Тема: Украйна

14 Август, 2024 22:17 2 680 36

Украинска следа в мистериозните взривове на газопровода „Северен поток“

  • северен поток-
  • северен поток 2-
  • балтийско море-
  • газопровод-
  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • разследване-
  • водолаз-
  • германия

Това последно развитие на мистериозния случай, който се разследва вече почти две години, беше разкрито днес от германски медии

Украинска следа в мистериозните взривове на газопровода „Северен поток“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Разследването на взривовете на руските газопроводи „Северен поток“ в Балтийско море през 2022 г. се насочва по украинска следа, след като стана ясно, че е издадена германска заповед за арест на украински водолаз, заподозрян според няколко медии в участие в диверсията заедно с други двама украинци, предаде Франс прес, пише БТА.

Това последно развитие на мистериозния случай, който се разследва вече почти две години, беше разкрито днес от германски медии – обществения телевизионен канал А Ер Де и престижните вестници "Цайт" и "Зюддойче цайтунг".

Още новини от Украйна

Полската прокуратура потвърди пред АФП, че през юни е получила европейска заповед за арест, издадена от германската федерална прокуратура за живеещ по това време в Полша украинец, идентифициран като Володимир З. Съгласно правилата на европейската правна взаимопомощ полските власти са имали 60 дни да отговорят на германското искане и да арестуват заподозрения.

Междувременно обаче той е напуснал Полша в началото на юли, за да се върне в Украйна, съобщи полската прокуратура, която хвърля вината върху германските власти. Според полската прокуратура германските власти не са успели навреме да регистрират заподозрения като издирвано лице, което му е позволило да избяга. Германската федерална прокуратура, която отговаря за един от аспектите на разследването за взривовете, отказа да отговори на запитванията на АФП за коментар.

„В Берлин заместник-говорителят на правителството Волфганг Бьохнер не коментира последното развитие на събитията, но намекна пред медиите, че германското правосъдие е решено да продължи разследването на саботажа, независимо кой стои зад него. „Разследването се провежда /.../ без разлика на замесените лица и независимо от резултата“, каза той и добави, че това не променя факта, че Русия води агресивна война срещу Украйна в нарушение на международното право.

Според германските медии украинският инструктор по гмуркане Володимир З. е живеел недалеч от Варшава. Той е заподозрян от германското правосъдие, че заедно с други двама украински водолази, представени от германските медии като Евген У. и Светлана У., е участвал в саботажа на газопровода в дълбините на Балтийско море. Предполага се, че триото е транспортирало взривните вещества до мястото на инцидента на борда на ветроходната лодка „Андромеда“, за която германската прокуратура разкри, че през 2023 г. е започнала разследване. Според разследващите лодката е тръгнала от Рощок в Германия по Балтийско море, след което е направила междинна спирка на датски остров, преди да се насочи към Швеция и Полша.

Германските власти са силно изненадани от липсата на съдействие от страна на Полша в това разследване, съобщават германски медии, които споменават възможни съучастници на украинското трио в Полша. Потърсени по телефона от различни германски медии, Володимир З. и Светлана У. отричат да са участвали във взривовете.

Според германския всекидневник "Велт", който се е свързал днес със Светлана У., тя възнамерява да предприеме правни действия срещу твърденията на германските медии. Макар че Швеция и Дания вече бяха прекратили разследването на случая в началото на годината, германските следователи продължиха работата си. Според германските медии обаче на този етап няма доказателства, които да сочат, че заподозрените украинци са действали по нареждане на украинските власти, тайните служби или въоръжените сили на страната си.

Киев отрича да носи каквато и да било отговорност за саботажа. „Никога не бих направил това“, заяви украинският президент Володимир Зеленски пред германския вестник "Билд" през юни 2023 г. През март 2023 г. в. „Ню Йорк таймс“ съобщи, въз основа на информация, получена от американското разузнаване, че зад саботажа стои „проукраинска група“, но без участието на украинските власти. На 26 септември 2022 г. четири огромни изтичания на газ, предшествани от подводни експлозии, се случват в рамките на няколко часа един след друг по „Северен поток“ 1 и 2 – газопроводите, които свързват Русия с Германия и по които се пренася по-голямата част от руския газ за Европа. По време на взривовете газопроводите не са били в експлоатация, посочва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изключително много вярвам на

    47 0 Отговор
    германците и на украинската следа.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пич

    56 1 Отговор
    Хахаха , същото като - Една банка раздаде необезпечени пари на едни хора , всички служби знаеха , но умишлено се мотаеха !!!
    Въпрос - Ние ли научихме европейски номера , или европейците научиха български номера ?!
  • 5 Хохо Бохо

    7 39 Отговор
    На кого му пука за „Северен поток"?...

    Коментиран от #19, #22, #25

  • 6 ТаУмВзе

    46 5 Отговор
    Изцяло работа на Ми6 под диктовка на краварчето, за да обвинят руснаците Пак! Натам щеше да е по лачено, ако руснаци беха отрезали интернет оптиката във атлантическия океан! Тогава краварчето щеше да превърти флипера от Кеф!

    Коментиран от #35

  • 7 зИленски

    39 2 Отговор
    КЪДЕТО ИМА КАФЯВО И РЯДКО ВСЕ НИЕ СМЕ

    Коментиран от #10

  • 8 Нормално

    46 2 Отговор
    Украйна е новото терористично творение на създаващият и спонсориращ терористи САЩ.
  • 9 Сатана Z

    37 3 Отговор
    Пълен тшак. Укро нацистите са обикновенни мародери и психопати убиващи цивилни разрушавайки държавата си доколкото я има.След два—три месеца отново ще започнат руските удари по енергийната им система,която ше бъде унищожена бавно и методично.Нарща се: Декомунизация—разрушаване на всичко построено от СССР.
    Северен поток не е лъжица за тяхната уста.
  • 10 ТАКА Е!

    29 3 Отговор

    До коментар #7 от "зИленски":

    Вие сте намесени във взривяването на :
    Северен поток,Язовир Нова Каховка,ЗАЕЦ...!!!
  • 11 Ако преди

    3 32 Отговор
    три години украинците бяха взривили всички тръби,идващи от русия,войната щеше да е свършила,а рсфср нямаше да я има.

    Коментиран от #24

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 МАРА ТъПОТО

    31 3 Отговор
    Въоръжените сили на Руската федерация унищожават жива сила и техника на украинските въоръжени сили, които на 6 август започнаха настъпление в пограничните райони на Русия, съобщава министерството на отбраната на Русия в сводката си от 14 август.
  • 14 Ароматизирана укра

    39 3 Отговор
    Вече всеки може да сочи украинците като терористите на Европа, а те си вярват, че това е уважвние. Кой уважава тоалетната хартия? Тя просто е средство, необходимо средство и нищо повече.
  • 15 АУУУУУ

    4 23 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    РАШИСТКИ МЕЧТИ.......С ТЯХ ЩЕ СИ ОСТАНЕШ🚾🚾🚾🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #17

  • 16 Хей

    16 2 Отговор
    С гумена лодка са пренесени два тона... А?
  • 17 Какви мечти бре

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "АУУУУУ":

    Има реалности и глупави деца и тролене, не променят реалността! Но виж, гнусят от САЩ и от себе си!
  • 18 Амчи

    27 2 Отговор

    До коментар #3 от "Амчи":

    Само дето германците мълчат, като накакани, че БайДън лично е наредил на Си Ай Ей да организират и извършат тази операция и сега укpо пите ците, ще оберат гейлето, а баш световния терорист ни лук ял ни памперс пълнил?
  • 19 Пак неразбрал

    25 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хохо Бохо":

    На кого му пука ли?"Зелените" реват срещу кравешките пръдни и искат да слагат данък върху месото, млякото и т.н.,защото метанът бил газ с парников ефект 30 пъти по-голям от СО2.Какво количество природен газ е изтекло в атмосферата при взривяването на тръбите и защо същите тези "зелени" мълчат като бити ....... по това събитие.
  • 20 Володимир З. 🤔

    2 11 Отговор
    Дали това не е унищожителят на Zомбита Володимир Зеленски 😂😂😂
    Той ли е мистериозният водолаз😂
    Ако е така, значи е освободил и Германия от газовите окови на сибиреца 😂😂😂
    Какъв човек само 🤟
    🇧🇬🇪🇺🇺🇦
  • 21 Джоко

    16 2 Отговор
    Създадохте си чудовище, яжте му л.н.ата.
  • 22 рашка в колапс

    1 8 Отговор

    До коментар #5 от "Хохо Бохо":

    на никой. И да не беше унищожен, нямаше да се използва.
  • 23 Казуар

    2 6 Отговор
    А пък евроатлантикът Бойко, като световен политик построи газопровод на Путин.

    Коментиран от #34

  • 24 АКО...

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ако преди":

    ...баба ти бе мъжка,сега нямаше да пишеш кухи фрази...!
  • 25 Чукча писател

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хохо Бохо":

    Прочети статията и ще разбереш, на кого му пука!
  • 26 Демпси

    1 2 Отговор
    Вярно е! Този го видях с костюм на Ихтиандър до една сергия в Приморско. Той имаше вече оборудване, но другите двама си купиха водни очила, шнорхели и плавници!
  • 27 До този момент , ви имах

    2 0 Отговор
    За 50/50 айде в коша 👋
  • 28 Забавно и развлекателно

    10 3 Отговор
    четиво за деца и юноши за "Трима души е една лодкс". Рапанаджийчета. Стара партенка.

    А САЩ и Норвегия с бели костюми. Срам за националния предател Шолц продал малката си жалка душичка.
  • 29 Просто пак опитват

    13 0 Отговор
    да пробутат тая стара партенка!
    Сиймор Хърш вече публикува обстойното си разследване. С детайли. За извършителите САЩ с помощта на Норвегия.
    Затуй и Дания и Швеция казаха че няма да публикувар разкритията си и ги засекретиха.
    Сега се търси удобна партенка за наивници.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Даже модорейтор

    2 0 Отговор
    Не може ви подмие срамът 👋
  • 32 Те са открили

    7 0 Отговор
    топлата вода. Това се знаеше от началото.
    Сега остава да открият и колелото.
    Такава операция без трибуквените агенции на америка е невъзможна.
    Остава въпросът, защо го сервират германците чак сега.

    Коментиран от #33

  • 33 горски

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Те са открили":

    Сервират го,защото явно ще се отказват да помагат на Украйна.Общественното мнение трябва да се подготви...за да измият седалището на САЩ,понеже при едни мирни преговори,не върви арбитърите да са терористи.Поредната масова манипулация приложена в/у нефелни мозъци.
  • 34 Правилно

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Казуар":

    И сега прибираме такси за това.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: