Тема: Украйна

9 Септември, 2024 12:50 4 134 75

"Тази ситуация в Русия ще продължи най-много 10 години"

  • владимир путин-
  • олег орлов-
  • русия-
  • кремъл-
  • путин-
  • украйна-
  • война-
  • москва-
  • диктатор

Когато ерата на един диктатор като Путин започне да отминава, обкръжението му внезапно схваща, че трябват реформи, казва руският правозащитник Олег Орлов

"Тази ситуация в Русия ще продължи най-много 10 години" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Олег Орлов бе сред разменените между Русия и Запада затворници на 1 август тази година. Оттогава насам той се намира в Германия. Ето какво казва той:

„От една страна бе неочакваното, просто опияняващо усещане за свобода, но от друга – едно много горчиво чувство, защото гледаш през прозорец без решетки, но знаеш, че много дълго няма да можеш да видиш родния си град Москва“ - казва пред АРД руският правозащитник.

Още новини от Украйна

Руските правозащитници продължават да работят

Пред германската обществено-правна медия той подчертава, че макар и да се намира под огромен натиск, руското гражданско общество все още е живо. Сътрудниците на Орлов от правозащитната организация „Мемориал“, на която той е съосновател, продължават работата си – някои от тях полулегално, други – изцяло нелегално. Орлов съобщава, че неговите приятели и колеги от „Мемориал“ и до днес организират посещения из Москва – по местата на политически репресии от съветско време. Те продължават да оказват подкрепа от Русия и от чужбина на политическите затворници.

Правозащитникът споделя пред AРД, че „Мемориал“ и другите правозащитни организации постоянно събират информации за състоянието на човешките права и за политическите затворници в Русия. „Предоставяме правна помощ на хората, които са били подложени на изтезания – не само в рамките на политическите процеси, но и в другите наказателни производства. Помагаме и на мигранти, и на хора, които са били принудени да избягат от Курска област, например.“

Защо в Русия има толкова малко протести

На въпроса на AРД защо в Русия почти няма протести срещу режима, Олег Орлов казва: „Всяка съпротива води дотам, че можеш да загубиш свободата си или най-малкото работното си място. Само да споменеш името на Навални в положителен аспект и да кажеш, че не е бил терорист и е бил осъден несправедливо, и вече можеш да бъдеш обвинен за участие в терористично обединение“. Орлов разказва пред германското издание, че е бил в една килия с мъж, осъден именно по тази причина – получил седем години зад решетките.

„Всеки може да прецени дали е готов да протестира и да оказва съпротива в тези условия. Ако потърсите отговора на този въпрос, ще разберете защо в Русия има толкова малко протести. Но все пак дори и при тези условия има съпротива“, посочва Орлов. Той е категоричен, че държавната пропаганда дава сериозно отражение и поне частично отравя обществото. Според правозащитника от социологическите проучвания става ясно, че мнозинството в руското общество е за това да се сложи край на войната на базата на мирни преговори.

Кога ще настъпи краят на Путиновия режим

„Не очаквам срив на режима, но очаквам неговия край – най-малкото с оглед на биологичния фактор. Путин вече е възрастен и в следващите години неизбежно ще загуби контрола, включително и върху силовите структури. И колкото повече остарява, толкова повече обкръжението му ще се замисля над въпроса какво ще настъпи след него. А колкото повече се замислят, толкова по-силно ще намалява неговото влияние“, казва Орлов пред AРД.

Руският правозащитник отбелязва, че икономиката на Русия се е оказала с доста повече съпротивителни сили, отколкото се е очаквало, но въпреки това се намира в задънена улица. „Дори ако процесът на бавния упадък продължи още няколко години, вече и хората от близкото обкръжение на Путин ще започнат да осъзнават, че трябва да се направи нещо. Населението също ще започне да осъзнава това все повече. И затова си мисля, че сегашната ситуация може да остане още най-много десет години. След което ще настъпи или срив, или режимът бавно ще започне да се разпада отвътре и на елитите ще им се наложи да направят нещо. Дотогава гражданското общество и опозицията в Русия, а тази и в изгнание, ще трябва да обмислят какво трябва да се случи.“

Пред германската обществено-правна медия Орлов споделя и мнението, че когато ерата на един диктатор започне да отминава, т.нар. елити около него постепенно стигат до разбирането, че са необходими реформи. Стигне ли се дотам, гражданското обществото и опозицията трябва да поемат най-важната роля – да окажат натиск за истински реформи, а не козметични.

Автор: Екарт Аретц ARD


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    36 22 Отговор
    Или докато пропишат у Белгия на Кирилица.

    Коментиран от #70

  • 2 честен ционист

    20 32 Отговор
    „Не очаквам срив на режима, но очаквам неговия край – най-малкото с оглед на биологичния фактор"

    Императорът на Третия Рим Вова не Институция, непреходен. След настоящия Вова ще дойде нов, по-млад и по-висок, ама с все същата блатна походка бандита.
  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    50 13 Отговор
    Като видя афтора и няма нужда да чета поредният пасквил с предизвестени глюпости !

    Коментиран от #27, #75

  • 4 Умира Бункерния страх ливец

    20 33 Отговор
    Путлер се оказа жена с пола.

    Коментиран от #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Спецназ

    31 17 Отговор
    СВЪРШИ ОТДАВНА времето на американските агенти-Президенти(Горбаччов) и

    УБИТИТЕ от ЦРУ скоротечно по неясни обстоятелства
    Черненко и Андропов за да дойде Горбачов "ТЕХНИЯ".

    За малко да си развалят Държавата И ГО ОСЪЗНАХА!!!

    Руснаците вече са си научили урока и СЛЕДВАЩИЯ ще е още по- трудна оферта.

    ФАКТ!!!

    Коментиран от #9, #24

  • 7 така е

    11 14 Отговор
    Хляба е по-силен от бомбите.
  • 8 Ъхъ

    29 11 Отговор
    Прав си бай Олег! Всички чакаме Путин да падне и да дойде някой решителен мъж, поне като Сталин!

    Коментиран от #13

  • 9 ами то

    18 26 Отговор

    До коментар #6 от "Спецназ":

    Путин до момента е убил и осакатил поне 1 милион руснаци. Значи е по-голям американски агент от Горбачов.

    Коментиран от #20

  • 10 НАБЛЮДАТЕЛ

    16 28 Отговор
    Глупости. След година , година и половина максимум глада ще ги удари яко и макар че руснаците са свикнали с мизерията катаклизмите ще започнат. И на никого няма да му е за една завоевателна война при празен хладилник
  • 11 Много ясно

    12 23 Отговор
    Путин до 10 г. няма да е жив от толкова транквиланти за педофилски и "победоносен" тонус.
    Аман от фейкове!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Кои сте

    8 19 Отговор

    До коментар #8 от "Ъхъ":

    "всички". Всички от шепата копейки ли? Подкреплението от руски ботове не се брои.. Те са машинни бракми.
    Кой ти е крив, че си слабак по математика, та си измисляш безпочвени надежди.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ха ха

    11 19 Отговор
    И като настъпи властовия вакуум след Путя, какво ще се случи с Русия?
    1. По корав диктатор.
    2. Вътрешна мафиотска война.
    3. Разпад на няколко феодални имения враждуващи помежду си и с контрол над ядрено оръжие.
    Кой кого ще търси за подкрепа и кой кого ще подкрепи? Китай, НАТО, СА, Турция и Иран... Северна Корея?
    Войната на Путя в Украйна се очертава като войната на Испания във Филипините - последната за империята...
  • 16 Бойкот на алчните от О-Л-Х

    21 4 Отговор
    За кучетата-предатели - ку.чеш.ка съдба и скорошна с.мърт...
  • 17 656

    19 5 Отговор
    Тези не са ли чували за българската поговорка, че " който копае гроб на други, сам пада в него ". Хайде стига сте вещаели смърт на другите, биологичният часовник цъка за всички.
  • 18 Шаренкови

    14 5 Отговор
    Все едно Асен Генов да обяснява кога ще свършела ерата Радев. Ще свърши, когато му изтече мандата. Ако имаше друг, пак той щеше да е Президент, колкото и да го лаят кучетата. Правозащитници имат кучетата, джендърите и САЩ, нормалните не припарват до такива групи.

    Коментиран от #23

  • 19 Да, ама на Путин му е преди Зеленски

    9 14 Отговор
    Биология, няма как.

    Коментиран от #25

  • 20 Сталин

    10 11 Отговор

    До коментар #9 от "ами то":

    Аз убих 30 мили9на абсолютни кр е те н и. И аз ли съм американски агент?
  • 21 Някой

    15 6 Отговор
    Стигаш до Дойче Пропаганда и няма какво повече да четеш. След като в НАТО считат, че Русия може да нападне държава от НАТО до 5-8 години (това от тяхна сбирка), то очевидно очакват до тогава да са приключили с Украйна. След това Путин ще е герой за Русия! Някакви трудности няма да ги спрат. Но хората си остаряват. И трябва да си намери наследник.
  • 22 пешо

    13 6 Отговор
    дойче зеле , тя русия е ясна кажете кво става в киев
  • 23 Хи-хи!

    6 6 Отговор

    До коментар #18 от "Шаренкови":

    Шегаджия.
  • 24 ха ха

    10 14 Отговор

    До коментар #6 от "Спецназ":

    Тва последното се пише с Ъ... От над 15% от световния БВП сега матушката снася едва 1.5% предимно в суровини за Китай и Европа. Закъде се силите да я броите за държава с влияние? БРИКС носи 30% от БВП. Руслямистан е мишка в сравнение с Китай, Индия и дори Бразилия, Турция и Саудитска арабия... ЮАР и те са със затихващи функции като Русия, но не си създават врагове наоколо...
  • 25 Иван

    12 4 Отговор

    До коментар #19 от "Да, ама на Путин му е преди Зеленски":

    За там ред няма.

    Коментиран от #34

  • 26 Феникс

    8 7 Отговор
    Вот на доверие за Путин, спечели убедително местните избори в Русия.

    Привържениците на президента Владимир Путин и неговата война в Украйна са на път да спечелят изборите за губернатори в цяла Русия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на първоначалните данни от преброяването на гласовете, включително в Курска област, където Въоръжените сили на Украйна са поели контрол над няколко населени места.

    Продължилите три дни местни избори приключиха снощи, като се очаква гласоподавателите да изберат подкрепяните от Кремъл кандидати във всичките 21 провели се избори за губернатори, както и членовете на 13 регионални и градски избирателни органа по цялата страна.

    Резултатите на изборите вече са изтълкувани в Русия като вот на доверие за Путин и операцията му в Украйна, както вече се случи на изборите през март, които удължиха неговия президентски мандат.

    Коментиран от #29

  • 27 Разбираемо

    4 8 Отговор

    До коментар #3 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Все пак си БгТопИдиот. Като Радев.
  • 28 Град Козлодуй

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Защо да е сам Путин?":

    Толкова много те е обладала мисълта за нега,че покой не ти дава и все си го представяш как влиза в стаята когато си по полата си хихи

    Коментиран от #50

  • 29 Мдаа!

    3 5 Отговор

    До коментар #26 от "Феникс":

    И онези с калашниците потвърдиха думите ти.

    Коментиран от #33

  • 30 73727272

    8 3 Отговор
    Такива глупости пишат ,че нейма накъде.Това са некви сънища на тоя,дебил !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Нещо друго ли казах?

    4 11 Отговор

    До коментар #25 от "Иван":

    Затова Путин ще е преди Тръмп и Байдън. Нищо, ще го преживееш някак, надявам се.
    За всеки случай ходи редовно при джипито си. Оооо, здравна застраховка ли нямаш? Богатият руски гражданин, тц, тц, срамота!

    Коментиран от #37, #58

  • 35 Глупости

    7 3 Отговор
    Ами ако Путин е безсмъртен
  • 36 ХА-ХА-ХА, ХА-ХА-ХА!

    12 5 Отговор
    ДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ РУСИЯ ДА УНИЩОЖИ ХЕГЕМОНА САЩНАТО! СЛАВА НА РУСИЯ!

    Коментиран от #42

  • 37 Може и ти да си пръв

    9 3 Отговор

    До коментар #34 от "Нещо друго ли казах?":

    Неведоми са пътищата божи. Амин.

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ми то не се знае

    6 10 Отговор

    До коментар #37 от "Може и ти да си пръв":

    Не съм впиянчен руски Иван все пак. Нито съм копейски бъзльо. Засега инфаркт не ме грози.

    Коментиран от #46

  • 40 Тоест

    7 4 Отговор
    до последния натовец.

    Коментиран от #43

  • 41 Механик

    10 4 Отговор
    Пак изкарахме шаманите да фъргат боб коги ша паднат на коча томбълките.
    Явно нещата вече са извън контрол и няма нищо радостно?
    Ко стана? Нали щяхте да присъединявате Курск към окраина? Там нещо говорехте за някаква "курска капиталистическа република"? Ко, пак ли гъстата растителност е проблем?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Да, до последния натовец

    4 7 Отговор

    До коментар #40 от "Тоест":

    който ще се изтегли от Русия след капитулацията и. Брей, и досетливи копейки ли имало, не знаех.

    Коментиран от #60

  • 44 Дрън, дрън ... съветски чугун

    4 7 Отговор
    На московските шибeци им трябват най-малко 100 г. да придобият някои човешки качества, а след това може да се говори на някаква цивилизованост при тях.
  • 45 "Всякога проклета русия" по Раковски

    6 8 Отговор
    Никакъв шанс да се оправят тези генно увредени opkи !
  • 46 Иван

    9 3 Отговор

    До коментар #39 от "Ми то не се знае":

    Голяма хапка лапни, голяма дума не казвай!

    И не дърпай дявола за опашката!

    Коментиран от #53

  • 47 Мнение

    4 3 Отговор
    Правозащитник или платена западна подлога!
  • 48 Дедо

    4 4 Отговор
    Войната на Съветския съюз в Афганистан продължи 10 години , така че и тази в Украйна ще е най много толкова .

    Коментиран от #52

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Хи-хи!

    5 5 Отговор

    До коментар #49 от "СПРАВКА ЗА ФАШИСТКИТЕ НИ САЙТОВЕ":

    Копейски бълнуванки от руските учебници по "история".
    Бокести. По хора ходят.
  • 52 Е, Путин няма да е жив да види

    4 6 Отговор

    До коментар #48 от "Дедо":

    руската капитулация. Което е щадящо за него..
  • 53 От руснаци акъл не ща

    5 11 Отговор

    До коментар #46 от "Иван":

    Никога не познават. Копейките - хептен.
    Ползвай си прогнозите върху себе си.

    Коментиран от #56

  • 54 НАПОМНЯНЕ НА ФАШИСТКИТЕ НИ САЙТОВЕ

    12 6 Отговор
    И ИНФОРМАЦИОННО ОЩЕТЕНИТЕ ЕКЗЕМПЛЯРИ КЪМ ТЯХ- ПРОИЗВЕДЕНИ С ЦЕНЗУРА !....НА 09.09.1944 Г ФАШИЗМА В БЪЛГАРИЯ Е ПОБЕДЕН ОТ РУСКАТА АРМИЯ !!!! ПРИЧИНАТА - НА 01.03.1941 Г. БЪЛГАРИЯ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА ДОБРОВОЛНО КЪМ ФАШИСТКИЯ ПАКТ . ! СЛАВА НА РУСИЯ !!!!!! СЛАВА НА НАЙ-УСПЕШНИЯ ПОЛИТИК ,И С НАЙ-ГОЛЯМ РЕЙТИНГ НА СЪВРЕМИЕТО -Г-Н ПУТИН ! УСПЕХ В ПОРЕДНАТА БОРБА СЪС ВЪЗРОДЕНИЯ ЗАПАДЕН ФАШИЗЪМ !

    Коментиран от #67

  • 55 наистина

    5 9 Отговор
    трябват реформи в русия и путин не може да води страната напред...видяхме какво направи китай за 30 години и то без суровинна база. Но края на путин не означава че русия ще изостави сънародниците си в крим,донецк и луганск. защитата на рускоговорящите в украйна няма нищо общо с режима на путин...това е национален въпрос който трябва да защитава всеки държавник.
  • 56 От твоята уста

    11 5 Отговор

    До коментар #53 от "От руснаци акъл не ща":

    на твоята глава!!!!
    Амин!!!!!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Евроатлантик

    19 10 Отговор
    Повече от 100 години брутално промиване на мозъците в Рycлямистан... няма, как да не се отразят на обществото...
    То в България какво беше и все още продължава да бъде с руското влияние в средите на простолюдието, а за територията на рашистите не ми се мисли...

    Коментиран от #61, #63

  • 60 Има,има

    8 16 Отговор

    До коментар #43 от "Да, до последния натовец":

    дори се досещам, как послдните натовци излетяха от Кабул, доста кафяв адреналин изтече тогава.

    Коментиран от #62

  • 61 СПРАВКА

    7 16 Отговор

    До коментар #59 от "Евроатлантик":

    ПОТЪРСИ ДОКТОР НАБЛИЗО.СЛЕД ТОВА СЕ ОСВЕДОМИ ,И ТОГАВА МИСЛИ КАКВО ПИШЕШ !
  • 62 абе

    11 9 Отговор

    До коментар #60 от "Има,има":

    Аз си спомням и 1989 когато съветската армия наа кана се изтегляше от Афганистан, след десет години окупация на страната.

    Коментиран от #65, #66

  • 63 Не ти се

    6 12 Отговор

    До коментар #59 от "Евроатлантик":

    мисли, защото не можеш да мислиш. При това е видимо от драсканиците, мозъчни пръдни.
  • 64 Верно ли

    4 7 Отговор
    Хахахах, умиращи либерални мечти. Историята го доказва - най-малко 70 години възход, и след това на руснаците ще им омръзне и пак ще се запият. Новото начало идва, ама ние тук пак сме в безвремието!
  • 65 Аз пък си припомних

    8 3 Отговор

    До коментар #62 от "абе":

    Корея и Виетнам.

    Коментиран от #69

  • 66 Абе

    7 3 Отговор

    До коментар #62 от "абе":

    Купи си пуканки и гледай сега как Америка ще се изнесе от Ирак като бит пееее.....с
  • 67 Наистина

    3 4 Отговор

    До коментар #54 от "НАПОМНЯНЕ НА ФАШИСТКИТЕ НИ САЙТОВЕ":

    Трябва да се лекуваш!!!
  • 68 ПЕНКО

    6 3 Отговор
    ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА МЕЧТАЕ !!!!!! -- ОСОБЕННО "ЗАПАДЪТ " --- ТРЯБВА ДА ГО ПРАВИ КОЛЕКТИВНО !!!!!! А ПРОЗАПАЗНИТЕ - " ПРАВОЗАЩИТНИЦИ " -НЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАБРАВЯНИ !?
  • 69 Аз пък не забравям, че руското робство

    4 5 Отговор

    До коментар #65 от "Аз пък си припомних":

    не си е отишло от България. Копейките всеки ден би го припомнят. Живо доказателство
  • 70 Българин

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Първо москалите ще пропишат на китайски ! Другото нема да го дочакаш ...
  • 71 ДОВЕЧЕРА ВСИЧКИ С ЦВЕТЯ ПРЕД

    5 2 Отговор
    МЯСТОТО НА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКТА АРМИЯ ! 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺СЛАВА НА ВЕЛИКА 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺РУСИЯ !!!! 80 Г ОТ ПОБЕДАТА НАД ФАШИСТКА ( ОТ 01.03.1941 БЪЛГАРИЯ ) !
  • 72 НАПОМНЯНЕ

    4 2 Отговор
    НА 09.09.1944 Г ФАШИЗМА В БЪЛГАРИЯ Е ПОБЕДЕН ОТ РУСКАТА АРМИЯ !!!! ПРИЧИНАТА - НА 01.03.1941 Г. БЪЛГАРИЯ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА ДОБРОВОЛНО КЪМ ФАШИСТКИЯ ПАКТ . ! СЛАВА НА РУСИЯ !!!!!! СЛАВА НА НАЙ-УСПЕШНИЯ ПОЛИТИК ,И С НАЙ-ГОЛЯМ РЕЙТИНГ(85%) НА СЪВРЕМИЕТО -Г-Н ПУТИН ! УСПЕХ В ПОРЕДНАТА БОРБА СЪС ВЪЗРОДЕНИЯ ЗАПАДЕН ФАШИЗЪМ В УКРАЙНА ПРЕЗ 2014 !
  • 73 Кучето

    1 1 Отговор
    Вече се е вмирисало.
  • 74 Перо

    2 1 Отговор
    Наемникът “правозащитник” и чуждо мюре, трябва да се кръсти, че Путин е Президент, защото ако дойде Медведев и Германия ще му се види тясна!
  • 75 555

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Аз пък, като ти видя грамотността, и ми иде да те върна на училище…” АфТОРЕ”…
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания