Отидете към основна версия

18 Август, 2024 20:38, обновена 18 Август, 2024 20:38 3 938 82

Москва отрече: Не преговаряме с Украйна!

  • русия-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • курска област-
  • мария захарова

Washington Post съобщи в събота, че Украйна и Русия щели да изпратят делегации в Катар този месец, за да договорят споразумение за спиране на ударите по енергийната инфраструктура от двете воюващи страни

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия отрече съобщението, че атаката на Украйна срещу района на Курск е провалила непреките преговори с Киев за спиране на ударите по енергийни обекти, заявявайки, че не е имало разговори с Киев за съоръжения за гражданска инфраструктура, предава Ройтерс.

Washington Post съобщи в събота, че Украйна и Русия щели да изпратят делегации в Катар този месец, за да договорят споразумение за спиране на ударите по енергийната инфраструктура от двете воюващи страни.

Вестникът писа, че споразумението е щяло да се равнява на частично прекратяване на огъня, но преговорите са били провалени поради атаката на Украйна срещу суверенна руска територия.

"Никой не е провалил нищо, защото нямаше какво да се провали", каза Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, за статията.

"Не е имало преки или непреки преговори между Русия и режима в Киев относно безопасността на обекти от цивилна критична инфраструктура," категорична е Захарова.

Правителството на Украйна не отговори веднага на запитване на Ройтерс за коментар. The Washington Post съобщи, че президентската канцелария на Украйна е заявила, че срещата в Доха е била отложена поради ситуацията в Близкия изток и че ще се проведе във формат на видеоконференция на 22 август.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно, че нанасят удари по гражданска инфраструктура по време на войната. И двете страни отричат ​​да го правят.

След това Захарова цитира президента Владимир Путин, който на 12 август постави под съмнение какви преговори може да има с Украйна след наземната ѝ атака срещу Русия и "атаки срещу руската гражданска инфраструктура."

"Няма какво да говорим с хора, които отприщват подобни неща", каза Захарова.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания