Отидете към основна версия

19 292 199

Във Вашингтон: Украйна може да наеме пенсионирани американски пилоти за своите F-16

  • украйна-
  • ф-16-
  • нато-
  • линдзи греъм-
  • русия-
  • изтребители

Според сенатор Линдзи Греъм по този начин Украйна ще може да използва самолетите F-16, предоставени от партньорите й по-рано, а украинските пилоти ще бъдат съответно обучени

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският сенатор от Републиканската партия Линдзи Греъм заяви, че Украйна може да покани пенсионирани западни пилоти на F-16, които искат да се борят за свобода, да се бият на нейна страна. Той направи това изявление по време на брифинг след разговори с украинския президент Володимир Зеленски в Киев на 12 август.

"Украинците ще потърсят сред страните от НАТО готови пилоти, които са се пенсионирали, за да им помогнат, докато обучат свои собствени пилоти", каза той.

Според сенатора по този начин Украйна ще може да използва самолетите F-16, предоставени от партньорите ѝ по-рано, а украинските пилоти ще бъдат съответно обучени. Той смята да повдигне този въпрос в САЩ.

"Моето послание е: трябва да бъдем напълно ангажирани. Това е, което искам да видя през 2024 г.: ще повдигна този въпрос. Моля президента Байдън, преди да напуснете поста си, да се погрижите тази покана да бъде отправена", добави Линдзи Греъм.

Най-смъртоносният пилот на F-16 от американските военновъздушни сили, пенсионираният подполковник Дан Хемптън, който се е сражавал във войните в Персийския залив, Косово и Ирак, по-рано заяви, че е готов да помогне на Украйна. Той отбеляза, че не е единствен сред пилотите. По-специално, те биха могли да помогнат с обучението на пилоти директно в Украйна.

Дан Хемптън добави, че в краткосрочен план е необходимо украинските пилоти "да бъдат допълнени от пилоти на F-16 от други държави, които имат хиляди и хиляди часове боен стаж на тези самолети".

"Вие решихте да изберете F-16 и вече ги имате. И има достатъчно голям резерв от пилоти като мен, които биха дошли и биха помогнали, ако ни помолят, това може да има значение", каза той.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 126 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: