Отидете към основна версия

10 871 120

Инвазията в Курска област прекъсна тайни преговори между Русия и Украйна

  • украйна-
  • курск-
  • курска област-
  • русия-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • путин-
  • зеленски-
  • катар-
  • преговори

Украинската армия извърши изненадваща атака на руска територия на 6 август, предизвиквайки хаос и паника в Кремъл

Снимки: БГНЕС/ EPA

Русия и Украйна е трябвало да проведат тайни преговори за частично прекратяване на огъня, предаде американското издание The Washington Post, цитирайки дипломати и официални лица.

Според източниците воюващите страни е трябвало да проведат преговори в Катар за споразумение за спиране на атаките срещу енергийната инфраструктура в двете страни. Изненадващата офанзива на украинската армия в Курска област обаче е осуетила преговорите, които е трябвало да се състоят този месец.

Отбелязва се, че Киев и Москва са възнамерявали да изпратят делегации в Доха този месец за съответните преговори. Посочва се, че евентуално споразумение би се равнявало на частично прекратяване на огъня.

Дипломат, запознат със ситуацията, каза, че Катар е обсъждал мораториум върху енергийните удари с Киев и Москва през последните два месеца. По думите му и двете страни са се съгласили срещата на върха да се проведе в Доха, като са оставали да бъдат уточнени незначителни детайли.

Преговорите, на които катарците са действали като посредник, са се провалили мълниеносно след инвазията на ЗСУ в Курска област в ранните часове на 6 август. Делегацията на Москва определи това като „ескалация“, а Киев не е предупредил Доха за трансграничната си офанзива. Белият дом отказа да коментира тази информация.

Някои участници в преговорите са се надявали, че частичното споразумение може да се превърне впоследствие в мирен договор за прекратяване на войната. Украински и руски официални лица не са се срещали лице в лице за преговори от първите месеци на войната, когато делегации от двете страни се събраха за преговори в Истанбул. Тези преговори в крайна сметка се провалиха. Неуспешни преговори имаше и в Беларус.

Въпреки че Киев може да е подобрил бъдещата си преговорна позиция благодарение на инвазията, вероятността от предстоящи мирни преговори изглежда е намаляла. Тази седмица Путин публично обеща да не смекчава преговорната си позиция. Исканията на Путин са ясни – капитулация на Украйна, която се изразява в това тя да се откаже от влизане в НАТО и от 1/5 от своите територии, окупирани в момента от руската армия (включително Крим). Киев, от своя страна, иска справедлив мир, който се изразява в изтегляне на руската армия от Украйна.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк, заяви вчера, че трансграничното навлизане на силите на Киев в руската Курска област е било необходимо, за да бъде убедена Москва да започне честни преговори. Той посочи, че Украйна няма интерес от окупацията на град Курск, но тя трябва да принуди Русия да започне преговори при условията на Киев.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 47 гласа.

Свързани новини