговор

    До коментар #76 от "Бухаха":

    За престъпленията на Украйна преди войната!?? И защо тя беше наложителна....явно за теб 9000 убити от Украйна руснаци преди 2022 е нищо...а бе авроатлантик
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Ха-ха-ха

    2 1 Отговор

    До коментар #74 от "По данни на същата организация,":

    Грешиш, казаха за военни а не цивилни. Нали разбираш има разлика.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Учуден

    6 3 Отговор
    Зеленски забрани избори и опозиция, но Путин бил диктатора???
    А типичен пример за "море от кръв и морален вакуум" е случващото се във Дания и Швеция, които вече на практика се управляват от банди.
  • 86 Фактор

    0 2 Отговор
    Зеленски е от комиците!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Напротив

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Винаги лъгаха":

    Темата се обсъжда от момента на започването на войната, но чугуна си е чугун приятелю. Няма оправия
  • 89 тц тц

    7 3 Отговор

    До коментар #74 от "По данни на същата организация,":

    Според ООН убитите цивилни в Украйна са 9500...за справка твоите господари от САЩ в Ирак убиха 1 000 000 цивилни, в Афганистан 250 000, в Япония 650 000, във Виетнам 120 000, в Югославия 42 000. За убитите 45 милиона индиaнци да не споменавам.
    Когато фaктите говорят джeндъритe пeдoфили трябва да мълчите!

    Коментиран от #93

  • 90 Гост

    6 5 Отговор
    Наследниците на хитлер ни обясняват колко е лош Путин

    Коментиран от #92

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 "Наследниците"

    3 2 Отговор

    До коментар #90 от "Гост":

    Са тъкмо в Русия, а Путин е новият им Гуру!
  • 93 В "малка" грешка си

    2 2 Отговор

    До коментар #89 от "тц тц":

    Избитите индианци от ред неците са наполовина повече - 100 милиона.
  • 94 А ти,

    1 1 Отговор

    До коментар #67 от "Артилерист":

    към коя идеология причисляваш твоята крайно репресивна идеология?
  • 95 Никой

    1 0 Отговор
    Този от дясно Петър Волгин ли е ?
  • 96 Град Козлодуй

    2 1 Отговор
    НАТОвско оръжие, НАТОвски военни, НАТОвски данни от НАТОвски сателити, ама НАТО НЯМА участие във войната