Тема: Украйна

18 Август, 2024 11:20 2 688 85

Владимир Путин не се отказва от бавното настъпление в Донбас, ситуацията в Курска област остава на заден план

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • курска област

Руските сили се стремят да създадат натиск, но за да преследват ограничени териториални цели и са се отказали да преследват по-оперативно значими цел

Владимир Путин не се отказва от бавното настъпление в Донбас, ситуацията в Курска област остава на заден план - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинското нахлуване в Курска област и руските настъпателни операции в Източна Украйна не са решаващите военни операции, които спечелят войната. Както руските, така и украинските сили нямат способността за отделни решителни операции и трябва да провеждат множество последователни операции с ограничени оперативни цели, които са далеч от победата, но като цяло могат да постигнат стратегически цели. Твърде рано е да се оценяват резултатите и оперативното значение. Но те ще имат значение, доколкото са свързани с поредица от последващи руски и украински кампании във времето.

Мащабът не позволява на двете страни да разрешат войната в една-единствена решителна кампания. ISW наскоро публикува "Украйна и проблемът с възстановяването на маневрата в съвременната война", където д-р Фредерик У. Каган и д-р Кимбърли Каган отбелязват, че Украйна и Русия имат способността да установят дълбоки отбранителни позиции и резерви, които ще предотвратят всяка една кампания от постигането на стратегически цели на войната, преди тя да достигне кулминацията си.

Още новини от Украйна

Руският президент Владимир Путин и руското военно командване вероятно разглеждат поддържането на инициативата като стратегически императив за спечелване на война на изтощение срещу Украйна и както украинското нахлуване в област Курск, така и руската офанзива в Източна Украйна ще определят дали руските сили могат да запазят инициативата в краткосрочен план. Руските сили от ноември 2023 г. провеждат последователни настъпателни операции в цяла Източна и Североизточна Украйна като част от кампанията.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Руските военни не са предприели нова операция през последните месеци, за да поддържат постоянен офанзивен темп в Украйна, особено в Донецка област. Путин и руското военно командване са приели, че месеци ще продължат да водят до маргинални тактически печалби.

Путин изрази теория за победата в Украйна - постепенен пълзящ напредък за неопределено време, като същевременно попречат на Украйна да проведе успешни оперативно значими контранастъпателни операции.

Руската армия изглежда се опитва да поддържа нападателния си натиск в Донецка област и вероятно се надява, че устойчивият офанзивен темп ще привлече достатъчно украински ресурси за отбранителни операции в района, за да попречи на Киев да се противопостави инициативата на бойното поле другаде, като се възползват от въздействието на нахлуването в област Курск в целия театър. Само защото руските сили дават приоритет на настъпателната операция срещу Покровск, обаче не означава, че Украйна трябва да реши да даде приоритет там пред усилията другаде.

В момента руските сили се стремят да превземат целите Донецка и Луганска области и руската армия вероятно измерва успеха на руските настъпателни операции в Източна Украйна с това колко по-близо доближават руските сили до тази цел. ISW отдавна е оценил, че руските усилия за превземане на Часов Яр или изтласкване на украинските сили от източния бряг на река Оскил в Харковска област преследват значими от оперативна гледна точка цели, но руските сили вместо това дават все по-голям приоритет на усилията за превземане на Покровск и напредване на запад и югозапад на град Донецк, цел, която е с относително по-малко оперативно значение.

Руските сили може да се фокусират върху напредването в тези райони, защото тези сектори на фронта предоставят възможности за по-големи териториални придобивки и защото тези райони позволяват на руските сили да напреднат по-близо до границите на Донецка област.

Руските сили се стремят да създадат натиск, но за да преследват ограничени териториални цели и са се отказали да преследват по-оперативно значими цел.

Украински официални лица посочиха, че операцията на Украйна в Курска област няма дългосрочни териториални цели, а вместо това има за цел да генерира оперативен и стратегически натиск върху руските сили в целия театър. Украински официални лица публично заявиха, че Украйна не се интересува да държи територия в Курска област в дългосрочен план и има за цел отчасти да се защити от руски удари, като същевременно принуждава руските сили да преразпределят сили от другаде на театъра и усложнява руската логистика.

Няма забележими оперативно значими териториални цели в района, където Украйна започна нахлуването в Курска област, и Украйна не е ангажирала ресурсите за операцията, необходими за преследване на действителни оперативно значими териториални цели по-нататък в Курска област, като превземането на град Курск. Следователно успехът на украинското нахлуване не трябва да се оценява от гледна точка на руската територия, превзета от украинските сили.

Украинската операция в Курска област вече създаде оперативен и стратегически натиск върху руските сили. Следващите фази на боевете в Русия вероятно ще генерират още по-голям натиск върху Путин и руската армия. Украинското нахлуване накара руската армия да преразположи до момента до 11 батальона.

Съобщава се, че американски служители са заявили за New York Times в статия, публикувана на 15 август, че Русия е ангажирала резерви в Курска област, които в противен случай би поела ангажимент да задълбочи настъпателните операции в Източна Украйна през следващите месеци.

Предислоцирането на руските сили и ангажирането на елементи от оперативните резерви позволи на руските сили да забавят първоначално бързите украински успехи в Курска област и да започнат да ограничават мащаба на украинското нахлуване.

Путин и Кремъл почти сигурно ще се опитат да си върнат руската територия в Курска област, която украинските сили са завзели, тъй като продължаващата украинска окупация на руска територия би била стратегически удар върху десетилетните усилия на Путин да циментира наследството на руската стабилност, сигурност и геополитическо възраждане.

Една руска контранастъпателна операция за връщане на територия, завзета от украинските сили в Курска област, много вероятно ще изисква още повече жива сила, оборудване и материални средства. Руски източници твърдят, че украинските сили консолидират позициите си в Курска област и изграждат укрепления, въпреки че е твърде рано да се прецени колко силно украинските сили ще защитават окупирани позиции в Русия срещу вероятни руски контраофанзивни операции.

Също така е твърде рано да се прецени кога руските сили ще спрат напълно украинския напредък в Курска област и ще завземат инициативата на бойното поле, за да започнат по-голяма контранастъпателна операция. Руските сили са изразходвали значителна бойна мощ в усилията за превземане на Покровск, които започнаха в средата на февруари 2024 г., след като превзеха Авдeевка, и оттогава са напреднали приблизително 23 километра в района за шест месеца на най-интензивните боеве в Украйна през 2024 г.

Съобщава се, че Русия и Украйна са планирали да се срещнат в Катар през август 2024 г., за да обсъдят възможен мораториум върху украински и руски удари по енергийна инфраструктура, но Русия временно отложи срещата след началото на украинската операция в Курска област. Washington Post съобщи на 17 август, че лица и дипломати, запознати с въпроса, са заявили, че Украйна и Русия планират да изпратят делегации в Доха през август 2024 г., за да присъстват на обсъжданията с посредничеството на Катар относно предложения мораториум.

Според Washington Post, като изданието се позовава на дипломат пожелал анонимност, Русия е отложила срещите след нахлуването на Украйна в Курска област, но не е отменила изцяло преговорите. Washington Post съобщи, че два източника, запознати с преговорите, са заявили, че неуточнени висши украински служители смятат, че срещата има 20 процента или по-малко шансове за успех, дори ако украинските сили не са провели операцията в Курска област. Съобщава се, че Русия и Украйна обсъждат такъв мораториум от юни 2024 г. след предложенията на Катар към Украйна и Русия.

Дипломатическият източник на Washington Post заяви, че след като Русия е отложила участието си в преговорите, Украйна иска да проведе двустранни срещи с Катар, но Катар не смята едностранните срещи за полезни. The Washington Post съобщи, че украинската президентска канцелария е заявила, че срещите в Катар са отложени "поради ситуацията в Близкия изток" и че дискусиите ще се проведат чрез видеоконференция на 22 август. Не е ясно дали дискусиите на 22 август ще включват руската делегация, или не.

Русия остава незаинтересована от смислени преговори, независимо от желанието за възможен мораториум върху ударите по енергийната инфраструктура.

Съобщава се, че Великобритания чака одобрение от САЩ, преди да даде "зелена светлина" на украинските сили да използват ракети Storm Shadow за удари на дълги разстояния срещу военни цели в Русия. Изданието The Timesсъобщи на 16 август, че е подадено искане за одобрение от САЩ преди повече от месец (приблизително средата на юли 2024 г.) и все още се чака отговор от администрацията на американския президент Джо Байдън.

Втори източник от правителството на Обединеното кралство каза на The Times, че дискусиите относно Storm Shadows "продължават" със съюзниците на Обединеното кралство, а трети източник описа процеса на одобрение като "рутинен". The Times заяви, че Обединеното кралство, САЩ, Франция и друг неопределен съюзник от НАТО трябва единодушно да одобрят промяната в политиката. Политиката на Обединеното кралство относно способността на Украйна да използва ракети Storm Shadow за удари по военни цели в Русия става все по-неясна през последните месеци след няколко противоречиви изявления на британски официални лица.

Кремъл възобнови абсурдната си информационна операция, в която се твърди, че украинските сили подготвят атаки под фалшив флаг, потенциално с "мръсни бомби", срещу руската АЕЦ "Курск" (КАЕЦ) и окупираната АЕЦ "Запорожка" (АЕЦ), което вероятно ще подкопае по-широко Западна подкрепа за Украйна на фона на руските неуспехи на бойното поле в Курска област. Няколко видни руски ръководители, включително руското Министерство на отбраната (МО), операторът на ядрената енергия Росатом, руските дипломати и окупационните власти заявиха на 17 август, че украинските власти подготвят атака под фалшив флаг срещу АЕЦ.

Руският държавен информационен бюлетин РИА Новости твърди, позовавайки се на източник от руските органи, че украинските сили планират да извършат тази атака с бойни глави, съдържащи радиоактивен материал, а няколко руски блогъри и видни рупори на Кремъл широко разшириха този разказ за "мръсна бомба".

Руските власти, най-вече бившият министър на отбраната Сергей Шойгу, за последен път прокараха историята за мръсната бомба в този мащаб през октомври 2022 г. на фона на продължаващите контраофанзивни усилия на Украйна в Южна Украйна и само седмици преди тези усилия да принудят руските сили да се изтеглят от западния (десен) бряг на Херсонска област. Изявленията на Шойгу от октомври 2022 г. също имаха за цел да изплашат западните служители да се откажат от подкрепа за Украйна на фона на неуспехите на руското бойно поле и тази цел остава непроменена. Руската информационна операция под "фалшив флаг" се основава на предположения, които противоречат или подкопават този разказ и пренебрегва факта, че Русия се е доказала като несигурен оператор на ЯЕЦ.

Украинските сили последователно демонстрират способността си да нанасят удари в тила на Русия и окупираната Украйна на разстояния, по-далеч от приблизително 60 километра между АЕЦ Курск и международната граница или приблизително 30-40 километра от текущото ограничение на заявеното украинско настъпление в Курска област със сегашните си възможности.

Известни блогъри, свързани с Кремъл, подкопаха тази информационна операция, като отбелязаха, че украинските сили вече имат способността да нанасят удари на това разстояние и оцениха, че една мръсна бомба би била "твърде сложна".

Кремъл също така отново пробва заплахите за ядрените централи. Руските сили стреляха по Запорожката АЕЦ по време на превземането на централата през март 2022 г., съхраняват и експлоатират военно оборудване в рамките на ядрената централа.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохо Бохо

    76 12 Отговор
    Великата бандерска победа в КуРск лека полека стана ситуация. Пропагандата яко включи задна

    Коментиран от #26, #74

  • 2 Путин

    15 32 Отговор
    Напред, напред и само напред!
    Кръгом и пак напред!
    Докато постигнем целите на СВО!
  • 3 На Путин не му трябва Курск, той

    18 33 Отговор
    "освобождава" украинските територии, защото там има природни богатства и предприятия. Те са му важни, а не руснаците, които вече там ги няма, те се преселиха в Русия.

    Коментиран от #6

  • 4 Бонев

    78 13 Отговор
    Накрая Русия ще си върне Курск и ще вземе Донбас. Това ще е резултатът от великият втори контранаступ.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Защо Донбас е важен

    14 13 Отговор

    До коментар #3 от "На Путин не му трябва Курск, той":

    Т.нар. Донецки каменовъглен басейн, формирал се е въз основа на големите запаси на въглища и желязна руда и развилата се на тяхна основа добивна и тежка преработваща промишленост. От април 2014 г. е място на бойните действия от войната в Донбас между правителството на Украйна и подкрепяни от въоръжените сили на Руската федерация сепаратисти. В резултат на това, големи части от Донбас днес са окупирани от Русия.

    Коментиран от #24

  • 7 Гориил

    61 15 Отговор
    Изтощени и отслабени от рани, глад и липса на боеприпаси и гориво, украинските войници продължават масово да се предават, ругаейки своите командири.

    Коментиран от #8, #28

  • 8 Роки

    14 44 Отговор

    До коментар #7 от "Гориил":

    Руснаците са обречени на неуспех защото не са щастливи
  • 9 Мол ния!

    13 42 Отговор
    Вече 102 селища и градове са ОСВОБОДЕНИ в К.Н.Р !
    1858 км² !
    7 К москали са обкръжени след унищожението на 3 Мост!

    Коментиран от #85

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Баце

    27 6 Отговор
    Някои си мислеха, че насреща си имат полуидиот като клоуна, а те са най-големите "играчи", жалки самозабравили се неокони.
    Най-хубавото предстой.
  • 12 Байдън

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Анализатор":

    Сладък ли ми е анална?
  • 13 ДрБр

    29 6 Отговор
    ООкрайна умря

    Коментиран от #37

  • 14 az #СВО

    48 4 Отговор
    Даже не четох материала.
    Все пак нека не забравяме, че другарите от НПО-то създадено, за да ръководи и координира войната срещу РФ, а именно ISW, миналата година много академично и задълбочено ни обясняваха как в резултат на "Контранаступа" на ВСУ с РФ и с Путин е свършено! :)))

    Толкова за "аналитизма" и "компетентността" на другарите от ISW!

    Коментиран от #22, #60

  • 15 Без коментар

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Анализатор":

    Изречението дори не е сложно. На колко години си?
  • 16 А така

    30 5 Отговор
    и каква става тя. Смелите украински бойци настъпват към западната си граница. Скоро ще остане само самотни украински девойки които ще красят българските плажове и това много ме радва. Свободна употреба.
  • 17 Днес започва 7-ми МЕСЕЦ от Без'аналогови

    6 23 Отговор
    Щурм на ...75 К москалье към ХАРКОВ и ВОЛЧАНСК!
    В момента могучая се намира на.... ПОЧТИ същите позиции ( 1 км напредък )
    ФАКТ
  • 18 А пък

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Анализатор":

    Ты обысальса
  • 19 нямам,нямам

    22 4 Отговор
    В Курск, ще има Чувал, Вокзал, Москва и Сървайвър в Сибир...

    Коментиран от #23

  • 20 Ний ша Ва упрайм

    21 4 Отговор
    след разпада на СССР бандитско-мафиотската "приватизация" на ресурсите на Донбас от семити и западния капитал сега търпи провал и се налага същите да плащат на бандеругите да си ги върнат обратно. Да ма не са питали Путин. Мора е голем

    Коментиран от #76

  • 21 ВВП

    16 1 Отговор
    Да напомним:
    "Балът на вампирите свърши."
  • 22 рамАзан козо-Е-ба беше категоричен:

    5 13 Отговор

    До коментар #14 от "az #СВО":

    " за 7 часа ще задържим Зеленски и 16 бандери от правителството"!!! ))))))) 24.02.22 ! ФАКТ
    АБЕ.... МАНИ)))))

    Коментиран от #31, #58

  • 23 Кога? ))))))

    2 13 Отговор

    До коментар #19 от "нямам,нямам":

    2 републики вече са ОСВОБОДЕНИ
    Хахахах
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Европеец

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо Бохо":

    Не знам пропагандата според мен си върви с пълна сила..... Информацията е противоречива и често пъти взаимно изключваща се.... Статията бая дълга и няма да я чета..... Руските медии Не знам по каква причина нещо слабо информират за положението на фронта и в курска област.... Но ще чакаме да видим какво ще стане, въпреки че на тоя етап края не му се вижда....

    Коментиран от #66

  • 27 az #СВО

    28 7 Отговор
    Извънредно!

    Втори английски танк "Чаланджър"предаде богу дух на Курската дъга!

    Не им понася на западните танкове на тази земя!

    Исторически доказано.... :))))

    Коментиран от #38, #42

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ела да ти кажа

    0 14 Отговор
    Те украинците ще се погрижат рашката да има още много места.Дето да трябва да гони говедата си в настъпление.Байдънката сега го няма да им слага прът в колелата.
  • 30 Дреме му на

    4 15 Отговор
    Фюрера за защита населението, важно е да завзема земя в Украйна
  • 31 Бла-бла

    15 5 Отговор

    До коментар #22 от "рамАзан козо-Е-ба беше категоричен:":

    Влезни в час.18 Август сме 2024г. 🤣 И оправи правописа, че с тези малки и големи букви е като манджа с грозде, не че написаното ще е шедьовър, но поне няма да дразни очите.
  • 32 Дреме му на

    3 11 Отговор
    Фюрера за защита населението, важно е да завзема земя в Украйна
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Атина Палада

    5 16 Отговор
    Украинците трябва да отстъпят временно Цял ДОНБАС а всички войски от фронта да ги изпратят в КУРСК . За няколко дни ще влязат във Москва! Няма кой да ги спре!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 az #СВО

    21 4 Отговор
    На Курската дъга в редиците на агресора дотук са установени да воюват американски, английски, френски, полки и финландски военни.

    Коментиран от #44

  • 37 Бухахаха ха

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "ДрБр":

    Ти ще я изпревариш!
  • 38 Цъ.....

    5 18 Отговор

    До коментар #27 от "az #СВО":

    4 вертушки Ка- 52 свалени. 2100 москали и 48 ТИК ТОК Спринтьори... ПЛЕНЕНИ! Стотици танкове, гаубици, БМП, камиони и други бронирани автомобили ---- ТРОФЕЙНИ!
    1875 км.² и 102 селища и градове ОСВОБОДЕНИ!! И то за..5 дня
  • 39 Е, да

    1 6 Отговор

    До коментар #10 от "тъй шъй":

    Ти от телефона в соца не ставаше. На жицата цял ден. Донус-бонус-халтус-малтус!
  • 40 Проста логика

    21 5 Отговор
    Дълъг текст, много лъжи.
    Накъсо: РФ има достатъчно резерви за всички фронтове, нови и стари.
    ДНР трябва да бъде изчистена от нацистите, така че трябва да се превземе важния транспортен възел Покровск.
    Валякът си върви бавно и мачка, без фойерверки и сензации.

    Коментиран от #54

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Корекция

    15 2 Отговор

    До коментар #27 от "az #СВО":

    Стигнаха до номер 4. Това не е добра реклама за ангийското оръжие, но най вече няма значение, английски оръжие вече няма да се произвежда, промишлеността в Англия умря.
  • 43 Гориил

    15 3 Отговор
    Генералите от НАТО направиха трагична грешка поради ниска квалификация и презрение към Украйна.Нещастни братя украинци! Хранят се до насита с дажби на руската армия и се лекуват в болници на първа линия. След това украинските мъже подписват договори с руското министерство на отбраната, за да получат разрешение за пребиваване и руско гражданство.
  • 44 Моряка

    16 1 Отговор

    До коментар #36 от "az #СВО":

    Само ние липсваме.С когото сме се хванали,вси сме то провалили.Сега с украинците сме братя,свабдяваме ги със снаряди,с които да разкъсват бившите ни братя.Някой още да иска да ни стане брат?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 az #СВО

    20 5 Отговор
    Извънредно!

    Преди около час руснаците прерязаха основния път за снабдяване на ВСУ на южнодонецкото направление: Угледар-Константиновка.

    Угледар практически е блокиран от североизток.

    Коментиран от #48, #50, #67

  • 47 Георги

    8 5 Отговор

    До коментар #33 от "Хмхмхмхмхм":

    Като си идат руснаците, ще дойдат брадати. И тогава ще има изуй г...щите.))))))

    Коментиран от #65

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Европеец

    5 5 Отговор

    До коментар #33 от "Хмхмхмхмхм":

    Нещо много си си повярвал..... Изчакай малко да мине жегата, да не слънчасват хората като тебе.....

    Коментиран от #79

  • 50 Гориил

    8 3 Отговор

    До коментар #46 от "az #СВО":

    Струва ми се, че в Угледар няма достатъчно украински войници от района на Курск.Руските войници са вдъхновени и изпълнени с очакване за триумф.
  • 51 55 от Козлодуй

    2 5 Отговор

    До коментар #41 от "Моряка":

    Ти чети. Нищо не знаеш.
  • 52 Без коментар

    2 4 Отговор

    До коментар #41 от "Моряка":

    Тука няма сми. Пробвал ли си да надприказваш Мира Кришан с красавицата на запис? Образа е същия кукундел, но реален.
  • 53 Факт

    4 3 Отговор
    Опитът учи, че веднъж дадени, оръжията се използват по усмотрение на притежателя. Явяват се и универсално сридство за изнудване на донорите, независимо дали той го признава!
  • 54 Европеец

    4 3 Отговор

    До коментар #40 от "Проста логика":

    Съгласен съм..... Валяка някой път върви бързо, някой път тромово, важното е да притиска добре..... А валяка Дали буксува, ако има специалисти по ПСМ да каже....

    Коментиран от #63

  • 55 Между Редовете

    14 3 Отговор
    Само от казаното че руснаците не спират настъплението в Донбас и Курск остава на заден план човек може да заключи че пушилката която се дига около Курск е атлантически кйорфишек.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Потребител

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "рамАзан козо-Е-ба беше категоричен:":

    Глупостта ходи по хората...така казваше моята учителка по БЕЛ, и е факт...

    Коментиран от #61, #81

  • 59 Ами да

    3 7 Отговор
    Да взимат Москва, путин ще се премести в Крим!

    Коментиран от #70

  • 60 Така ли

    1 10 Отговор

    До коментар #14 от "az #СВО":

    За твоя "аналитизъм и компететност" ,трябва вероятно доста да се изпише,айде няма смисъл. Вие много обичате да обсъждате западните такива по понятни причини,изостанали сте с по вече от век от нормалния свят! Станахте за смях пред цял свят! От вас нищо не сме чули ,освен плашене ,закани и таралежене. Много трудно е за обяснение, ти точно каква СВО се явяваш?
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Пиночет

    4 7 Отговор
    Това е, защото Путин смята руснаците за добитък!
  • 63 Селяка

    2 7 Отговор

    До коментар #54 от "Европеец":

    Не само буксува,колелата вече му се спукаха.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Хаххахха

    0 4 Отговор

    До коментар #47 от "Георги":

    Е, поне разбрахме кои ще им пуснем!

    Коментиран от #69

  • 66 Селянин

    7 7 Отговор

    До коментар #26 от "Европеец":

    На руските медии им е наредено да мълчат.Руснаците упорито питат,къде е руската армия?Отговор-няма! Възрастна рускиня нарече Путин к@чи син.Копейките чувствително намаляха!
  • 67 Констатация

    5 4 Отговор

    До коментар #46 от "az #СВО":

    За сега от тебе сме прочели само лъжи,copy/paste руска пропаганда!
  • 68 Име

    2 1 Отговор
    Когато армията тръгне напред, никой не трябва да я спира.

    Коментиран от #72

  • 69 Ихууууууу ганчо

    2 5 Отговор

    До коментар #65 от "Хаххахха":

    Няма как копейка да не парадира с простащината си.
  • 70 Става

    3 1 Отговор

    До коментар #59 от "Ами да":

    Тъкмо по лесно ще го нацелят от базата в Румъния.
  • 71 Наркос

    8 3 Отговор
    Аз пък съм в Германия и чета тукашната преса. Настроението като цяло е отчайващо , отново вдигнаха цените на ток и газ , бензина е 1.80 евро , има призиви за отмяна на ембаргото на руски петрол , информацията че Зеленски е наредил взривовете на Северен поток , допълнително покачва напрежението. Има много информация за украинските военни които са мобилизирани насила и сега търсят възможност да дезертират , голяма част от тези военни са с руско самосъзнание, ненавиждащи режима в Киев. Като цяло , настроението не е добро.

    Коментиран от #73, #77

  • 72 Точно така

    2 2 Отговор

    До коментар #68 от "Име":

    Както руската,кръгом и пак напред.
  • 73 ЛЪЖЕШ

    1 4 Отговор

    До коментар #71 от "Наркос":

    Мизернико! От кое село беше?
  • 74 Видял

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо Бохо":

    Руснаци приветстват ВСУ в Курска област и молят украинците да обесят Путин.
  • 75 Моряка

    6 1 Отговор

    До коментар #45 от "Хмхмхмхмхм":

    Не знам ,братко,кой е по ахмак,щом не знаеш или премълчаваш,че президента Радев още преди войната най малко 2 пъти тихомълком подписа годишни доклади на НАТО,че Русия е враждебна държава.Но това почти не беше разгласено от нашите СМИ,вероятно защото народът ни е предимно русофилски.Така че ние първи го надървихме срущу Русия.

    Коментиран от #80

  • 76 Видял

    2 7 Отговор

    До коментар #20 от "Ний ша Ва упрайм":

    Руснаци приветстват ВСУ в Курска област и молят украинците да обесят Путин.
  • 77 Пиночет

    2 4 Отговор

    До коментар #71 от "Наркос":

    Още малко му остава на палячото Путин,като падне всичко ще се нормализира!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Ехеееее

    2 2 Отговор

    До коментар #49 от "Европеец":

    Ти прекалено си повярвал на заблудите си,Русия ни обяви за враг! Какво търсите вие тук? Защо не се приберете в "рая на земята"?
  • 80 Ихууууууу

    2 4 Отговор

    До коментар #75 от "Моряка":

    Толкова ли те дразни факта,че не сме се навели отново пред Русия,или забрави ,че България вече не е задунайска губерния??

    Коментиран от #84

  • 81 Така е

    0 2 Отговор

    До коментар #58 от "Потребител":

    Ти си живото потвърждение
  • 82 Продължавай Вова в същия дух!

    3 0 Отговор
    Няма нужда да се отказва от бавното освобождения на Украйна от западната диктатура.Така идеално пречуква врага с ятаците му.Справя се перфектно!
  • 83 фактите

    0 1 Отговор
    В началото на войната щяха да превземат Киев за 3 дни,а сега вече са на вълната "Нека ни взимат областите и градовете и без това си имаме много"
  • 84 Моряка

    3 0 Отговор

    До коментар #80 от "Ихууууууу":

    Ами по ли е добре да сме американска губерния?Съвсем изгубихме суверинитет,за пръв път в историята ни имаме на своя територия чужди бази,отказахме се от изгодните АЕЦ Белене и Южен поток,над 150 НПОта денонощно промиват мозъците на подрастващите,ликвидирахме си промшшлеността,ефектиното едро селско стопанство,на първо място сме по смъртност.Три милиона златни младежи напуснаха за винаги родината си.По голяма национална катастрофа не сме имали в историята си.
  • 85 😂😂😂

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мол ния!":

    А 102,те са завладяло най малко 1260 + 4 галактики,7 планети, 8 звезди ,слънцето ,луната и май сега превземат село близо до Шабла😂😂😂😂
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания