Отидете към основна версия

20 511 196

Китай с извънреден коментар за украинската инвазия в Русия

  • украйна-
  • китай-
  • русия-
  • курска област-
  • война-
  • инвазия-
  • владимир путин-
  • си дзинпин

Пекин твърди, че зоната на бойни действия "не трябва да се разширява", визирайки прехвърлянето на войната на руска територия

Снимка: БГНЕС/ EPA

За първи път от началото на специалната военна операция на украинската армия в руската Курска област Китай направо официално коментар за случващото се.

Външното министерство в Пекин призова двете страни за „деескалация“. Ведомството посочи, че следи случващото се на границата между Украйна и Русия. „Китай ще продължи да поддържа комуникация с международната общност и да играе конструктивна роля в насърчаването на политическо уреждане на кризата“, се казва в позицията на Пекин.

Китайската народна република също така обяви, че „бойното поле не трябва да се разширява“, с което индиректно призовава украинската армия да напусне Курска област.

Китай, който продължава да е най-важният международен съюзник на агресора Владимир Путин, в нито един момент до момента не призова руската армия да се изтегли от всички окупирани територии в Украйна, включително полуостров Крим.

Според военни експерти от началото на пълномащабната война, която Путин започна срещу Украйна на 24 февруари 2022 година, Китай не доставя директно оръжия и ракети на Москва, но ѝ дава военни компоненти за производството на такива.

Украинският президент Володимир Зеленски в събота за пръв път коментира навлизането на силите на Украйна в южната руска Курска област. Украйна доказва, че е "способна да осигури справедливост" и да окаже "натиск върху агресора", посочи украинският лидер. Нито Зеленски, нито военните в Киев предоставят повече подробности за текущото състояние на офанзивата на украинските войски на руска територия. Анализатори са на мнение, че целите на украинската операция са две: първо, да унижи режима на Путин, и второ - руската армия да прехвърли войски от Донбас към Курск.

Целта на украинското нападение в Курска област е да дестабилизира Русия, пише британският вестник "Гардиън". Остава неясно доколко операцията ще издържи в средносрочен план на фона на заплахите на Кремъл, че тя ще бъде смазана с помощта на руските подкрепления. Русия смята, че в нея участват няколкостотин украински войници, но според цитиран от "Гардиън" украински официален представител броят им възлиза на хиляди. Киев хвана Русия неподготвена, като нанесе удар в слабо защитен сектор на фронта, в който не е имало значителни боеве от пролетта на 2022 г., като проби ограничената гранична отбрана. След няколко дни на сражения в югозападната част на Русия и двете страни отчитат успехи, но сраженията продължават.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 83 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания