Отидете към основна версия

1 688 41

Украйна отрече участие във взривовете на "Северен поток"

  • северен поток-
  • украйна-
  • русия-
  • балтийско море-
  • подоляк-
  • михайло подоляк-
  • володимир зеленски-
  • киев-
  • газопровод

Подобно действие може да бъде извършено единствено с широкообхватни технически и финансови ресурси, каза Подоляк

Снимка: БГНЕС/ EPA

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк, отрече участие на неговата страна във взривовете, които повредиха газопровода "Северен поток 2", като за сметка на това посочи Русия в коментара си за Ройтерс днес, предаде БТА.

Световни агенции предадоха вчера, че разследването на взривовете на руските газопроводи „Северен поток“ в Балтийско море през 2022 г. се насочва по украинска следа, след като стана ясно, че е издадена германска заповед за арест на украински водолаз, заподозрян според няколко медии в участие в диверсията заедно с още двама украинци.

"Подобно действие може да бъде извършено единствено с широкообхватни технически и финансови ресурси [...] И кой разполага с всичко това към момента на взривовете? Само Русия", заяви Подоляк.

Разследването на взривовете на руските газопроводи „Северен поток“ в Балтийско море през 2022 г. се насочва по украинска следа, след като стана ясно, че е издадена германска заповед за арест на украински водолаз, заподозрян според няколко медии в участие в диверсията заедно с други двама украинци, предаде Франс прес.

Това последно развитие на мистериозния случай, който се разследва вече почти две години, беше разкрито вчера от германски медии – обществения телевизионен канал А Ер Де и престижните вестници "Цайт" и "Зюддойче цайтунг".

Полската прокуратура потвърди пред АФП, че през юни е получила европейска заповед за арест, издадена от германската федерална прокуратура за живеещ по това време в Полша украинец, идентифициран като Володимир З. Съгласно правилата на европейската правна взаимопомощ полските власти са имали 60 дни да отговорят на германското искане и да арестуват заподозрения.

Според германските медии украинският инструктор по гмуркане Володимир З. е живеел недалеч от Варшава. Той е заподозрян от германското правосъдие, че заедно с други двама украински водолази, представени от германските медии като Евген У. и Светлана У., е участвал в саботажа на газопровода в дълбините на Балтийско море. Предполага се, че триото е транспортирало взривните вещества до мястото на инцидента на борда на ветроходната лодка „Андромеда“, за която германската прокуратура разкри, че през 2023 г. е започнала разследване. Според разследващите лодката е тръгнала от Рощок в Германия по Балтийско море, след което е направила междинна спирка на датски остров, преди да се насочи към Швеция и Полша.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: